"1. tu dai comanda de interdictie...dar ....ti-ai pus intrebarea daca el o stie?...stie ca silaba NU pe un ton ferm, hotarit (nu urlat) poate si usor maraita,...insemna ca seful nu ii da voie sa faca ceva?...poti sa il inveti comanda cel mai usor cu lesa,...cand ii corectezi directia de deplasare cu o smucitura usoara (daca trage in alta directie,...o ia la fuga,...) si asociezi gestul in acelasi moment cu o comanda de interdictie...nu sunt adeptul duritatii,...dar daca face o prostioara,...se corecteaza si cu ziar facut sul pe fund...intotdeuna comanda in acelasi timp cu actiunea care ii produce disconfort.."
Comanda "Nu" o stie dar numai cand vrea el.
Dupa ce am mai analizat "situatia" in care sunt cu el, am realizat ca de fapt el imi asculta comenzile cand iesim pe strada, cand suntem in parc si cand este obosit. In curte (acasa) ma asculta, dar daca gaseste ceva mai interesant de facut nu mai vine la mine sau nu mai asculta comanda Nu. De exemplu, de cate ori am iesit in oras si vroia sa manance sau sa ia ceva de pe jos, in momentul cand ii spuneam Nu, se departa de hartie, punga etc..
Acasa, se schimba problema. Nu mai asculta decat cand vrea el.
Eu de tipat la el nu tip, incerc sa gasesc tonul potrivit pentru fiecare comanda si incerc sa nu il aiuresc cu multe comenzi sau vorbe de-odata.
"2...ne stiind comanda de interdictie si ne-recunoscind sefia ta,...actiunile descrise de tine determina intentia de a se impune...."
Asta cu sefia cam asa este..dar din cate am vazut sunt doi catei diferiti, daca pot sa spun asa: unul pe strada si unul acasa. Pe strada simte ca il protejez si cred ca de asta ma asculta. Acasa, unde e mediul lui si stie ca ne jucam..nu prea ma mai asculta. Vad ca incet incet isi da seama ca nu e ok sa ma muste..adica o face din ce in ce mai rar ( o data pe zi..ceea ce pt mine e un pas inainte pt ca o facea de fiecare data cand ne vedeam ) si chiar se opreste in momentul in care ma intorc cu spatele si nu il mai bag in seama.
"3....iti trebuie un MUNTE DE RABDARE...sa citesti sectiunile de dresaj,....sa le intelegi si sa le aplici,....
....parerea mea..

bafta!"
Stiu..am printat unele pagini ca sa stau sa vad atent unde gresesc si ce sa fac pt a ne intelege mai bine unul pe celalalt (eu si Bardo). Multumesc pentru sfaturi..si va rog..cand vedeti sau credeti ca nu fac ceva bine..mai sfatuiti-ma pentru ca sunt binevenite sfaturile voastre!