Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatuluiLegea nr. 103 din 23 septembrie 1996
Emitent: Parlamentul Romaniei
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 235 din 27 septembrie 1996
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. 19
(1) In scopul conservarii biodiversitatii faunei salbatice, animalele de interes vinatoresc, inclusiv cele pradatoare, se vineaza numai in limitele cotei de recolta aprobate si ale reglementarilor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii, iar pisicile si ciinii salbatici sau hoinari se combat fara restrictii.
(2) In sensul prezentei legi, se considera ciini hoinari sau salbataciti si, respectiv, pisici hoinare acele animale care nu poarta jujeu sau un semn de identificare, se gasesc in fondurile de vinatoare la o distanta mai mare de 200 m de asezarile omenesti si ai caror detinatori, in momentul observarii, nu pot fi identificati.
În această direcţie, pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri. De asemenea, se interzice lăsarea liberă sau purtarea pe fondurile de vânătoare a câinilor, inclusiv a celor de pază sau agrement altfel decât în lesă.
Mai mult, în cazul câinilor care asigură paza turmelor sau cirezilor, ciobanii nu au dreptul de a deţine câini care nu au jujeu regulamentar. Jujeul pe care trebuie să-l poarte obligatoriu câinii care apără stânele trebuie să aibă lungimea minimă de 30 centimetri şi diametrul de cel puţin 4 centimetri.
Azi, purtand o discutie cu un coleg am aflat cu stupoare ca legea ma impiedica sa imi las cainele liber prin padure, pe dealuri atunci cand ma insoteste intr-o plimbare. Obligatoriu lesa. Mi se pare aberanta legea dar altfel ne putem trezi cu ei impuscati deoarece sunt convinsa ca nu toti vanatorii vor lua in calcul faptul ca, cainele nostru are ceva la gat (zgarda, medalion), este intradevar hoinar sau nu sau este doar o tinta vie, mai ales dupa o zi de vanatoare fara trofeu. Desi eu chiar pentru a-mi lasa cainii sa alerge in voie ma duc prin padure, pe dealuri (bineinteles sub supravegherea mea) uite ca ma vad nevoita sa le pun lesa. Mai ramane optiune cu jujeul

....si bineinteles sa dau o fuga la primarie ( sau unde m-or indruma) sa intreb daca zona in care imi plimb uneori cainii se incadreaza in fondurile de vanatoare.
Poate unii dintre voi stiati tot ceea ce am scris eu dar am simtit nevoia sa va anunt. Voua vi se pare ok? Poate sunt eu deplasata.....n-ar fi prima data.