Forum ciobanesc german
October 24, 2008, 05:19:42 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Anunturi: Euro Dog Show 2012 -Bucuresti, Romania

Home   Web Site Gallery Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului  (Read 1737 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ariana
Global Moderator

Nati von Klausenburg

« on: June 21, 2007, 06:14:57 PM »

Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului
Legea nr. 103 din 23 septembrie 1996

Emitent: Parlamentul Romaniei
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 235 din 27 septembrie 1996
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ART. 19

(1)   In scopul conservarii biodiversitatii faunei salbatice, animalele de interes vinatoresc, inclusiv cele pradatoare, se vineaza numai in limitele cotei de recolta aprobate si ale reglementarilor tehnice privind organizarea si practicarea vinatorii, iar pisicile si ciinii salbatici sau hoinari se combat fara restrictii.
(2)   In sensul prezentei legi, se considera ciini hoinari sau salbataciti si, respectiv, pisici hoinare acele  animale care nu poarta jujeu sau un semn de identificare, se gasesc in fondurile de vinatoare la o distanta mai mare de 200 m de asezarile omenesti si ai caror detinatori, in momentul observarii, nu pot fi identificati.
   ÃŽn această direcÅ£ie, pisicile ÅŸi câinii sălbăticiÅ£i sau hoinari se împuÅŸcă fără restricÅ£ii ÅŸi fără obligarea la despăgubiri. De asemenea, se interzice lăsarea liberă sau purtarea pe fondurile de vânătoare a câinilor, inclusiv a celor de pază sau agrement altfel decât în lesă.

Mai mult, în cazul câinilor care asigură paza turmelor sau cirezilor, ciobanii nu au dreptul de a deţine câini care nu au jujeu regulamentar. Jujeul pe care trebuie să-l poarte obligatoriu câinii care apără stânele trebuie să aibă lungimea minimă de 30 centimetri şi diametrul de cel puţin 4 centimetri.

Azi, purtand o discutie cu un coleg am aflat cu stupoare ca legea ma impiedica sa imi las cainele liber prin padure, pe dealuri atunci cand ma insoteste intr-o plimbare. Obligatoriu lesa. Mi se pare aberanta legea dar altfel ne putem trezi cu ei impuscati deoarece  sunt convinsa ca nu toti vanatorii vor lua in calcul faptul ca, cainele nostru are ceva la gat (zgarda, medalion), este intradevar hoinar sau nu sau este doar o tinta vie, mai ales dupa o zi de vanatoare fara trofeu. Desi eu chiar pentru a-mi lasa cainii sa alerge in voie ma duc prin padure, pe dealuri (bineinteles sub supravegherea mea) uite ca ma vad nevoita sa le pun lesa. Mai ramane optiune cu jujeul   Smiley....si bineinteles sa dau o fuga la primarie ( sau unde m-or indruma) sa intreb daca zona in care imi plimb uneori cainii se incadreaza in fondurile de vanatoare.
Poate unii dintre voi stiati tot ceea ce am scris eu dar am simtit nevoia sa va anunt. Voua vi se pare ok? Poate sunt eu deplasata.....n-ar fi prima data.

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 Vet'
razvan
German Shepherd
Administrator

German Shepherd

« Reply #1 on: June 21, 2007, 06:44:25 PM »

Asa este, nu ai voie ... alta aberatie legislativa ...
De exemplu, regulamentul de vizitare a Parcului National Retezat prevede ca pentru fiecare caine se plateste o taxa de intrare in rezervatie si ca acel caine trebuie tinut in lesa ....
In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii poti intra cu cati caini vrei, fara taxe si restrictii ....
Doua exemple pe care le cunosc foarte bine!

Poate primesc si vreo amenda prin posta LOL : Retezat, Gura Apei:

darzenia, loialitatea si devotamentul pe care il arata fata de stapan, situeaza Ciobanescul German in fruntea elitei canine....
Bogdan
Super moderator

Navarro

« Reply #2 on: June 21, 2007, 07:23:14 PM »

Cred ca-mi cumpar si eu pusca si sa-l vad pe ala care atenteaza la viata cinelui meu si nu are "Jujeu"  Drac.
Adica vanatorii pot umbla slobozi pe pamantul meu iar eu nu pot.
Dar sa va mai exemplific :
In zona mea s-au inmultit mistretii fara masura, adica sunt cateva turme de ordinul zecilor de exemplare.
Aceste turme devasteaza terenurile cultivate de locuitorii din zona iar acestia nu se pot apara de ei sub nici o forma. Un vecin (pensionar) si-a procurat niste petarde si a stat in camp cateva nopti pocnind din ele. Ce credeti ca a patit - sa trezit cu politia si cu paznicul de vanatoare pe cap pe motivul ca sperie vanatul .
Dar intr-o tara ca Romania, unde vanatoarea este apanajul impotentilor nu trebuie sa ne mai mire nimic.
Cat de curand nu o sa mai putem iesi nici noi din case ca sa nu speriem vanatul.

Paragrafe asemanatoare exista si in legile din Austria, unde nu poti intra in padure fara autorizatie speciala. Dar acolo daca te prinde nenea padurarul platesti o amenda zdravana nu-ti impusca cainele.
Si tot acolo exista spatii special amenajate pentru cei care vreau sa-si plimbe cainele sau sa-l dreseze. Si sunt puse la dispozitie de catre municipalitate.
crb
Hero Member

« Reply #3 on: June 21, 2007, 07:58:13 PM »

...inca o aberatie....ma duc cu cortul in muntzi ...cortul se considera "asezare omeneasca"?.....cat de aproape vine paznicul de vinatoare sa vada tatuajul...? sau are cititor de cip-uri la min 200m?.... Cheesy...foarte probabil e adevarat ca, caldura induce turbare....dar si la rasa umana?.... Angry Cheesy
dsh
Hero Member

zamb

« Reply #4 on: June 21, 2007, 10:06:46 PM »

Cred ca-mi cumpar si eu pusca si sa-l vad pe ala care atenteaza la viata cinelui meu si nu are "Jujeu"
SUBSCRIU!

Dar intr-o tara ca Romania, unde vanatoarea este apanajul impotentilor nu trebuie sa ne mai mire nimic.
Kiss  Schilder

Those who believe that dogs have no soul, have never looked into the eyes of a GERMAN SHEPHERD!
KLIFF
Full Member

« Reply #5 on: June 21, 2007, 10:41:01 PM »

Mi se pare aberanta legea dar altfel ne putem trezi cu ei impuscati deoarece  sunt convinsa ca nu toti vanatorii vor lua in calcul faptul ca, cainele nostru are ceva la gat (zgarda, medalion), este intradevar hoinar sau nu sau este doar o tinta vie, mai ales dupa o zi de vanatoare fara trofeu. Desi eu chiar pentru a-mi lasa cainii sa alerge in voie ma duc prin padure, pe dealuri (bineinteles sub supravegherea mea) uite ca ma vad nevoita sa le pun lesa.

Cei care aplica legea fondului cinegetic, in privinta protejarii vanatului, nu sunt vanatorii ci paznicii de vanatoare, care sunt profesionisti, adica sunt platiti sa aiba grija de fondul de vanatoare, il cutreiera zilnic si il pazesc de intrusi, inclusiv de braconieri. Ei au fost instruiti sa nu traga decat in caini despre care au certitudinea ca sunt salbaticiti, adica sursa lor de hrana este vanatul.

Daca sunt si uscaturi printre ei, (imbecili care sa traga intr-un caine de rasa, care se plimba prin padure) asta nu mai e treaba legii. Oricum legea e clara, conditiile trebuie sa fie indeplinite cumulativ: sa nu aiba stapanii prin preajma, sa fie la peste 200 metri de sate, comune, etc si SA NU AIBA ELEMENTE DE IDENTIFICARE. Cat timp e satisfacuta aceasta ultima cerinta, este ilegal sa impusti un caine.

Ca sfat personal, daca e obligatoriu sa lasati cainii nesupravegheati in padure sau pe camp, puneti-le zgarda, un indiciu extrem de util pentru paznicul de vanatoare ca acel caine e in grija cuiva. 

In ceea ce priveste sanctiunea pentru ca lasam cainele liber, acesta nu este pedeapsa cu moartea, ci amenda de la 400.000 la 1,5 milioane lei, se achita jumatate din minim, si cu 200.000 am scapat. Nimic dramatic.

« Last Edit: June 21, 2007, 10:49:11 PM by KLIFF » Logged

Un plus de temperament!
Ariana
Global Moderator

Nati von Klausenburg

« Reply #6 on: June 21, 2007, 10:52:51 PM »

Avand in vedere ca  "unde" lucrez s-au impuscat 3 ciobanesti (la cativa zeci de m de proprietatea ingradita  pe care o aparau (dupa cele constatate se banuieste ca ar fi fost impuscat chiar inauntru proprietatii cel putin unul), in mijlocul unei comune mari-nu la 200m de ultima locuinta,bla,bla...nimic nu ma mai ia prin surprindere.Si nu s-a folosit pusca. cu alice..de la distanta. De aceea sunt eu asa de alertata, deoarece multi dezaxati care isi gasesc in alcool placerea au si permis arma...credeti ca le mai pasa de zgarda???
P.S. povestea nu e recenta, au trecut cateva luni.
« Last Edit: June 21, 2007, 10:56:50 PM by Ariana » Logged

Vet'
KLIFF
Full Member

« Reply #7 on: June 21, 2007, 10:59:21 PM »

Avand in vedere ca  "unde" lucrez s-au impuscat 3 ciobanesti (la cativa zeci de m de proprietatea ingradita  pe care o aparau (dupa cele constatate se banuieste ca ar fi fost impuscat chiar inauntru proprietatii cel putin unul), in mijlocul unei comune mari-nu la 200m de ultima locuinta,bla,bla...nimic nu ma mai ia prin surprindere. De aceea sunt eu asa de alertata, deoarece multi dezaxati care isi gasesc in alcool placerea au si permis arma...credeti ca le mai pasa de zgarda???

Ceea ce au facut acei dezaxati este infractiune si, din nefericire, un individ matol cu arma in mana poate impusca si un om nu numai un caine. Daca aveti exemple cu nume de astfel de nenorociti va rog sa mi le trimiteti pe PM si va promit ca sesizarea va avea efect.

Un plus de temperament!
Ariana
Global Moderator

Nati von Klausenburg

« Reply #8 on: June 21, 2007, 11:10:45 PM »

Politia a luat masuri...s-a inceput urmarirea penala dar pana la urma, desi plangerea a fost facuta de un om influent, nu cred ca s-au rezolvat prea multe. A fost o distractie de an nou! Nu mai are rost sa despicam firul...doar vreau sa evidentiez potentialul risc de dupa un copac  Grin . Rad...da-i de plans!

Vet'
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

pavora