Decizia de masurare a intaltimii la greaban la concursurile SV, nu se poate aplica retroactiv. Problema cainilor foarte inalti la greaban, mult peste max. de 65cm cat este in standard (care dau si pe banda rulanta pui displazici, numai eu cati pui stiu adusi din germania in Romania din astfel de masculi VA, care au iesti displazici) insa a capatat proportii atat de mari incat, au trebuit sa o recunoasca si sa propuna masuri de mitigare, trendul prezent si viitor fiind promovarea masculilor medium-mari. A se vedea si Cronos del Serpio.
Insa intradevar nu cred ca rost sa discutam si comparam criteriile de selectie SV vs Criteriile de la noi din tara, tot asa cum nu putem compara Romania cu Germania, in general.
P.S. Si evident ca in momentul in care cainii sunt masurati la fiecare concurs la care participa si inaltimea este consemnata de diferiti arbitrii si raportata la SV, va fi mult mai greu sa mai apara fenomenul prezent, caini de 65.5 masurat la selectie, dar in realitate mult mai inalti ....