Forum ciobanesc german
September 24, 2016, 07:03:23 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Metamorfoza. Catel cu surprize, am nevoie de ajutor.  (Read 250 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Gelsey
Newbie
*

« on: September 15, 2016, 01:02:09 AM »

Salut.
Am citit sute de pagini de pe acest forum inainte sa indraznesc sa va scriu si sa va prezint ,,dilema,, mea.
Ne-am mutat de curand la tara si cum orice casa are nevoie de un bun paznic m-am apucat sa caut pe la adaposturi vre-un maidanez simpatic care sa ma topeasca din prima. In plin proces de cautare m-am trezit cu un cadou, un puisor cica de Carpatin, adus de la o pensiune montana. Puiul este nascut in 2 martie. Asa arata la 4 saptamani cand mi-a fost adus:

[/img]

Fiind primul catel si neavand experienta l-am dus in primul rand la veterinar: deparazitare, consultare, sfaturi de nutritie, programare vaccin. Medicul mi-a confirmat ca are toate trasaturile unui Ciobanesc Carpatin specifice varstei, prin urmare in carnetul catelului a fost trecut: nume - Ursu, rasa - Ciobanesc Carpatin. Dupa al 2-a vaccin am observat ca ceva nu e in regula cu o urechiusa, nu mai atarna in laterala capului ci in fata si putin in sus. initial am crezut ca a fost lovit sau e vre-o reactie a vaccinului. Dupa vre-o cateva zile ambele urechi aveau o pozitie ciudata (Ursu avea deja 7 saptamani si 16 kg)

[/img]

Aici e Ursu la 2 luni jumatate si 19 kg

[/img]

Ursu la 4 luni si aproximativ 28 kg

[/img]

Ursu astazi, 6 luni, 12 zile si habar nu am cate kg insa sotul nu a reusit sa-i ridice fundul ala mare de la pamant.

[/img]

[/img]

Ulterior am aflat ca e foarte probabil ca Ursu sa fie rodul dragostei intre Lucky, mama lui, o veritabila Carpatina si un simpatic musafir CG.
Am inteles ca pana la 18 luni cateii cresc. Intrebarea mea e: cat poate sa mai creasca Ursu tinand cont de parinti. Fiind metis, dupa ce rasa ma pot ghida sa-i ofer o alimentatie si ingrijire adecvata, CG sau CC ?
E foarte greu, desi nu-mi pare gras, poate doar putin dolofan. Poate avea probleme cu osatura? Incerc sa-l hranesc cat de cat decent, dimineata primeste mancare gatita, carnita cu orez ( sau fulgi de ovaz/fulgi de grau/paste, uneori faina de porumb) cu legume + un mar, branza, oua (de 2-3 ori pe saptamana/1 ) si seara bobite. De bobite nu e incantat, le mananca in scarba, orezul la fel, uneori il gasesc tot in farfurie, legumele si carnea in schimb le topeste instant. Resturi de la masa noastra nu primeste. Cum pot calcula necesarul de hrana gatita? Daca exclud hrana gatita, ce bobite pot sa-i asigure o alimentatie echilibrata?
 Daca Ursu va fi tinut doar in curte, padoc, fara partenera, e necesara sterilizarea? Pot aparea probleme medicale ( ca la pisici de exemplu piometrul ) Care e varsta indicata pentru sterilizare?
Cum pot sa-l ,,domolesc,, putin, e ca un titirez, sare, fuge, cade, face tumbe, se izbeste de pereti, mi-e frica sa nu-si fractureze picioarele.

Orice sfat e binevenit. Multumesc anticipat.
Did
Hero Member

Schultz!

« Reply #1 on: September 15, 2016, 11:45:24 AM »

Foarte frumos blanosul asta. Sa va traiasca! Eu zic ca o sa mai creasca. Poate nu vizibil, dar clar o sa mai creasca. Foarte important e sa-l mentineti mai slabut (nu stiu daca e blana de vina). Indiferent de rasa, ingrijirea si nutritia nu difera. Toti cainii au nevoie de hrana adecvata, care sa aduca aportul necesar de proteine, grasimi etc. In cazul bobitelor se merge pe principiul "e mai scump deci e mai bun". Marci precum Acana, Bosch, Taste of the Wild etc. (gasiti pe forum la alimentatie sfaturi) si exclus bobitele care se gasesc in supermarket-uri. Eu as recomanda castrarea pentru multe motive: este metis, nu va incerca sa scape pentru a fugi dupa o femela in calduri, nu va mai marca orice obiect din curte(din proprie experienta spun ca urina de mascul necastrat se simte, mai ales in curte  LOL) din motive de sanatate (doar femelele pot face piometru, masculi pot dezvolta alte afectiuni:tumori testiculare, afectiuni ale prostatei etc.). Castrarea se poate face dupa varsta de 7-8 luni cand testiculele au coborat in scrot. Cu temperarea energiei e cam greu. Am un mascul de 5 ani care si acum alearga bezmetic. Asemeni copiilor se lovesc, cad, dar nu-s la fel de sensibili deci sa nu stati mereu cu grija ca va pati ceva.

"Dogs never bite me.Just humans" - Marilyn Monroe
Gelsey
Newbie
*

« Reply #2 on: September 15, 2016, 01:26:59 PM »

Multumesc, Did.
 In privinta greutatii, e si blanita acolo, dar si carnita Smiley In zona capului, inclusiv gatul are blanita creponata (presupun ca e mostenire de la mama ) pe restul corpului are firul normal, cu un substrat foarte bogat, des ca peria.
O sa incerc sa-l trec doar pe bobite, presupun ca de la mancarea gatita e asa dolofan. Problema e ca mananca foarte putine boabe la o masa, vre-o doi pumni. O singura data a mancat boabe cu pofta, si alea erau ale pisicii. Intrebarea e, il las pe el sa aleaga ce-i place (cumpar mai multe sortimente de boabe sa vad ce prefera) sau aleg eu in functie de ce scrie pe eticheta? La varsta de 6 luni inca are nevoie de hrana Junior? Doua mese pe zi sunt suficiente daca mananca putin?
Vad ca toate argumentele inclina spre castrare. Deoarece nu vreau sa-l inmultesc, mai mult ca sigur o sa va urmez sfatul.
O alta intrebare, tinand cont ca Ursu sta mai mult in padoc, (de unde ne vede, vorbim cu el, il rasfatam) exceptand ora de joaca si plimbarea zilnica, are nevoie de compania altui caine?
Cu energia am vazut ca e greu de tot. Mai ales ca stam prost la capitolul dresaj, abia acum am inceput incet cu cateva comenzi de baza, sezi, culcat, stai etc. Lesa a acceptat-o doar cand a inteles ca = plimbare. Ce folositi ca recompense la dresaj? Am incercat cu bucatele de carne fiarta dar mi se pare foarte incomod. daca le tin in mana Ursu stie ca-s acolo si se asteapta sa le primeasca pe toate dupa prima executare. In buzunar nu le pot tine... In curte mai merge treaba, iau cate o bucatica, ies afara, executa, primeste si tot asa, dar ce ma fac cand suntem la plimbare?
Am urmarie emisiunile lui Cezar Millan, ce nu inteleg e cum aplica corectiile? Nu sunt adepta corectiilor fizice dar pot aparea cazuri de forta majora cand doar un NU nu ajuta (momentan cel putin). Cat era mai mic adaptam tehnicile care functioneaza la pisici (apucat ferm de blanita de dupa cap si presat la pamant pana cedeaza ) insa acum nu as putea sa-l presez nici daca ma urc pe el... Momentan cazurile de forta majora nu sunt de natura violenta, problema e cu saritul pe noi, pe musafiri.Metoda cu genunchiul nu prea functioneaza la el, mai degraba se linisteste daca in momentul cand vine in fuga il ignoram complet si ne intoarcem cu spatele sau o coasta spre el. Insa cand vin musafiri pe neasteptate e dificil sa le explici asta intr-o fractiune de secunda cat ii ia lui Ursu sa ajunga la poarta, sa-i ude din cap pana in picioare si sa se urce cu labele pe umerii lor. mai ales daca e vorba de copii.
Did
Hero Member

Schultz!

« Reply #3 on: September 17, 2016, 06:17:46 PM »

Bobitele se dau in functie de varsta, greutate si scrie pe sac cam ce cantitate are nevoie intr-o zi. Ni se par noua ca sunt putine dar sunt concentrate si ii asigura necesarul. Da, la varsta de 6 luni inca e junior si o sa mai fie pana la un an jumate, deci sunt recomandate bobitele pentru juniori. Cantitatea de bobite poate fi impartita si in 3 portii pe zi, acum cand inca e in crestere, si mai apoi sunt de ajuns 2 mese pe zi, depinde cum si ce alimente doresti  sa ii dai. Daca va doriti/va permiteti sa ii luati un partener de joaca, companie, eu zic ca e ok. In legatura cu recompensele, se mai gasesc in pet-shop diverse chestiute sau daca nu, eu am mai folosit cascaval sau carnita si le puteti depozita intr-o borseta din aceea care se pune in jurul braului. Ciobanescul meu are 5 ani acum, deci nu mai e puiandru de ceva vreme si cu el nu am facut mult dresaj/corectii pentru ca el sta la curte tot timpul si am considerat ca n-are nevoie. Din februarie avem un boxer care ne-a dat si ne da inca batai de cap si am fost mai stricti cu el de vreme ce sta la bloc, in oras si e scos la plimbare in fiecare zi. In primul rand am folosit corectii fizice (a nu se intelege batai) de genul zgarzii de forta sau smucit cu zgarda normala dar din proprie experienta spun ca un caine obosit va merge mult mai frumos in lesa si e mai usor de educat. Mai ales ca al vostru va fi mare, dezvatatul de a sari pe oameni e absolut necesar. Cel mai usor e sa fie inchis in padoc cand vin musafirii si mai apoi eliberat si explicat oamenilor respectivi cum sa procedeze. Niciodata nu trebuie mangaiat/bagat in seama cand va intampina cu sarituri. Puteti sa aplicati metoda cu atingerea aceea mai ferma pe care o practica Cezar Millan. La noi mergea la inceput dar acum nu prea da roade. Sau eventual il blocati cu genunchiul cand incearca sa sara. Un dresor spunea sa apucam cainele de membrele anterioare cand sare pentru ca se presupune ca ii provoaca disconfort dar eu personal nu cred in metoda asta. Daca considerati, puteti apela la un dresor profesionist care e in masura sa dea sfaturi. Succes!  Smiley

"Dogs never bite me.Just humans" - Marilyn Monroe
Gelsey
Newbie
*

« Reply #4 on: September 17, 2016, 08:38:35 PM »

Multumesc.
Am citit pe forum (era logic oricum ) ca apa trebuie sa fie intotdeauna proaspata si curata. Aici chiar am o problema, desi are o vanita mare pentru baite si joaca, intotdeauna plina cu apa, si separat are vasul de baut, Ursu nu bea apa pana nu-si baga si picioarele in vas. Apa lui de baut nu e niciodata curata la 1 minut dupa ce o schimb si spal vasul. Si nu e vorba ca i-ar fi cald, intotdeauna a facut asa. Cand era mic era amuzant sa-l vedem cu toate 4 labutele in bol dar acum devine frustrant ca nu-l putem dezvata. Sunt constienta ca se poate imbolnavi. E ceva tipic raselor sau Ursu meu e mai ciudat?
Am observat si eu ca e mult mai docil cand e obosit si alergat. Im mare parte a timpului ne putem intelege cu el insa are momente de euforie cand pur si simplu nu-l putem controla. In astfel de momente doar pisica Maya il poate calma, cateva scuipaturi si Ursu se potoleste ca prin magie. Pune boticul pe labutele intinse, fundul in sus si sta cuminte. E posibil sa creada ca Maya e sefa haitei ?
Stoe
Newbie
*

« Reply #5 on: September 22, 2016, 11:16:20 AM »

1. Feriti-l de bobitze de pisici. Nu e sanatos de loc pt ei (pot produce blocaj renal din cate stiu)

2. Aveti grija la greutate. Probabil ca acum e undeva pe la 35-40 kg si cainii de obicei se ingrasa iarna (le creste apetitul din cauza scaderii temperaturii). Puneti accentul mai ales pe calitate si mai putin pe cantitate. La greutatea/varsta asta e f.probabil ca scheletul/incheieturile sa fie f.stresate asa ca e imperios necesar sa-l ajutati cu suplimente (calciu pt oase si de ex.coindritina pt articulatii). Din experienta proprie, chiar daca il hraniti cu boabe superpremium (care se presupune ca au continut ridicat de Ca), tot e nevoie sa-i mai dati suplimentar Ca.

3. Cu apa nu cred sa fie o problema. O sa-si dea seama in timp cu nu e bine ce face. 90% probabilitate  ca o face numai ca sa va atraga atentia (sunt maestri la varsta asta in asa ceva). Schimbati-i apa 1-2 ori pe zi (la intervale regulate) si nu i-o mai schimbati de fiecare data cand o murdareste si comportamentul i se va schimba.

4. Comportament (sarit pe oameni). Trebuie ca cineva din familie sa fie capabil sa-l domine fizic si sa-i explice/impuna locul in ierarhia familiei ACUM. Altfel, peste alte 6 luni (cand probabil se va face cat un caucazian) o sa fie si mai greu de controlat. Daca nu e nimeni capabil in familie apelati neaparat la un dresor profesionist. Alfel riscati ca placerea de a avea un caine sa se transforme in cosmar.

Succes!

P.S. Nimeni nu s-a nascut invatat. Eu personal am invatat f.mult citind pe acest forum / discutand cu dresorul / filmulete pe Youtube / practica cu CG meu.
Gelsey
Newbie
*

« Reply #6 on: September 22, 2016, 07:18:51 PM »

Multumesc pentru sfaturi.
Habar nu am cat cantareste acum, saptamana viitoare intentionez sa-l duc la un control profilactic si cu ocazia asta o sa-l si cantarim. Tocmai mi-am dat seama ca de la ultimul vaccin nu a mai fost cu masina, insa atunci era mult mai mic si l-am putut tine fara probleme pe bancheta din spate. Sunt curioasa cum o sa decurga acum drumul? Voi cum calatoriti cu ei in masina? Pe bancheta din spate singuri? Insotiti?
La capitolul dresaj suntem abia la comenzile de baza insa e foarte destept si prinde din zbor, mai ales daca e in interesul lui Smiley Initial vroiam un simplu maidanez de paza, dar primindu-l pe Ursu am hotarat ca nu ar fi bine sa-l invatam agresiv, mai bine sa intimideze prin prezenta. Cum pana acum a latrat foarte rar ( ma refer la latratul serios, a strain, nu la cel gen ,,hai sa ne jucam,, ) parea putin mototol si moale, un catelus bland si nebunici insa zilele trecute am fost foarte mandri si placut surprinsi de el. Iesisem la plimbare si ne-am intalnit cu o turma de oi + vre-o 5-6 dulai care ne-au cam inconjurat. Mi-a fost cam frica de reactia lui Ursu, primul contact cu alti caini, sa nu se sperie etc, insa mototolul nostru s-a pus intre noi si caini si si-a aratat coltii, a marait, a latrat cum nu l-am mai auzit pana acum si daca nu-l tineam bine sarea la ei si la cioban. Si postura lui, infipt bine in pamant, capul sus, spatele drept, o frumusete Smiley
Ce e mai indicat, hamul sau zgarda? Nu se traumeaza, sugruma daca fuge prea repede si nu tinem pasul cu el?
Ce asternut folositi pentru cainii vostri ( mai ales iarna ) ?
Si inca o intrebare, cand iesiti cu cainii la plimbare, luati si carnetele cu voi? In carnetul lui Ursu scrie Ciobanesc Carpatin insa acum ,,nu mai corespunde poza,, Pot avea probleme? Se poate modifica? 

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: