Salut.
Am citit sute de pagini de pe acest forum inainte sa indraznesc sa va scriu si sa va prezint ,,dilema,, mea.
Ne-am mutat de curand la tara si cum orice casa are nevoie de un bun paznic m-am apucat sa caut pe la adaposturi vre-un maidanez simpatic care sa ma topeasca din prima. In plin proces de cautare m-am trezit cu un cadou, un puisor cica de Carpatin, adus de la o pensiune montana. Puiul este nascut in 2 martie. Asa arata la 4 saptamani cand mi-a fost adus:
[/img]
Fiind primul catel si neavand experienta l-am dus in primul rand la veterinar: deparazitare, consultare, sfaturi de nutritie, programare vaccin. Medicul mi-a confirmat ca are toate trasaturile unui Ciobanesc Carpatin specifice varstei, prin urmare in carnetul catelului a fost trecut: nume - Ursu, rasa - Ciobanesc Carpatin. Dupa al 2-a vaccin am observat ca ceva nu e in regula cu o urechiusa, nu mai atarna in laterala capului ci in fata si putin in sus. initial am crezut ca a fost lovit sau e vre-o reactie a vaccinului. Dupa vre-o cateva zile ambele urechi aveau o pozitie ciudata (Ursu avea deja 7 saptamani si 16 kg)
[/img]
Aici e Ursu la 2 luni jumatate si 19 kg
[/img]
Ursu la 4 luni si aproximativ 28 kg
[/img]
Ursu astazi, 6 luni, 12 zile si habar nu am cate kg insa sotul nu a reusit sa-i ridice fundul ala mare de la pamant.
[/img]
[/img]
Ulterior am aflat ca e foarte probabil ca Ursu sa fie rodul dragostei intre Lucky, mama lui, o veritabila Carpatina si un simpatic musafir CG.
Am inteles ca pana la 18 luni cateii cresc. Intrebarea mea e: cat poate sa mai creasca Ursu tinand cont de parinti. Fiind metis, dupa ce rasa ma pot ghida sa-i ofer o alimentatie si ingrijire adecvata, CG sau CC ?
E foarte greu, desi nu-mi pare gras, poate doar putin dolofan. Poate avea probleme cu osatura? Incerc sa-l hranesc cat de cat decent, dimineata primeste mancare gatita, carnita cu orez ( sau fulgi de ovaz/fulgi de grau/paste, uneori faina de porumb) cu legume + un mar, branza, oua (de 2-3 ori pe saptamana/1 ) si seara bobite. De bobite nu e incantat, le mananca in scarba, orezul la fel, uneori il gasesc tot in farfurie, legumele si carnea in schimb le topeste instant. Resturi de la masa noastra nu primeste. Cum pot calcula necesarul de hrana gatita? Daca exclud hrana gatita, ce bobite pot sa-i asigure o alimentatie echilibrata?
Daca Ursu va fi tinut doar in curte, padoc, fara partenera, e necesara sterilizarea? Pot aparea probleme medicale ( ca la pisici de exemplu piometrul ) Care e varsta indicata pentru sterilizare?
Cum pot sa-l ,,domolesc,, putin, e ca un titirez, sare, fuge, cade, face tumbe, se izbeste de pereti, mi-e frica sa nu-si fractureze picioarele.
Orice sfat e binevenit. Multumesc anticipat.