Forum ciobanesc german
October 20, 2017, 02:01:43 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  

Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Pledoarie pentru cainele de rasa  (Read 5686 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor

« on: August 12, 2014, 03:36:34 PM »

Observ in ultimul timp o indiferenta crescanda (uneori chiar dispret) fata de certificatul de origine, zis si pedigree. Poate ca de vina sunt unii crescatori care produc pui cu acte dar de proasta calitate, cu tare fizice sau probleme serioase de temperament. Poate ca de vina sunt si clientii, ca nu se informeaza  temeinic inainte de cumpararea unui catel si nu stiu ce reprezinta, de fapt, un asemenea document. Ignoranta este un defect, nu o scuza. Altii nu au bani sa cumpere un pui bun (sa fie clar, un pui bun nu e niciodata ieftin, decat in anumite conditii!) si, dorind cu orice pret (ce ironie!) sa aiba un caine, se multumesc cu unul oarecare, a n-spea alegere din cuib, basca si fara pedigree. E loc sub soare pentru toata lumea.

Ceea ce insa ar trebui stiut de catre toti, e ca a achizitiona un pui de rasa, cu act de origine, e un gest care tine de cultura si educatie. De ce spun asta? Pentru ca insasi crearea de rase (indiferent de animal), selectionarea lor pe anumite criterii si cu anumite scopuri este expresia unui nivel inalt de gandire, a preocuparii omului de a obtine performanta, este, in defnitiv, parte din evolutia noastra. Evident, cautare aceasta, febrila uneori,  a dus si la exagerari, la rateuri, la schimbari de drum.

Cu alte cuvinte, o rasa nu este un moft! Daca privim inapoi, in istorie, o sa vedem ca omul a fost mereu interesat de selectie. La inceput bazata strict pe utilitate, pe nevoi (aici selectia naturala i-a fost partener de nadejde), mai apoi si pe estetica, selectia animalelor a dus la posibilitatea de a hrani o planeta, de a oferi omului servicii mult diversificate fata de inceputuri.

In ceea ce priveste cainele, cei care au muncit la selectia si ameliorarea lui, au simtit nevoia de a avea o evidenta a exemplarelor. De ce, nu mai este nevoie sa spun. Asa a aparut “pedigree”-ul! A cumpara un caine cu pedigree este, la modul mai concret decat ceea ce am afirmat mai sus, o recunoastere a acestei munci, uneori seculara, de selectie. Este o validare, o confirmare oferita omului care isi dedica viata, isi neglijeaza familia si in multe cazuri pierde bani ca sa duca mai departe aceasta indeletnicire zic eu, fara teama de a exagera, nobila. Odata ce ti-a intrat in casa puiutul de rasa, esti parte integranta din munca de selectie.

Cum ramane cu cainii fara acte de origine? Sunt ei mai prejos decat cei de rasa? Raspunsul este impartit. Daca luam in considerare strict utilitatea, atunci da, un caine de rasa este mai valoros pentru ca a fost selectionat sa faca munci pe care un caine de rasa comuna nu le-ar putea face sau, oricum, nu la performanta celui dintai. Daca ne gandim la valoarea emotionala a unui caine, de fiinta data noua in grija de Atotputernicul (dupa cum scrie in Geneza), atunci cu siguranta nu exista nicio diferenta intre cei doi. Un caine comun ne sta alaturi la bine si la rau, ne priveste in ochi cu o sinceritate cateodata stanjenitoare si ne poate ajuta sa fim oameni mai buni. Daca mai si latra prin curte, atunci e minunat.

Cand insa vorbim de rasa, atunci nu avem voie sa luam in derizoiu aspecte care tin de…rasa! Si aici avem probleme! Lipsa de scrupule, goana dupa bani si lipsa oricarei consideratii fata de selectia adevarata au facut ca unii oameni sa se apuce de vandut pui de rasa….fara acte. Cum vine asta, “pui de rasa fara acte”? Nu vi se pare un paradox? Pentru ca este! Se vand, deci, caini care au urechile erecte si culoare negru-galben drept ciobanesti germani, ca sa dau doar un exemplu. Nu credeti ca acesti oameni, la un loc cu cei care-i cumpara, punand pe tapet o falsa dragoste de animale, sunt de fapt lipsiti de onoare? Eu cred ca da! Sa ingrijesti un caine comun, eventual adoptat de la adapost (ce gest frumos!) este un lucru absolut admirabil, un exemplu de urmat. Dar sa ai un caine comun si sa-l prezinti ca fiind caine de rasa, asta mi se pare de-a dreptul reprobabil! Este un mare si nedrept deserviciu care se aduce atat crescatorilor, cat si rasei in sine. Zici ca iubesti cainele? Foarte bine, dar de ce trebuie sa-i spui “ciobanesc german” cand nu este?  Sau numai asa merita dragostea ta? Daca e “metis”, nu?

Asta este situatia.  Deocamdata. Trag nadejde insa ca lucrurile se vor indrepta si albul va fi alb iar negrul, negru. Pana atunci ne vedem de ale  noastre, fiecare dupa posibilitati, educatie si deschiderea spre invatare.
In concluzie, cred ca detinerea unui caine este un lucru extraordinar. Este un gest ce tine de omenie. Detinerea unui caine de rasa este mai mult decat atat. Este un gest ce tine de rafinament.
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

« Reply #1 on: August 12, 2014, 06:56:43 PM »

Excelent spus (scris), Horatiu!
Cam asta este esenta problemei in legatura cu cainii de rasa in Romania.

alipe
Full Member

« Reply #2 on: August 12, 2014, 07:57:13 PM »

Grin Grin Grin
Fericiti cei pe care posesia unui caine cu pedigree ii face sa se simta rafinati, culti sau macar educati, sau altfel spus: fericiti cei saraci cu duhul! Drac

Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor

« Reply #3 on: August 12, 2014, 08:25:43 PM »

Excelent spus (scris), Horatiu!
Cam asta este esenta problemei in legatura cu cainii de rasa in Romania.

Multumesc pentru apreciere, Bogdan.

M-as bucura daca ceea ce am scris eu va fi inteles corect.
raduro
Sr. Member

" si vis pacem para bellum ! "

« Reply #4 on: August 13, 2014, 12:14:55 AM »

Perfect de accord cu Horatiu Popescu !
OptimusPrime
Newbie
*

« Reply #5 on: August 14, 2014, 11:40:38 AM »

Problema in Romania este existenta prea multor oameni ignoranti cu mijloace economice reduse care nu isi permit foarte mult. Asta naste frustrari si reactii grobiene (inclusiv pe acest forum) si este pacat ca suntem poluati cu mizeriile pe care le debiteaza despre stapanii cu ciobanesc german ( nu mai adaug cu pedigree pentru ca eu consider asta un pleonasm Smiley) cat si cu prostiile pe care le scriu pe tema ciobanescului german in general si certificatului de origine in special.

Pana nu separam si nu ne separam prin criterii si conditii de monta / selectie etc exact la fel cu cele SV  de restul gloatei va fi greu sa creasca nivelul ciobanescului german in Romania. Selectia ciobanescului german trebuie sa fie o chestiune de elita, nu de masa.
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

« Reply #6 on: August 19, 2014, 10:18:06 PM »

Corect "Optimus", intr-o anumita masura!
Din pacate mai exista in lumea virtuala (si doar acolo) un anumit soi de imbecili cu "samanta" de scandal in legatura cu orice si cu oricine, cu mult mai periculosi decat un nevinovat ignorant. Astia sunt genul de ratati in carierele lor, in viata de zi cu zi, care simt nevoia sa iasa cumva din mizeria anonimatului apasator in care traiesc, sa fie si ei altfel, sa fie impotriva, sa aiba pareri divergente, desi nu-i recomanda nimic din realizarile lor personale si nici nu sunt capabili sa-si sustina parerile cu argumente. Emit asa, foarte savant si cu subantelesuri doar de ei stiute, niste pareri cu iz de "definitie" si asta ii face si pe cei mai slabi de inger sa devina imediat sustinatorii unor astfel de pareri, unor astfel de criterii, mult mai comode pentru niste nepriceputi. Sunt convins ca Horatiu intelege frustrarile unor astfel de neimpliniti si nu se compromite intrand in polemica cu genul asta de exemplare.

In chinologie avem nevoie de educatie, tot asa cum avem nevoie in orice fel de domeniu. Banii si posibilitatile financiare nu au legatura directa cu asta. Cunosc mai multi oameni cu posibilitati materiale limitate, care apreciaza constient un caine cu certificat de origine si persoane cu dare de mana care cumpara fara sa clipeasca caini cu f. muti bani, fara sa stie macar ca acestia pot avea un astfel de certificat.  
alipe
Full Member

« Reply #7 on: August 20, 2014, 06:06:17 PM »

Grin Grin Grin
Mda… frustrarea si prostia pot avea multe forme… LOL
Nu cred ca este cineva care contesta rolul pedigree-ului, dar ca sa  faci din asta un act ce tine de rafinament, cultura sau educatie, trebuie sa ai mari probleme. Dar cand esti un pitic frustrat  Drac care in viata lui nu a iesit in evidenta cu nimic, cu care universal a fost destul de aspru oferindu-i un fizic nefericit si un creier pe masura fizicului, cand ai facut o scoala comuna si o facultate de doi bani, cand profesional esti un zero barat, cand in jocurile pentru baieti mari nu ai nicio sansa, singura consolare o poti avea in colectionarea manelistica de “etichete” (sau pedigree) sau in jocurile marginale cu caini. Cand in viata ta nu ai reusit nimic notabil prin forte proprii, probabil ca meritele (genetice sau sportive) ale cainelui de langa tine iti ofera o necesara dar trista si iluzorie repozitionare in univers, care crezi ca te indreptateste sa-i jignesti pe cei care au alte pareri, care vad in educatie sau cultura altceva decat genealogia unui caine, sau care cauta in cainele lor un prieten si nu o coala de hartie sau un coechipier pentru plimbari pe aratura.  Pe langa acesti indivizi penibili pentru care cainele si mai ales pedigree-ul (pe care nu-l are orisicine, sic!!) este o eticheta si un soi de pasaportat catre iluzia ca totusi au facut si ei ceva in viata si poseda un lucru pe care, in ameteala lor, il considera exclusivist, mai sunt si altii, mult mai pragmatici, pentru care aceste aspecte merita exploatate ca o sursa manifesta, sau potentiala de profit… Wink
Revenind la cainele de rasa si la problema pedigree-ului se cer facute cateva precizari:
1.   un caine provenit din doi caine de (aceeasi) rasa, este de rasa chiar daca nu are pedigree si nu poti demonstra asta istetilor de la coltul strazii, sau la un concurs chinolologic…
2.   aproape toti crescatorii vand pui de rasa fara pedigree, acestia fiind caini cu potential scazut, pe care ii considera “nepotriviti” pentru imaginea canisei, caini normali pe care ii vand la un pret mai mic in lipsa doritorilor de pedigree, sau (nota bene!!!) caini foarte promitatori pentru care nu gasesc stapani potriviti, sau pe care nu ii doresc “concurenta” pentru proprii caini…
3.   pedigree-ul singur nu iti arata decat ca ai un caine de rasa, nu iti ofera nicio garantie asupra sanatatii sau temperamentului…
4.   mai important decat pedigree-ul, din punctual meu de vedere, este evaluarea corecta a parintilor si a puiului, dar asta necesita experienta.
5.   pedigree-ul este indispensabil celor care vor sa se implice in cresterea unei rase.
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

« Reply #8 on: August 21, 2014, 12:06:17 AM »

Daca tot sunt in concediu si am timp de discutii cu tot felul de neaveniti....

Acelasi stil al anonimului frustrat, care de cate ori are o parere, este contrara celorlalte. Cineva trebuie sa-i stie si lui de frica, nu??? Smiley Cineva trebuie sa asculte ce are si el de spus!!! Smiley Cumva o sa-l remarce cineva si pe el!!! Smiley
Macar aici, unde nu stie nimeni cine este si nici ce hram poarta.
Probabil pentru ca este detinatorul adevarului absolut, atoatecunoscatorul, iluminatul universal. Cheesy Cheesy Cheesy
Nimic din propriile realizari in domeniul despre care vorbeste, nimic despre identitatea proprie, nimic din el insusi intr-un final.
Relevant este un singur lucru din ceea ce spune: un cacacios care se ascunde in spatele unui nikname Smiley
Jenant si neputincios in acelasi timp... Probabil un malac nerealizat, cu mintea unui copil, caruia toata viata i s-au furat jucariile si curajul lui nu se manifesta decat prin tipete neajutorate. Scolile absolvite de unii sunt amanunte complet nesemnificative atunci cand vorbim de caracterul omului, dar probabil ca unii care nu au fost capabili nici de asta, incearca sa trimita in derizoriu orice. Bunul simt se invata in cei "7 ani de acasa" si nu poate fi dobandit niciodata prin scoli.

Apropo de caini, este cam greu sa nimeresti mai multi caini diferiti cu aptitudini extraordinare.
La ultimul examen la care am participat cu cainii mei (cu care am lucrat eu) am obtinut locul 1 si locul 4 la BH, locul 1 la IPO1 si la IPO3 (cu un caine despre care chiar personajul in cauza avea o parere destul de proasta acum o luna, ceea ce ma duce cu gandul si la un dezechilibru psihiatric al acestuia). Decenta si bunul simt, nu-mi permite sa postez pe un forum dedicat cainilor, realizarile personale din diverse domenii, dar cred ca unii ar ramane uimiti.

Trecand de la nimeni pe pamant, la caini in general:
1. un caine care fenotipic arata ca apartinand unei anumite rase, nu garanteaza nimanui ca acest lucru este exact asa cum sustine vanzatorul
2. faptul ca multi crescatori nu elibereaza pedigree pentru toti produsii, omitand sa explice viitorilor proprietari ca aceste exemplare sunt cu probleme, nu inseamna ca cei din urma nu trebuiesc informati si nu pot cere aceste acte pentru puii pe care-i platesc (in 99% din cazuri) cu acelasi pret
3. pedigree-ul iti garanteaza ca acel caine apartine rasei pe care o doresti (ceea ce nu este putin lucru si nu este deloc distractiv...., poate in mintea unora...) si iti poate garanta faptul ca acel caine poate fi mai sanatos decat unul care nu are pedigree, ca acel caine nu provine din monta inconstienta a doi frati de cuib, ca cineva se ocupa mai mult sau mai putin serios de selectia unei rase, incercand (la nivel declarativ cel putin) sa elimine eventuale probleme de sanatate transmise genetic....
4. din punctul meu de vedere nimeni nu merita pacalit cu un caine fara pedigree, atata timp cat plateste corect un caine la valoarea lui reala, cu toate actele la zi si in afara de asta, numai cei care vor cumpara un caine cu acte ii pot sustine pe cei ce-si fac treaba constiincios si ajuta prin selectie si multe sacrificii la imbunatatirea calitatilor unei anumite rase
5 absolut eronat, cunosc persoane care au cumparat un caine de rasa, care fenotipic arata asa cum trebuie la 8-9 saptamani, iar la 7-8 luni au constat ca nu prea are legatura acesata si astea sunt argumente la repezeala, pe "nerumegat" serios subiectul...

In rest sanatate maxima si mai multe impliniri in viata personala tuturor carcotasilor de profesie!!! Cheesy Cheesy Cheesy
Poate se vindeca..., desi dupa postarile lor e clar cu ce se ocupa unii fara ocupatie...
O dovada argumentata si fara echivoc este aceasta: http://www.ciobanescgerman.net/forum/index.php?action=profile;u=536;sa=showPosts
Omul are grave probleme de convietuire cu semenii si refuleaza inept in viata virtuala, unde nu stie nimeni ce fel de esec al naturii este. Pote sa spuna orice din spatele tastaturii....
Medicamenteeeee!!!! Cheesy Cheesy Cheesy
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor

« Reply #9 on: August 21, 2014, 08:19:40 AM »

Da, păcat ca este tolerat pe acest forum. Intr-adevăr, omul nu stie decât sa improaste cu noroi si ascuns dupa tastatură are curaj sa tina bețigașul sus. Eu propun sa-i nu-i mai răspundă nimeni, indiferent de cat de murdare îi sunt postările. E clar ca altceva nu stie.
alipe
Full Member

« Reply #10 on: August 21, 2014, 08:01:28 PM »

Grin Grin Grin
Mda… asa se intampla cand singurele activitati culturale si intelectuale sunt lecturile de pedigree si articole de “psihologie” din ziarele pentru oligofreni, nu poti pricepe nici macar propozitiile simple, ai senzatia ca lumea are forma conopidei din capul tau si atunci cand obosesti sa fi  Mihai Viteazul, te mai relaxezi si in postura de eminent psiholog/psihiatru autodidact. LOL Pe-acolo pe unde faceti referire la spusele (“scrisele”) mele aveti o interpretare destul de imbecila, dar asta e… viata vine intotdeauna la pachet si cu ceva… mizerii LOL, iar eu va iau ca atare… am grija sa nu-mi murdaresc pantofii. Drac

bobo70
Waldo Sress
Hero Member

« Reply #11 on: August 22, 2014, 01:22:18 AM »

Pardon!!! Cheesy Intelectualule care esti!!!!  Grin Grin Grin
KANGDANLIN
Hero Member

« Reply #12 on: August 22, 2014, 04:31:22 PM »

pentru mine caine de rasa inseamna un caine ce are anumite calitati, fie de frumusete fie de lucru.daca in lipsa calitatilor, singura diferenta este faptul ca unul are acte si altul nu, atunci nu merita efortul financiar de a cumpara un caine cu acte.
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor

« Reply #13 on: August 22, 2014, 05:53:32 PM »

Ok, putem spune ca in cadrul unei rase sunt indivizi si indivizi, desi selectia e menita, cel puţin teoretic, sa scoată in evidenta calitati specifice rasei si sa elimine, pe cat posibil, din defecte. Un câine care e mix intre malin si cg poate avea calitati extraordinare, asta însă nu-l face câine de rasa, ci un câine bun pentru un anumit tip de munca. De fapt exista rase care s-au creat prin mixarea a doua sau mai multe rase, dar in final tot s-a dorit obtinerea unei identitati, a omologarii. Deci scopul chinologiei este ameliorarea raselor. Mixurile pot fi folositoare pentru indivizi, in cazuri particulare, dar nu chinologiei.
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

« Reply #14 on: August 22, 2014, 06:06:45 PM »

pentru mine caine de rasa inseamna un caine ce are anumite calitati, fie de frumusete fie de lucru.daca in lipsa calitatilor, singura diferenta este faptul ca unul are acte si altul nu, atunci nu merita efortul financiar de a cumpara un caine cu acte.

Nici un caine nu paote fi decalarat ca aprtinand unei anumite rase doar daca indeplineste anumite calitati. Nu suntem noi in masura sa stabilim carei rase apartine un exemplar. Ar fi culmea inconstientei.
Pentru exemplificare: cunosc personal un exemplar de asa zis ciobanesc german, negru, foarte frumos, cu un caracter de invidiat pentru multi reprezentanti de seama ai rasei, dar care ce sa vezi.... , este de fapt un mix intre un ciobanesc german si un labrador. Nu-mi venea sa cred cand cel care a avut puii (dintr-o monta accidentala) mi-a spus cum sta treaba de fapt. Mi-a aratat si parintii cainelui.... Deci ceea ce spui tu nu poate fi luat in seruios de cineva care-si doreste cu adevarat un caine de rasa. Poate la urmatoarea generatie acel mascul va scoate pui care seamana a labradori si tot asa. Sunt destui caini buni cu calitati deosebite si cu acte la zi pentru a nu merita sa-ti asumi riscuri inutile cu niste caini ai caror ascendenta nu este cunoscuta cu siguiranta, fie ea si de la a 4-a sau a 5-a generatie...

Parerea mea... Acum fiecare este liber sa aleaga ceea ce-si doreste, dar nu poate sa spuna ca are un caine din rasa x, chiar daca-i cunoste parintii. Habar n-are ce rase au mai intervenit la un moment dat in sangele respectivului animal.
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: