|
alipe
|
 |
« Reply #15 on: August 22, 2014, 11:25:01 PM » |
|
Am si eu o nelamurire...  Am o femela cu drept de monta, pe care o montez cu "singurul mascul de monta veritabil din România"  . Cateaua fata 11 pui din care supraviețuiesc 9. Cunoscând situația din România decid sa scot pedigree pt puii 1-5. Puii 6-7 ii dau unor prieteni, iar puii 8-9 ii vând cu un preț mai mic, informând proprietarii asupra calitatilor si defectelor, precum si asupra implicațiilor lipsei pedigree-ului (nu-i interesează pedigree-ul, nu-i inteleg rostul, vor doar un câine bun, li se pare o prostie sa mearga cu cainele la concursuri, dar il vor lua in concediu cu familia). Întrebarea mea este: CÂINII 6-9 SUNT CÂINI DE RASA?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #16 on: August 23, 2014, 01:31:56 AM » |
|
Foarte bun exemplul colegului (de forum  ) bobo07 cu metisul de cg/labrador, care arata ca un cg f frumos, cu temperament f bun. Geniala  explicație cu puii metisului care pot semăna cu labradorul negru, bunicul lor.  Nelamurirea 2 Un prieten a importat din Ungaria (cred) un cg negru cu un temperament extrem de slab. Un pui din acest "labrador2" ajunge, zic unii după fff multă munca, la rezultate greu de văzut, mai multe locuri 1 la ipo3, unii considerandu-l "singurul mascul de monta veritabil din tara respectiva"  Întrebarea mea este: puii din masculul cu ipo3 au aceeași șansa se semene cu bunicul lor, ca si puii metisului cg/labrador cu bunicul lor?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

|
 |
« Reply #17 on: August 23, 2014, 09:37:54 AM » |
|
Foarte interesanta analogia "colegului (de forum)" alipe  , cu "labradorul" cumparat din Ungaria (astea fiind povesti preluate de el din "folclorul" chinologiei de pe la noi) , care in schimb avea acte de Ciobanesc German si mai avea si niste ascendenti destul de reprezentativi pentru rasa, cum ar fi Hyk Policia-Slovakia. Dar in afara de asta sa nu uitam ca produsul acestui caine, la care face referire "colegul"  are si mama, acolo fiind din nou cativa caini interesanti, cum ar fi Dargo Ha-Ja-Da CS, sau Reno Jipo-Me. In afara de asta, cunosc eu cateva pedigree de caini cu mare renume de "fiare", care au in pedigree-ul lor niste caini ce s-ar fi bucurat sa fie macar labradori...  Descendentii cainelui la care face referire "colegul"  ar putea semana intradevar, cu oricare caine din acel pedigree, dar pana acum pot spune ca au iesit caini de calitate, care concureaza si ei in competitiile de dresaj. Chiar la ultimul examen am avut in teren un pui exceptional, care a promovat examenul BH si are un potential foarte mare. Pentru cei ce se pricepm intradevar la treaba asta, este evident ca nu poti sa faci performanta cu un caine salab. Poti sa promovezi niste examene, poti sa ajungi pana la un anumit nivel, dar nu poti sa-l soliciti in exces atunci cand psihicul lui este labil. Oricum toti cei de aici, au inteles ca "colegul"  este impotruiva!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

|
 |
« Reply #18 on: August 23, 2014, 10:17:50 AM » |
|
Am si eu o nelamurire...  Am o femela cu drept de monta, pe care o montez cu "singurul mascul de monta veritabil din România"  . Cateaua fata 11 pui din care supraviețuiesc 9. Cunoscând situația din România decid sa scot pedigree pt puii 1-5. Puii 6-7 ii dau unor prieteni, iar puii 8-9 ii vând cu un preț mai mic, informând proprietarii asupra calitatilor si defectelor, precum si asupra implicațiilor lipsei pedigree-ului (nu-i interesează pedigree-ul, nu-i inteleg rostul, vor doar un câine bun, li se pare o prostie sa mearga cu cainele la concursuri, dar il vor lua in concediu cu familia). Întrebarea mea este: CÂINII 6-9 SUNT CÂINI DE RASA??  Si ma rog, care ar fi situatia din Romania, aceea a lipsei de educatie chinologica??? Un pedigree pentru un pui provenit din doi parinti cu drept de monta, costa undeva in jurul a 50 lei si nu cred ca suma este atat de mare incat impiedica pe cineva sa-l plateasca. Din ce motiv nu s-ar scoate acte pentru toti puii, daca acestia corespund din punct de vedere fenotipic, genotipic si medical??? Daca apar ceva probleme evidente la o varsta frageda, atunci este de inteles si acestia vor fi exclusi. Si totusi acesti pui pot fi considerati de rasa doar de catre cel care a preconizat si administrat monta, dar viitorii proprietari nu pot sa faca altceva decat sa mearga pe mana acestuia si sa sustina ca au in curte niste Ciobanesti Germani. Acesti pui la randul lor ar putea fi considerati de rasa, daca cel care ii vinde le explica noilor proprietari ca sunt pui fara acte si este nevoit sa-i vanda sterilizati, altfel acestia la randul lor, ar putea fi niste excroci de profesie, care cauta chilipiruri de acest gen si se apuca de inmultit caini pe banda rulanta, facand si niste monte "accidentale" cu alti caini, ai caror produsi vor fi cu siguranta plasati la preturi bune, sau si mai comod pentru acestia, daca au cumparat o pereche, se apuca pur si simplu sa monteze fara rusine un frate si o sora de cuib. Pentru niste iubitori de caini, care nu doresc sa participe la concursuri si vor numai un caine de luat in concediu, ar trebui sa fie suficient si multumitor. Acesta ar fi din punctul meu de vedere, singura varianta in care un caine fara pedigree poate fi considerat de rasa. Dar si aici sunt convins ca "colegul" alipe  este impotriva si simte ca macar cainele lui ar trebui sa aiba "oo"  , nu ar mai fi suficient pentru el sa-l iubeasca si sa-l duca cu el in concedii..... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #19 on: August 24, 2014, 11:39:05 PM » |
|
Si ma rog, care ar fi situatia din Romania, aceea a lipsei de educatie chinologica??? Un pedigree pentru un pui provenit din doi parinti cu drept de monta, costa undeva in jurul a 50 lei si nu cred ca suma este atat de mare incat impiedica pe cineva sa-l plateasca. Din ce motiv nu s-ar scoate acte pentru toti puii, daca acestia corespund din punct de vedere fenotipic, genotipic si medical??? Daca apar ceva probleme evidente la o varsta frageda, atunci este de inteles si acestia vor fi exclusi. Si totusi acesti pui pot fi considerati de rasa doar de catre cel care a preconizat si administrat monta, dar viitorii proprietari nu pot sa faca altceva decat sa mearga pe mana acestuia si sa sustina ca au in curte niste Ciobanesti Germani. Acesti pui la randul lor ar putea fi considerati de rasa, daca cel care ii vinde le explica noilor proprietari ca sunt pui fara acte si este nevoit sa-i vanda sterilizati, altfel acestia la randul lor, ar putea fi niste excroci de profesie...
 Ei bine, atunci majoritatea crescatorilor si o parte din colaboratorii tai sunt niste escroci ( dupa criteriile tale de evaluare) si daca nu recunosti asta esti fie ignorant, fie ipocrit.  Motivele pot fi variate si le poti afla foarte usor… 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #20 on: August 24, 2014, 11:46:41 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

|
 |
« Reply #21 on: August 25, 2014, 07:27:07 AM » |
|
Bravo!!  Impotenta intruchipata a unuia care nu mai are argumente logice de sustinere a propriilor idei "Succesuri" nebanuite in propasirea ideilor tale, dragul meu "coleg"  !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #22 on: August 26, 2014, 07:10:53 PM » |
|
 Draga bobo, eu cred ca am oferit suficiente informatii si argumente pentru cineva dotat cu o logica elementara, dar cand logica vine din frustrari refulate si defulate artificial in forma de ciobanesc german  , cum este cazul tau si se duce pe mate in jos iesind, insotita probabil de zgomote specifice, sub forma de idei de genul celei ca apartenenta la o rasa este data de lipsa coaielor, e greu sa ii gasesti o utilitate si sa vezi vreo logica acolo unde exista cu adevarat.  Toate criteriile stiintifice si morale moderne considera animalul de rasa, un individ din cadrul unei specii care are anumite particularitati anatomice, temperamentale si functionale determinate de ADN, iar “pasaportul” cel mai valabil catre statul de animal de rasa este ADN-ul, nu coaiele sau mai stiu eu ce idee creata de-a ta. Ca tu sau prietenii tai nu-l recunosc ca animal de rasa este problema voastra, ca el nu poate participa fara pedigree la expozitii chinologice este alta discutie. Puii 6-9 din exemplul meu sunt caini de rasa indiferent ca au sau nu coaie, indiferent ca ii recunoaste cineva sau nu ca atare, ADN-ul lor spune intotdeauna adevarul si numai adevarul. Ca ei sunt mai greu (pentru unii) sau imposibil (pentru altii) de recunoscut sau de folosit intr-un program de selectie este alta socoteala. Puii rezultati din acesti caini si caini cu pedigree sau caini aflati in aceeasi situatie cu ei, SUNT de rasa, chiar daca nu au pedigree si sunt si mai greu de recunoscut si de folosit intr-un program de selectie, pentru ca genetic apartin rasei respective si orice test ADN ii va valida ca si caini de rasa. Animalele de rasa fara certificat de origine, sunt o realitate larg raspandita indiferent ca vorbim de caini, cai, porumbei, vaci, capre sau oi si singurul argument valabil si imbatabil pentru aparternenta la o rasa este ADN-ul. Pedigree-ul, al carui rol nu l-a contestat nimeni, este doar un atestat arbitrar si usor de contrafacut, o “unealta” ajutatoare in programul de selectie. Sa faci din asta argumentul ultim al realei apartenente la rasa, precum si ideea ca interesul pentru el are legatura cu cultura si educatia inseamna sa ai o gandire extrem de limitata. Formularea mea “un caine provenit din doi caine de (aceeasi) rasa, este de rasa chiar daca nu are pedigree si nu poti demonstra asta istetilor de la coltul strazii, sau la un concurs chinolologic…” inseamna ca un caine provenit din doi parinti care apartin genetic unei rase, va fi de rasa indiferent ca ultimele 10 generatii de inaintasi au avut sau nu pedigree si indiferent daca formal il recunoaste cineva, sau nu, ca si caine de rasa. Revenind si la problema celor care vand si cumpara caini (sau animale, in general) de rasa, voi plecati de la premisa (eronata din punctual meu de vedere) ca cei care vand caini de rasa fara pedigree sunt niste escroci si cei care vand caini cu pedigree sunt corecti. Ei bine nu, exista (SI) crescatori seriosi si onesti, care din diverse motive si in anumite situatii vand CAINELE de rasa fara pedigree, informand corect cumparatorul si ajutandu-l sa aleaga un caine potrivit pentru el. De cealalta parte exista (SI) crescatori necinstiti si intermediari, care vand mai mult IMAGINEA cainelui de rasa, unde pedigree-ul poate fi folosit pentru “aburirea” clientului, care isi zice; cainele e cam naspa, fricos, urat si slab, dar daca se trage din parinti campioni, inseamna ca e foarte tare, eu oricum nu ma pricep. Asta fara a mai pune la socoteala ca un pedigree este foarte simplu de contrafacut. Toate aceste nu inseamna deloc ca incurajez achizitionarea cainilor fara pedigree (cum pot intelege unii)  , din contra, dar subliniez ca ceea ce alege cumparatorul este cainele si asa cum il poate ajuta, pedigree-ul il poate si defocusa de la “subiectul principal” (care este cainele).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #23 on: August 26, 2014, 07:12:09 PM » |
|
"Succesuri" nebanuite in propasirea ideilor tale, dragul meu "coleg"  ! "Si noi pe voi!" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bobo70
Waldo Sress
Hero Member

|
 |
« Reply #24 on: August 26, 2014, 07:50:54 PM » |
|
Draga alipe, credema..., am obosit... Am inceput munca si indiferent de cat de hilara ti se pare tie, nu-mi permite sa-mi agit spiritul in niste lupte fara sens. Tu insisti sa nu intelegi, dand dovada de reavointa si contrar parerii tale, nu de prostie. Eu discutam despre cainele de rasa, din punctul meu de vedere, al celui care preconizeaza sa monteze o femela cu acte, cu un mascul, numai in cazul si acesta are acte. Altfel ce insemna o rasa? Cum o definim si cum putem sa stabilim exact lucrul asta? Discutia asta..., ca un animal este de rasa, sau nu este, atunci cand el are, sau nu are prdigree, de fapt nu conteaza. Testul ADN nu ne poate spune mai nimic, daca nu este comparat cu ceva (in cel mai bun caz, ca apartine speciei canine) si ai fi surprins (poate) ce diferenta exista intre un CG linie de lucru si un CG linie de show. La o prima vedere, dupa un test ADN, ai fi tentat sa crezi ca nu apartin aceleiasi rase (ceea ce pe bune vorbind, cred ca este si un fapt real), cu mici exceptii. Ceea ce sustin eu, este ca nu reprezinta un caine de rasa acel caine care nu poate face dovada aprtenentei sale, tocmai datorita excrocilor tot mai multi (gen Canisa Premium) care vand orice fel de caini de rasa, fara sa-i intrebe nimeni cum fac ei asta si din ce cauza cainii nu au Certificat de Origine, ba mai fac si o bazaconie de contract prin care atesta ca acel caine este de rasa. Eu am vazut multi caini cumparati de la astia, care abia daca seamana a ceea ce a cumparat omul cu sume cuprinse intre 200 si 500 euro. Pentru a te edifica, scrie simplu pe Google "canisa" si nu mai apuci sa scrii altceva, imediat iti apar acesti excroci, care-si fac treaba nestingheriti de cativa ani. Asemenea lor sunt o liota de alti nemernici care fac acelasi lucru la o scara mai mica. Sunt de acord cu tine ca sunt destui excroci si in randul crescatorilor "seriosi" de la noi din tara si de pretutindeni, dar sunt convins ca numai printr-o regula stabilita si respectata se poate face ceva. Macar ai unde sa-i reclami atunci cand te simti inselat, (nu ca se rezolva mare lucru, dar cel putin poti face ceva) pe ceilalti nici macar cu atat nu-i poti tulbura. Niciodata anarhia nu a adus nimic bun. Regula ca nu exista reguli poate naste monstri. Faptul ca potentialii cumparatori trateaza pedigree-ul ca pe ceva lipsit de orice importanta, lipsit de credibilitate si fara sens, nu vine in ajutorul celor care vor sa faca serios o munca de selectie in cadrul unei rase. Din aceasta cauza oamenii care doresc sa cumpere un caine, ar trebuii sa aiba in vedere un Certificat de origine. Pot sa-ti dau exemple de oameni care au dorit sa participe cu animalul de companie la competitii diverse si au constat ca si-au cumparat un caine care nu are pedigree, abia cand le-am spus ca nu o hartie scrisa de "niste unii" atesta apartenenta cainelui lor la rasa respectiva, sau nici copia dupa pedigree-ul parintilor (tot mai des intalnita), nu reprezinta in ochii cuiva certitudinea ca puii sunt caini de rasa. Cam asta incerc eu sa sustin, dar nu mai sper sa ma fac inteles si te salut! Cat despre intepaturile ironice dintre noi, cred ca au facut deliciul forumistilor si iti spun sincer ca eu "ma las"....  Am multa treaba si nu are nici rost. Liniste si voie buna iti doresc!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alipe
|
 |
« Reply #25 on: August 26, 2014, 09:42:24 PM » |
|
Draga bobo, A avea sau nu dreptate pe acest forum, chiar nu este o prioritate pentru mine, poate contrar aprentelor, dar simt nevoia unor clarificari: 1. Eu m-am referit la cainele de rasa, ca si concept general (asa cum cred ca este si sensul topicului), probabil mai apropiat de proprietarul obisnuit decat de crescator, care asa cum am si spus este normal sa aiba o abordare diferita si pentru care pedigree-ul este realmente o “unealta”. 2. Regret ca postarile mele par rauvoitoare, dincolo de intepauri, mi-am exprimat un punct de vedere, poate mai plastic, dar cred ca nerupt din context. 3. (Si) in privinta ADN-ului te inseli, exista harti ADN pe rase, linii si cum inteleg ca stii chiar pe "familii" restranse. 4. Cineva spunea despre reguli ca sunt ca o bariera, peste care sar lei, pe sub ea trec “cateii”, dar la ea se opresc boii. Prosti, escroci, si oameni corecti vor fi indifferent de ce facem sau ce spunem noi, asa ca directia asta nu merita un efort prea mare, dar merita totusi o exprimare onesta a punctului de vedere… 5. Intepaturile au fost in opinia mea “de decor” si sper ca forumistii sa fi inteles ceva dincolo de ele.
Numai bine iti doresc si eu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|