Meniu

cg_menuHome

campioniCampioni Nationali Club

cg_menu Stiri Ciobanesc German

cg_menuVideo News

cg_menuCluburi Ciobanesc German

cg_menuCanise Ciobanesc German

cg_menuMasculi monta

cg_menuRezultate Expozitii

cg_menu Anunturi

cg_menu Scoli dresaj canin

cg_menu Pensiuni canine

cg_menu Cabinete veterinare

cg_menu Cazare cu caini

cg_menu Distribuitori hrana

cg_menu Umor canin

cg_menu Director web

cg_menu Link-uri diverse

cg_menu Oferta publicitate

cg_menuHarta site

cg_menu English Version

Bine ai venit
User:  
Parola: 
Inregistrare
Masculi Monta

...mai mult

Canise ciobanesc german
 • VON ECOBICI HAUS
 • Thoryai Szépség
 • Canisa Ciobanesc German | BringsLove
 • vomhirsman
 • Kliseern
 • vom storociuc
 • von Turenhof
 • Canisa vom WOLKENSCHLAG
 • Von Haus Stoica
 • CANISA DOG COSMINO

...mai mult

Scoli dresaj canin
 • ringo
 • Dresaj Personalizat
 • dresaj canin constanta
 • Dresaj canin
 • Dresaj Caini Pitesti
 • Dresaj Canin Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti Arges
 • DRESAJ CANIN BUCURESTI ,,GRAND-FORT''
 • dresaj canin la domiciliul tau in arges

...mai mult

Pensiuni canine
 • CareToPets
 • Pensiune canina apache Bucuresti
 • Pensiune hotel catei la doi pasi de Bucuresti
 • Pet Style
 • PENSIUNE CANINA SIBIU- KLISEERN
 • pensiune canina Oradea
 • Pensiunea Bianca
 • PENSIUNE CANINA SIBIU --- FLY DOGS
 • pensiune canina APACHE
 • pensiune canina constanta de Paste

...mai mult

Regulament Lucru IPO 3

Regulamentul international de examinare
a cainilor utilitari al F.C.I

Regulament lucru IPO 3


Consta din:
A. Proba de urma 100 puncte
B. Proba de subordonare 100 puncte
C. Proba de paza-aparare 100 puncte

Varsta minima pentru participare: 20 luni.

A - PROBA DE URMA IPO 3

Punctaj maxim la proba de urma: 100 puncte
Prelucrarea urmei: 80 puncte
Obiecte 7+7+6 puncte: 20 puncte

Caracteristici

Limita de timp: 20 minute;
Urma straina: 600 de pasi, cel putin, trasare pe cinci laturi;
Vechime urma: 60 minute, cel putin;
Unghiuri: 4 unghiuri drepte, in conformitate cu terenul;
Obiecte: 3 obiecte;
Se va folosi o lesa de 10 metri sau exercitiul poate fi desfasurat fara lesa.
Se va indica pozitia de start.

Reguli generale:

AE sau RE stabilesc traseul si adaptabilitatea la teren. Ordinea concurentilor este trasa la sorti, inca o data, in prezenta AE, dupa trasarea urmelor.
Urmele trebuie trasate diferit. Nu se permite ca obiectele si urmele sa fie pozitionate la fel pentru fiecare urma trasata. in timp ce urma este trasata CC si cainele nu trebuie sa vada traseul.
Trasatorul de urma trebuie sa arate arbitrului obiectele inainte sa traseze urma. Obiectele trebuie bine imprimate cu miros (minim 30 min.). Obiectele folosite pot fi din diferite materiale (piele, textile, lemn). Obiectele trebuie sa aiba lungime de circa 10cm, latime 2-3cm, grosime 0,5-1cm si nu trebuie prin culoare sa se deosebeasca pregnant fata de terenul urmei. Toate obiectele vor fi numerotate vizibil si vor purta acelasi numar cu cel al concurentului.
Locul de pornire al urmei, vatra de urma, trebuie marcat cu un panou ori stegulet care se va infige in sol in partea stanga a punctului de plecare. Trasatorul va intarzia putin la locul de plecare apoi va porni in directia indicata. Deplasarea si unghiurile se fac cu pas normal. Primul obiect va fi amplasat dupa minim 100 de pasi pe prima sau pe a doua latura, al doilea obiect pe latura a doua sau a treia iar al treilea obiect la finalul traseului. Mirosul urmei nu trebuie modificat la plasarea obiectelor. Trasatorul nu are voie sa-si tarasca picioarele sau sa se opreasca.
Obiectele trebuie lasate din mers. Obiectele cu miros vor fi plasate pe urma, nu langa ea. Dupa ce a depus ultimul obiect trasatorul de urma trebuie sa mai faca cativa pasi drept inainte.
AE si asistentul sau nu pot sta in zona in care echipa CCc cauta. AE intrerupe exercitiul daca CC a ajuns la o distanta de peste 10m de urma. Exercitiul va fi intrerupt in orice caz cand AE are impresia ca intr-o anumita situatie cainele nu mai poate relua cautarea din proprie initiativa.

Reguli de executie:

a) Comanda sonora: "CAUTA"
Cs sonore sunt permise la inceputul cautarii urmei si dupa primul si dupa al doilea obiect indicate de catre caine si ridicate de CC.

b) Descrierea exercitiului:
CC isi pregateste cainele pentru urma. Cainele poate cauta liber sau intr-o lesa de 10m. Lesa poate fi legata peste spate, lateral sau printre picioarele anterioare/posterioare ale cainelui. Ea poate fi prinsa direct de zgarda, dar aceasta sa nu fie pe strangulant ori de un ham de urma (pe piept sau pe spate, fara alte curele suplimentare).
Cand sunt chemati, CC si cainele se vor prezenta la AE si anunta modul de semnalare a obiectelor. Folosirea fortei nu este permisa inaintea, la inceputul sau pe durata exercitiului de cautare.
La semnalul AE, cainele este dus incet si pozitionat pe locul de start.
Cainele trebuie sa adulmece urma sigur, linistit cu nasul in jos. Apoi trebuie sa urmeze traseul cu nasul in jos intr-un ritm constant. CC va ramane la 10 metri in spatele cainelui fie ca foloseste sau nu o lesa. Lesa trebuie ca atunci cand este tinuta de CC sa nu fie intinsa. Cainele trebuie sa prelucreze unghiurile sigur pe sine. Dupa primul unghi cainele trebuie sa prelucreze urma in acelasi ritm.
in momentul in care cainele localizeaza un obiect fie il va aporta, fie va indica prin latrat imediat si convingator ca l-a gasit fara o presiune a CC. La aportare cainele poate ramane in picioare, se poate aseza pe loc sau poate veni sa-l aduca inapoi la CC. Se va penaliza plecarea cu obiectul in gura sau apucarea acestuia in pozitia culcat. indicarea obiectelor prin latrat se poate efectua din pozitia culcat sezi sau in picioare. Alternarea acestor trei pozitii este permisa numai la indicarea prin latrat.
Dupa ce obiectul a fost aportat sau indicat CC lasa lesa si se apropie de cainele sau. Prin ridicarea obiectului CC va arata ca obiectul a fost descoperit de caine. in continuare CC va lua lesa si va comanda cainelui sa caute din nou.
La sfarsitul urmei CC va preda AE toate obiectele gasite.

c) Notare:
Ritmul de cautare nu este un criteriu de apreciere daca urma este parcursa intens regulat si convingator iar cainele demonstreaza o buna prelucrare a urmei. insistenta convingatoare a cainelui, fara a parasi urma, nu este greseala.
Se vor penaliza: nasul ridicat incercuirea unghiurilor, ajutor verbal sau prin lesa, incurajari repetate, luarea gresita a obiectului, nementinerea distantei de o lungime de lesa sunt depunctate.
Daca CC paraseste urma cu mai mult de o lungime de lesa exercitiul este intrerupt.
Daca cainele paraseste urma si este tras inapoi de CC, AE da ordin sa fie urmat cainele. Daca aceasta indicatie nu este respectata AE trebuie sa intrerupa exercitiul.
Daca dupa 20 minute de la inceperea urmei nu s-a ajuns la capatul urmei, AE va intrerupe exercitiul. Performanta aratata pana la intrerupere va fi punctata.
Se considera greseala cazul in care cainele semnalizeaza gasirea unui obiect prin aportare si a altui obiect prin indicare. Se puncteaza numai semnalizarile corecte.
Pentru obiecte care nu au fost aportate sau indicate nu se dau puncte. Acordarea punctelor pentru prelucrarea urmei se efectueaza in functie de lungimea si gradul de dificultate al traseului. Aprecierea prelucrarii laturilor din traseu se face cu note si puncte.
Daca cainele ramane mult intr-un loc fara sa caute, exercitiul poate fi intrerupt chiar daca cainele se mai afla pe traseu.
Aceasta proba este incheiata atunci cand AE anunta punctajul.

B - PROBA DE SUBORDONARE IPO 3

Punctaj maxim la proba de subordonare 100 puncte
Exercitiul 1 Conducere fara lesa 10 puncte
Exercitiul 2 Sezi din miscare 10 puncte
Exercitiul 3 Culcat din alergare cu apel 10 puncte
Exercitiul 4 Oprit in picioare din alergare cu apel 10 puncte
Exercitiul 5 Aport pe teren plan 10 puncte
Exercitiul 6 Aport peste obstacol 15 puncte
Exercitiul 7 Aport peste palisada 15 puncte
Exercitiul 8 Trimitere inainte cu culcat 10 puncte
Exercitiul 9 Ramanere cu distragerea atentiei 10 puncte

Reguli generale:

AE da comanda de incepere a unui exercitiu. Toate celelalte faze ale exercitiului, ca intoarcerile, oprirea, schimbarea de ritm de mers etc., se vor face fara indicatia AE.
Cainele trebuie sa execute exercitiile repede si cu placere.
Comenzile verbale sunt compuse dintr-un singur cuvant scurte si vorbite normal. Pot fi facute in orice limba, trebuie insa sa fie aceleasi pentru aceeasi comanda. Se accepta comenzi prin semn efectuate cu o singura mana. in cazul in care cainele nu executa dupa trei comenzi un exercitiu sau o faza a unui exercitiu, acest exercitiu nu va fi notat si va fi intrerupt. Numai la chemarea cainelui, la apel, poate fi folosit si numele cainelui. Numele cainelui in legatura cu orice alta comanda se considera dubla comanda si se depuncteaza.
in pozitia de baza cainele sta lipit si drept in partea stanga a CC in asa fel incat umarul cainelui sa fie la nivelul genunchiului stang al CC. Fiecare exercitiu incepe si se termina cu pozitia de baza. Luarea pozitiei de baza la inceputul exercitiului este permisa o singura data. O recompensa verbala "BRAVO" este permisa numai dupa incheierea exercitiului si numai in pozitia de baza. Dupa aceea CC poate adopta o noua pozitie de baza. De fiecare data intre recompensa si inceperea unui nou exercitiu se va face o pauza de circa 3 sec.
Toate exercitiile incep din locuri marcate si din pozitia de baza. CCc trebuie sa ia pozitia de baza apoi sa parcurga intre minim 10 pasi si maxim 15 pasi dupa care poate da comanda pentru indeplinirea exercitiului. La aport CCc iau pozitia de baza pe locul marcat CC nu are voie sa-l paraseasca.
intre fazele exercitiilor trebuie tinute pauze (circa 3 sec) inainte de darea unei noi comenzi.
Conducerea fara lesa trebuie aratata si la eventualele deplasari intre exercitii si la aducerea aportorului, cand se ia aportorul de pe suportul sau, cainele trebuie sa fie condus fara lesa. O calmare sau un joc cu aportorul nu sunt permise.
La intoarcerea la caine, CC poate trece in pozitia de baza direct prin fata cainelui in partea dreapta a acestuia cu o intoarcere pe loc stanga-imprejur ori prin ocolirea pe la stanga si prin spate a cainelui sau. intoarcerea pe loc trebuie facuta totdeauna de CC spre stanga.
La trecerea cainelui din pozitia frontala in pozitia de baza, cainele poate sa treaca in stanga CC fie prin ocolire prin dreapta si spatele CC, fie prin fata sa luand pozitia de sezi direct in stanga CC printr-un salt sau mers inapoi. intoarcerea trebuie sa fie facuta intotdeauna la fel in cadrul unui exercitiu.
Obstacolul are o inaltime de 100cm si o latime de 150cm.
Palisada este compusa din doi pereti inclinati uniti in partea superioara avand 150cm latime si 191cm inaltime. La sol distanta dintre cei doi pereti este atat de mare incat inaltimea verticala sa fie de 180cm. Toata suprafata peretilor trebuie sa fie acoperita cu un material antiderapant. Pe pereti sunt plasate in partea superioara trei bare ajutatoare de 24/48mm.
Toti cainii examinati trebuie sa treaca de aceleasi obstacole.
La exercitiile de aport sunt permise numai butucele din lemn in greutatea admisa de 1000 la aport pe sol si de 650 grame la aport peste obstacol si peste palisada. Butucelele de aport sunt puse la dispozitie de organizator si trebuie sa fie aceleasi pentru toti cainii.
Daca CC uita sa execute un exercitiu, va fi atentionat de AE, fara a fi depunctat sa repete exercitiul omis.

Reguli de executie:

1. Conducere fara lesa 10 puncte

a) Comanda sonora: "PAS"
Cs este permisa la fiecare inceput de exercitiu, dupa fiecare oprire si la schimbarea ritmului de mers.

b) Descrierea exercitiului:
CC se duce cu cainele sau la AE, isi aseaza cainele in pozitia de baza si se prezinta. CCc iau din nou pozitia de baza pe locul de start. La Cs "PAS" trebuie sa urmeze CC, atent bucuros si in linie dreapta, ramanand cu umarul sau in dreptul genunchiului stang al CC. Cand CC se opreste, cainele trebuie sa se aseze imediat din proprie initiativa si in pozitie corecta.
La inceputul exercitiului CC merge 50 pasi inainte, fara sa se opreasca, iar dupa intoarcere va parcurge cate 10-15 pasi in care trebuie sa execute pasul alergator si pasul lent (fiecare cate 10 pasi minim). Schimbarea ritmului de mers de la pas alergator la pas lent trebuie sa fie executata fara pasi intermediari normali. Tipurile de mers trebuie sa se deosebeasca clar in viteza. La pas normal se vor efectua intoarcerea pe mana stanga, intoarcerea pe mana dreapta si o intoarcere stanga-imprejur. Oprirea se face cel putin o data in timpul mersului la pas normal.
in timp ce CC merge pe prima distanta trebuie efectuate doua focuri de arma (6mm calibru) la intervale de 5 secunde si la o distanta de cel putin 15 pasi de caine. Cainele trebuie sa se comporte indiferent la focurile de arma. in cazul in care cainele se sperie de focul de arma va fi descalificat. Daca cainele va deveni nervos acest lucru se va considera acceptabil atata timp cat cainele ramane sub controlul CC. Se va acorda maxim de punctaj doar unui caine care va ramane indiferent la zgomotele provocate de arma. Cainii agresivi si foarte timizi vor fi descalificati.
La sfarsitul exercitiului CC trebuie sa se indrepte spre un grup minim 4 persoane, sa inconjoare o persoana prin dreapta si o persoana prin stanga si sa se opreasca cel putin o data in mijlocul grupului. AE are dreptul sa solicite o reluare a exercitiului. CCc parasesc grupa si revin la locul de start.

c) Notare:
Se vor penaliza ramanerea in urma, inaintarea prea repede si abaterea de la drum, precum si ezitarea CC la intoarceri, asezatul incet sau sovaitor, comenzile suplimentare, neatentia la deplasari sau intoarceri, lipsa de concentrare in toate fazele, ajutatul din corp si constrangerile.

2. Sezi din miscare 10 puncte

a) Comenzi sonore: "PAS", "SEZI"

b) Descrierea exercitiului:
Din locul de start CC pleaca drept in fata cu cainele liber la picior. Dupa 10-15 pasi, la Cs sau Cm "SEZI", cainele trebuie sa se aseze imediat fara ca si CC sa isi intrerupa mersul sau sa se intoarca spre caine. Dupa alti 30 de pasi CC se opreste si se intoarce cu fata catre caine.
La semnalul AE, CC merge inapoi la cainele sau si ia pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli pe parcurs asezarea inceata, incorecta sau in unghi fata de directia de inaintare, asteptarea nervoasa sau nelinistita.
Daca cainele in loc sa stea se intinde in culcat sau ramane in picioare se scad 5 puncte.

3. Culcat din alergare cu apel 10 puncte

a) Comenzi sonore: "PAS", "CULCAT", "AICI", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
Din pozitia de baza CC pleaca drept in fata cu cainele liber la picior. Dupa 10-15 pasi normali se executa alti 10-15 pasi in alergare dupa care cainele trebuie sa se culce imediat la Cs sau la Cm "CULCAT", cainele trebuie sa se culce imediat fara ca si CC sa isi intrerupa alergarea sau sa se intoarca spre caine. Dupa alti 30 de pasi alergati in linie dreapta CC se opreste si se intoarce catre cainele sau care sta linistit. La semnalul AE, CC isi cheama cainele cu Cs sau Cm "AICI". Cand da comanda de apel CC poate folosi si numele cainelui. Cainele trebuie sa vina bucuros si cu mers rapid la CC si sa se aseze frontal. La o Cs sau Cm "TRECI" cainele trebuie sa se aseze in pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli pe parcurs culcarea cu mana, culcarea inceata, incorecta sau in unghi fata de directia de inaintare, nervozitatea sau nelinistea in culcat apropierea inceata ori urmarirea inceata a CC, greseli la asezarea frontala sau de baza.
Daca la comanda de culcare cainele se aseaza sau ramane ridicat aceasta se scad 5 puncte.

4. Oprit in picioare din alergare cu apel 10 puncte

a) Comenzi sonore: "PAS", "STOP", "AICI", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
Din pozitia de baza CC pleaca in alergare drept in fata cu cainele liber la picior. Dupa 10-15 pasi in alergare la Cs sau la Cm "STOP", cainele trebuie sa se opreasca in picioare imediat fara ca si CC sa isi intrerupa alergarea sau sa se intoarca spre caine. Dupa alti 30 de pasi efectuati in linie dreapta CC se opreste si se intoarce spre cainele sau care sta linistit. La semnalul AE, CC isi cheama cainele cu Cs sau Cm "AICI". Cand da comanda de apel CC poate folosi si numele cainelui. Cainele trebuie sa vina bucuros si cu mers rapid la CC si sa se aseze frontal. La o Cs sau Cm "TRECI" cainele trebuie sa se aseze in pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli in timpul exercitiului, oprirea cu mana, urmarirea CC dupa comanda de oprire, nervozitate in asteptare, venirea inceata la apel, asezatul incet greseli la asezarea frontala sau in pozitia de baza.
Daca la comanda de oprire cainele se aseaza sau se culca se scad 5 puncte.

5. Aport pe teren plan 10 puncte

a) Comanda sonora: "APORT", "LASA", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
Din pozitia de baza, luata pe locul marcat pentru aportare, CC arunca un aportor (obiect de aport din lemn de 2000g) la circa 10 pasi departare. Comanda sonora "APORT" se poate da numai cand obiectul nu se mai misca. Cainele care sta liber in sezi langa CC sau trebuie, la Cs "APORT", sa alerge repede la aportor, sa il ridice imediat si sa-l aduca direct la CC cu un mers la fel de rapid. Cainele
trebuie sa se aseze in fata CC si sa tina aportorul in gura pana cand CC i-l va lua dupa o scurta pauza cu Cs "LASA". La Cs sau Cm "TRECI" cainele va reveni in pozitia de baza.
CC nu are voie sa paraseasca locul marcat pentru aportare pe toata durata exercitiului.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli la pozitia de baza, alergatul incet greseli in apucarea aportorului, scapatul aportorului, joaca sau roaderea aportorului gesturi si ajutoare din partea CC, greseli la asezarea frontala sau in pozitia de baza.
Aruncarea prea scurta a aportorului este si ea depunctata.
Daca CC paraseste sau depaseste locul marcat pentru aportare inainte de terminarea exercitiului, acest exercitiu este notat cu nesatisfacator.
Daca cainele nu aporteaza, chiar daca alearga la aportor si se intoarce la CC si se aseaza in pozitie frontala, exercitiul va fi notat cu 0 puncte.

5. Aport peste obstacol 15 puncte

a) Comenzi sonore: "HOP", "APORT", "LASA", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
CC ia pozitia de baza la o distanta de cel putin 5 pasi inainte de obstacol, in timp ce cainele sta liber in sezi langa el. Apoi CC arunca aportorul (obiect de aport din lemn de 650g) peste obstacolul inalt de 100cm. La Cs "HOP" & "APORT" & "HOP" cainele trebuie sa sara peste obstacol fara sa-l atinga, sa fuga la aportor, sa il aporteze si sa se intoarca la CC sarind inapoi obstacolul, fara atingere.
Cainele trebuie sa se aseze in fata CC si sa tina obiectul in gura pana cand CC i-l va lua dupa o scurta pauza cu Cs "LASA". La Cs sau Cm "TRECI" cainele va reveni in pozitia de baza.
CC nu are voie sa paraseasca locul de stationare pe toata durata exercitiului.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli la pozitia de baza, saritul incet alergatul incet greseli in apucarea aportorului, scapatul aportorului, joaca sau roaderea aportorului. Aruncarea prea scurta a aportorului este si ea depunctata. Ajutoare din partea CC, fara schimbarea pozitiei acestuia, in timpul exercitiului se depuncteaza.
Pentru atingerea usoara a obstacolului se scad pe saritura cate 1 punct pentru sprijinire 2 puncte.
Daca obiectul nu este aruncat corect AE poate sa decida rearuncarea fara depunctare. Cainele trebuie sa ramana pe loc in pozitia sezi.
Daca CC paraseste sau depaseste locul marcat pentru aportare inainte de terminarea exercitiului, acest exercitiu este notat cu nesatisfacator.

6. Aport peste palisada 15 puncte

a) Comenzi sonore: "HOP", "APORT", "LASA", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
CC ia pozitia de baza la o distanta de cel putin 5 pasi inainte de palisada, in timp ce cainele sta liber in sezi langa el. Apoi CC arunca aportorul (obiect de aport din lemn de 650g) peste planul inclinat. La Cs "HOP" & "APORT" & "HOP" cainele trebuie sa sara peste palisada prin catarare, sa
fuga la aportor, sa il aporteze si sa se intoarca la CC trecand inapoi peste palisada. Cainele trebuie sa se aseze in fata CC si sa tina obiectul in gura pana cand CC i-l va lua dupa o scurta pauza cu Cs "LASA". La Cs sau Cm "TRECI"cainele va reveni in pozitia de baza.
CC nu are voie sa paraseasca locul de stationare pe toata durata exercitiului.

c) Notare:
Se vor penaliza greseli la pozitia de baza, saritul incet alergatul incet greseli in apucarea aportorului, scapatul aportorului, joaca sau roaderea aportorului. Aruncarea prea scurta a aportorului este si ea depunctata. Ajutoare din partea CC, fara schimbarea pozitiei acestuia, in timpul exercitiului se depuncteaza.
Daca obiectul nu este aruncat corect AE poate sa decida rearuncarea fara depunctare. Cainele trebuie sa ramana pe loc in pozitia sezi.
Daca CC paraseste sau depaseste locul marcat pentru aportare inainte de terminarea exercitiului, acest exercitiu este notat cu nesatisfacator.

7. Trimitere cu culcat 10 puncte

a) Comenzi sonore: "INAINTE", "CULCAT", "SEZI"

b) Descrierea exercitiului:
La semnalul dat de AE, CC trebuie sa plece de la locul de start in linie dreapta cu cainele liber la picior. Dupa aproximativ 10-15 pasi, CC trebuie sa se opreasca si sa dea Cs "INAINTE", simultan poate da o Cm cu o singura mana. Cainele trebuie sa alerge cel putin 30 de pasi in linie dreapta in directia indicata. La semnalul AE, CC da Cs "CULCAT" la care cainele trebuie sa se culce imediat. in luarea pozitiei culcat cainele are voie sa se intoarca inspre CC. La semnalul dat de AE, CC trebuie sa se mearga la caine si sa se pozitioneze in partea lui dreapta, aducand dupa circa 3 secunde, la semnalul AE, cainele in pozitia de baza prin folosirea unei Cs sau Cm "sEZI".

c) Notare:
Se vor penaliza greseli la pozitia de baza, fuga conductorului dupa caine, mersul inainte prea incet puternica deviere laterala, distanta prea mica, culcatul sovaitor sau prea lent comportament agitat in culcat sau ridicarea cainelui inainte de comanda.

8. Ramanerea pe loc cu distragerea atentiei 10 puncte

a) Comenzi sonore: "CULCAT", "PE LOC", "SEZI"

b) Descrierea exercitiului:
inainte de inceputul probei de subordonare cu un alt caine, CC trebuie sa aseze cainele sau in pozitie culcat cu Cs "CULCAT" pe locul de asteptare indicat de AE. La semnalul AE, CC paraseste cainele putand optional sa dea Cs "PE LOC". Nici lesa si nici vreun alt obiect nu trebuie lasate la caine
CC trebuie sa se indeparteze cel putin 30 de pasi, spre interiorul terenului, sa se opreasca si sa stea linistit in raza vizuala a cainelui, intors cu spatele la caine. Cainele trebuie sa ramana linistit in culcat fara nici o interventie din partea CC, in timp ce alta echipa formata din conductor si caine trec prin exercitiile 1-7. La semnalul AE, CC trebuie sa mearga si sa se pozitioneze in partea dreapta a cainelui sau. Dupa circa 3 secunde, la alt semnal al AE, CC printr-o Cs "SEZI" comanda cainelui sa ia rapid pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza comportamentul nelinistit al CC ca si alte ajutoare ascunse, neliniste in culcat a cainelui, prea rapida ridicare in sezi a cainelui. Daca cainele vine spre CC in timp ce acesta se indreapta spre el se depuncteaza cu pana la 3 puncte.
Daca cainele se ridica in sezi sau in picioare fara sa paraseasca pozitia se face o punctare partiala. Daca cainele se deplaseaza cu mai mult de 3m din pozitia initiala inainte ca celalalt caine sa incheie exercitiul 4 se noteaza cu 0 puncte. Daca paraseste pozitia dupa incheierea exercitiului 4 al celuilalt caine atunci primeste o notare partiala.
Aceasta proba este incheiata cand AE anunta punctajul.

C - PROBA DE PAZA - APARARE IPO 3

Punctaj maxim la proba de paza-aparare 100 puncte
Exercitiul 1 Scotocire 10 puncte
Exercitiul 2 Atitudine si latrat 10 puncte
Exercitiul 3 Oprire incercare de evadare 10 puncte
Exercitiul 4 Respingere atac din supraveghere 20 puncte
Exercitiul 5 Escortare din spate 5 puncte
Exercitiul 6 Atac asupra cainelui din escortare 15 puncte
Exercitiul 7 Atac lansat 10 puncte
Exercitiul 8 Respingere atac din supraveghere 20 puncte

Reguli generale:

Terenul de munca pentru proba de paza-aparare trebuie sa aiba dispuse 6 ascunzatori, cate 3 pe fiecare parte. Locurile marcate trebuie sa fie vizibile pentru AE, AA si CC.
AA trebuie sa fie dotat cu manson de protectie, echipament de protectie si baston moale. Echipamentul de protectie trebuie sa fie din materiale specifice. Daca este necesar ca AA sa tina cainele sub observatie nu este obligatoriu sa stea nemiscat. Nu-i este permis sa aiba un comportament agresiv si nici sa faca miscari de aparare. Felul in care CC va lua bastonul de la AA la alegerea CC.
Pana la 6 caini se va folosi un singur AA. Peste 6 caini se vor folosi doi AA.
Cainii care nu sunt controlati de CC, care nu dau drumul mansonului decat dupa o puternica interventie a CC, care musca de alte parti ale corpului decat cele prevazute trebuie descalificati. Ei nu primesc notarea TSB.
La cainii care nu reusesc la exercitiul de atac sau care trebuie ajutati sau stimulati se intrerupe proba de paza-aparare. Ei nu vor fi notati. Testul de aptitudini naturale TSB se va da in consecinta. Comanda pentru "LASA" este permisa o singura data la exercitiul de aparare.

Reguli de executie:

1. Scotocire 5 pct

a) Comenzi sonore: "CAUTA sau INAINTE", "AICI"
Cs de chemare "AICI"poate fi insotita de numele cainelui.

b) Descrierea exercitiului:
AA se deplaseaza spre ultima ascunzatoare fara sa fie vazut de caine. CC cu cainele fara lesa, sunt postati pe linia mediana inaintea primei ascunzatoari, astfel incat sa existe sase posibilitati de cautare. Proba de paza-aparare incepe la semnalul AE.
Printr-o scurta Cs "CAUTA" si Cm prin indicarea cu bratul drept sau stang a directiei de urmat
CC trimite cainele sa se indrepte repede spre prima ascunzatoare si sa o cerceteze dandu-i ocol in cautarea AA. Dupa aceea CC va da comanda "AICI" si in timp ce cainele se intoarce ii da Cs "CAUTa" si Cm corespunzatoare si il indreapta succesiv spre urmatoarele ascunzatoari. CC se va deplasa cu pas normal pe o linie mediana fara a avea nevoie sa o paraseasca in timpul patrularii cainelui. Cainele trebuie sa se afle totdeauna inaintea CC. Cand cainele a ajuns la ascunzatoarea sasea unde se afla AA, CC se opreste si nu mai are voie sa dea Cs sau Cm.

c) Notare:
Se vor penaliza greselile de executie, limitari in directionarea cainelui, la patrularea intre ascunzatori.
Se apreciaza hotararea si precizia cautarii la mersul intre ascunzatori precum si la ocolirea ascunzatorilor.

2. Atitudine si latrat 10 pct

a) Comenzi sonore: "AICI", "TRECI"
Cs de chemare "AICI" poate fi insotita de numele cainelui.

b) Descrierea exercitiului:
Cainele trebuie sa se opreasca in fata AA si sa il latre neintrerupt. Cainele nu are voie sa sara pe AA, sa il atinga sau sa apuce mansonul. Dupa ce il latra circa 20 de secunde, la indicatia AE, CC se apropie pana la 5 pasi de ascunzatoare. La indicatia AE, CC isi cheama cainele in pozitia de baza.

c) Notare:
Se vor penaliza probleme la oprirea in fata AA, solicitarea latratului si pozitia inghesuita pe AA pana la comanda neinfluentata de AE sau de apropierea CC.
Pentru latrat neincetat se acorda 5 puncte. Daca cainele latra slab se dau 2 puncte, cainele care nu latra deloc dar ramane atent la AA va pierde 5 puncte.
La agresarea AA prin impingeri ori sarituri pe el si usoare muscaturi se scad 2 puncte, la apucarea puternica a mansonului se scad pana la 9 puncte.
Daca cainele paraseste pozitia de supraveghere si semnalizare inainte de semnalul AE pentru CC sa paraseasca linia mediana se poate retrimite cainele catre AA sa repete exercitiul; daca acum ctinele ramane in fata AA, exercitiul poate continua dar va fi notat cu nesatisfacator.
Daca in timp ce CC se aproprie de ascunzatoare cainele vine spre el sau vine inainte de comanda spre CC, notarea va fi partial nesatisfacator.
Daca cainele ramane la AA si nu vine la CC la chemarea acestuia, proba de paza-aparare poate continua dar acest exercitiu va fi notat nesatisfacator. Daca cainele nu raspunde la comenzi ori paraseste AA din nou proba de paza-aparare va fi intrerupta.

3. Oprire incercare de evadare 10 pct

a) Comenzi sonore: "PAS", "LASA", "CULCAT",

b) Descrierea exercitiului:
La semnalul AE, CC il someaza pe AA sa iasa din ascunzatoare. AA merge cu pas normal spre locul marcat pentru incercarea de evadare. La semnalul AE, CC cu cainele la liber se indreapta spre locul sau marcat pentru supraveghere. Distanta dintre AA si caine va fi de 5 pasi. CC isi lasa cainele in pozitia culcat si se indreapta spre ascunzatoare. Din spatele ascunzatorii CC va trebui sa aiba contact vizual cu cainele, AI si AE. La semnalul AE, AA incearca sa evadeze prin fuga. Cainele trebuie sa-l opreasca prin prindere energica fara sa primeasca vreo comanda de la CC. Cainele are voie sa prinda AA numai de mansonul de protectie. Dupa ce AA se opreste la semnalul AE, cainele trebuie sa dea drumul imediat mansonului. CC poate sa dea o Cs pentru "LASA".
Daca cainele nu da drumul la prima Cs CC poate sa mai foloseasca inca doua Cs "LASA" suplimentare. Daca cainele nu lasa la a treia Cs (una permisa si doua suplimentare) este descalificat. CC trebuie sa stea nemiscat si sa nu influenteze cainele in timp ce da Cs "LASA". Dupa ce da drumul mansonului, cainele trebuie sa ramana langa AA si sa-l pazeasca atent.

c) Notare:
Se apreciaza viteza, reactia rapida si energica, atacul hotarat cu o puternica prindere si o eficienta retinere, o priza ferma si o lasare promta, supravegherea atenta si apropiata a AA.
Se vor penaliza greseli ale elementelor importante.
Daca cainele nu este atent in faza de supraveghere este depunctat cu 1 punct daca este foarte neatent cu 2 puncte. Daca nu il supravegheaza de loc dar ramane langa AA se depuncteaza cu 3 puncte. Daca cainele il paraseste pe AA sau CC este nevoit sa dea o Cs pentru ca sa ramana langa AA se intrerupe proba de paza-aparare.

4. Respingere din faza de supraveghere 20 pct

a) Comenzi sonore: "LASA", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
Dupa o faza de supraveghere de circa 5 secunde, la semnalul AA, AE ataca cainele. Cainele trebuie sa se apere energic prin apucare ferma a mansonului, fara ca CC sa intervina. Cainele trebuie sa muste doar mansonul. Dupa ce cainele a prins mansonul, AA ii aplica doua lovituri cu bastonul peste umeri. La semnalul AE, AA se opreste si cainele trebuie sa dea drumul imediat mansonului. CC poate sa dea o Cs pentru "LASA".
Daca cainele nu lasa dupa prima Cs atunci CC poate primi de la AE permisiunea de a da pana la alte doua comenzi suplimentare pentru "LASA". Daca cainele nu a lasat nici dupa a treia Cs (una permisa si doua suplimentare) atunci este descalificat. Cand da comanda, CC trebuie sa stea linistit si nemiscat. Dupa ce a dat drumul mansonului, cainele trebuie sa-l urmareasca atent pe AA si sa stea departe de el. La semnalul AE, CC se duce direct catre cainele lui in pas normal si il aduce in pozitia de baza. Bastonul nu este luat de la AA.

c) Notare:
Se apreciaza: muscatura rapida si ferma, priza plina si sigura pana la lasare, dupa lasare o atenta si apropiata supraveghere a AA.
Se vor depuncta nerealizarea principalelor elemente ale exercitiului.
Daca in faza de supraveghere cainele este usor neatent sau putin agresiv exercitiul va fi depunctat cu 1 punct daca cainele este foarte neatent sau foarte agresiv exercitiul va fi depunctat cu 2 puncte. Daca cainele nu il supravegheaza deloc pe AA dar ramane langa el exercitiul va fi depunctat cu 3 puncte.
Daca in timp ce CC se aproprie, cainele vine spre el, exercitiul va fi notat cu nesatisfacator. Daca cainele il paraseste pe AA inainte de semnal sau daca CC este nevoit sa dea o Cs pentru ca sa ramana la AA atunci se va intrerupe proba de paza-aparare.

5. Escortare din spate 5 pct

a) Comenzi sonore: "PAS"

b) Descrierea exercitiului:
La finalul si in continuarea exercitiului 4 are loc o escortare din spate a AA pe o distanta de circa 30 pasi. Parcursul escortarii este hotarat de AE. CC il someaza pe AA sa mearga inaintea lui il urmeaza cu cainele liber la picior, de la o departare de 5 pasi. Distanta de 5 pasi in spatele AA trebuie mentinuta pe toata durata escortarii. Exercitiul de legat de exercitiile de atac din supraveghere si de atac din escortare.

c) Notarea:
Se vor penaliza greseli in mersul corect la picior, lipsa atentiei cainelui in observarea AA si nementinerea distantei de 5 pasi pe durata escortarii.

6. Respingere din faza de escortare 30 pct

a) Comenzi sonore: "LASA", "TRECI"

b) Descrierea exercitiului:
in timpul escortarii din spate, semnalul AE, AA executa un atac asupra cainelui. Cainele trebuie sa se apere energic prin apucare ferma a mansonului, fara ca CC sa intervina. Cainele trebuie sa muste doar mansonul. Dupa ce cainele a prins mansonul, CC trebuie sa ramana pe loc. La semnalul AE, AA se opreste atacul si cainele trebuie sa dea drumul imediat mansonului. CC poate sa dea o Cs pentru "LASA".
Daca cainele nu lasa dupa prima Cs atunci CC poate primi de la AE permisiunea de a da pana la alte doua comenzi suplimentare pentru "LASA". Daca cainele nu a lasat nici dupa a treia Cs (una permisa si doua suplimentare) atunci este descalificat. Cand da comanda CC trebuie sa stea linistit si nemiscat. Dupa ce a dat drumul mansonului, cainele trebuie ramana langa AA si sa-l urmareasca atent. La semnalul AE, CC se duce direct catre cainele lui in pas normal si il aduce in pozitia de baza. Bastonul este luat de la AA.
Urmeaza o escortare laterala a AA spre AE pe o distanta de circa 20 pasi. O Cs pentru mers liber la picior este permisa. Cainele trebuie sa mearga in partea dreapta a AA astfel incat sa se afle intre CC si AA. Cainele trebuie sa-l supravegheze pe AA in timpul escortarii dar nu are voie sa sara pe el sau sa-l muste. Grupul se orpste in fata AE. CC preda bastonul AE.
AE da bastonul AA si-l trimite la ascunzatoarea stabilita pentru atacul lansat.

c) Notarea:
Se apreciaza: muscatura rapida si ferma, priza plina si sigura pana la lasare, dupa lasare si in timpul escortarilor o atenta si apropiata supraveghere a AA.
Se vor depuncta nerealizarea principalelor elemente ale exercitiului.
Daca in faza de escortare cainele este usor neatent sau putin agresiv exercitiul va fi depunctat cu 1 punct daca cainele este foarte neatent sau foarte agresiv exercitiul va fi depunctat cu 2 puncte. Daca cainele nu il supravegheaza deloc pe AA in escortare dar ramane langa el exercitiul va fi depunctat cu 3 puncte.
Daca in timp ce CC se aproprie, cainele vine spre el, exercitiul va fi notat cu nesatisfacator.
Daca cainele il paraseste pe AA inainte ca CC sa primeasca semnalul de a lua cainele sau daca CC este nevoit sa dea o Cs pentru a obliga cainele sa ramana langa AA atunci se va intrerupe proba de paza-aparare.

7. Atac lansat 10 pct

a) Comenzi sonore: "SEZI", "ATAC", "LASA"

b) Descrierea exercitiului:
CC si cainele liber se pozitioneaza pe locul marcat pentru atac care se afla la mijlocul traseului, in dreptul primei ascunzatori. Cainele nu poate fi tinut de zgarda iar CC nu are voie sa-l stimuleze. La semnalul AE, AA echipat cu un baston iese de dupa ascunzatoare si alearga spre linia de mijloc. Pe linia de mijloc AA alerga amenintator catre CCc facand gesturi de provocare cu bastonul si scotand sunete de intimidare. Cand AA s-a apropiat de CCc la distanta de 40-50 pasi, la semnalul AE, CC isi lasa cainele liber si ii da Cs "ATAC". Cainele trebuie sa opreasca atacul cu prindere energica, fara sa sovaie. Cainele are voie sa prinda doar de mansonul de protectie al AA. CC nu are voie sa paraseasca locul marcat pentru atac. La semnalul AE, AA opreste actiunea agresiva si ramane nemiscat
Imediat cainele trebuie sa dea drumul mansonului. CC poate sa dea o Cs pentru "LASA".
Daca cainele nu lasa dupa prima Cs atunci CC poate primi de la AE permisiunea de a da pana la alte doua comenzi suplimentare pentru "LASA". Daca cainele nu a lasat nici dupa a treia Cs (una permisa si doua suplimentare) atunci este descalificat. Cand da comanda CC trebuie sa stea linistit si nemiscat. Dupa ce a dat drumul mansonului, cainele trebuie sa-l supravegheze atent pe AA si sa stea aproape de el.

c) Notare:
Se apreciaza: atac energic cu muscatura puternica, priza rapida, ferma si plina pana la lasare, dupa lasare o supraveghere atenta si apropiata a AA.
Se vor depuncta nerealizarea principalelor elemente ale exercitiului.
Daca in faza de supraveghere cainele este usor neatent sau putin agresiv exercitiul va fi depunctat cu 1 punct daca cainele este foarte neatent sau foarte agresiv exercitiul va fi depunctat cu 2 puncte. Daca cainele nu il supravegheaza deloc pe AA dar ramane langa el exercitiul va fi depunctat cu 3 puncte.

8. Respingere atac din faza de supraveghere 20 pct

a) Comenzi sonore: "LASA", "TRECI", "PAS",

b) Descrierea exercitiului:
Dupa o faza de supraveghere de circa 5 sec, AA la semnalul AE ataca cainele. Cainele trebuie sa se apere energic prin apucare ferma a mansonului, fara ca CC sa intervina. Cainele trebuie sa muste doar mansonul. Dupa ce cainele a prins mansonul, AA ii aplica doua lovituri cu bastonul peste umeri si in zona greabanului. La semnalul AE, AA se opreste si cainele trebuie sa dea drumul imediat mansonului. CC poate sa dea o Cs pentru "LASA".
Daca cainele nu lasa dupa prima Cs atunci CC poate primi de la AE permisiunea de a da pana la alte doua comenzi suplimentare pentru "LASA". Daca cainele nu a lasat nici dupa a treia Cs (una permisa si doua suplimentare) atunci este descalificat. Cand da comanda CC trebuie sa stea linistit si nemiscat. Dupa ce a dat drumul mansonului, cainele trebuie sa-l supravegheze atent pe AA si sa stea aproape de el.
La semnalul AE, CC se duce direct catre cainele lui in pas normal si prin Cs "TRECI" il aduce in pozitia de baza. CC perchezitioneaza AA iar bastonul este luat de la AA.
Urmeaza o escortare laterala a AA pana la AE pe o distanta de circa 20 de pasi. O Cs "PAS" pentru mers la picior este permisa. Cainele trebuie sa mearga in partea dreapta a AA astfel incat sa se afle intre CC si AA. Cainele trebuie sa-l supravegheze atent pe AA in timpul escortarii dar nu are voie sa sara pe el sau sa-l muste.
Grupul se opreste in fata AE. CC preda AA si bastonul la AE si anunta incheierea probei de paza-aparare. inainte de a se anunta notarea, la indicatia AE, cainele este legat in lesa.

c) Notarea:
Se apreciaza: atac energic cu muscatura puternica, priza rapida, ferma si plina pana la lasare, dupa lasare supraveghere atenta si apropiata a AA, observarea atenta a AA in faza de escortare.
Se vor depuncta nerealizarea principalelor elemente ale exercitiului.
Daca in faza de supraveghere cainele este usor neatent sau putin agresiv exercitiul va fi depunctat cu un punct daca cainele este foarte neatent sau foarte agresiv exercitiul va fi depunctat cu doua puncte. Daca cainele nu il supravegheaza deloc pe AA dar ramane langa el exercitiul va fi depunctat cu 3 puncte.
Daca in timp ce CC se apropie, cainele vine spre el, exercitiul va fi notat cu nesatisfacator. Daca cainele il paraseste pe AA inainte de semnal sau daca CC este nevoit sa dea o Cs pentru ca sa ramana la AA atunci se va intrerupe proba de paza-aparare.
Aceasta proba este incheiata cand AE anunta punctajul.

Prescurtari
AE - Arbitru examinator
AA - Asistent atentator
RE - Responsabil de examen
CC - Conducatorul cainelui
Cs - Comansa sonora
Cm - Comanda cu mana

Articol publicat de: Razvan
www.ciobanescgerman.net
ciobanescgerman at gmail dot com
Acest articol a fost afisat de 8181 ori 
[sus]
Calendar
 • Nu exista evenimente ...
SV-Bundessiegerzuchtschau
BSZS
WUSV 2015
wusv2015

Urmariti-ne!


Regulamente

...mai mult

Articole recente

...mai mult

Anunturi recente

...mai mult

Cluburi si asociatii
 • Clubul local de Ciobanesc German Baia Mare
 • Clubul local de Ciobanesc German Pitesti
 • Clubul de Ciobanesc German Constanta
 • Clubul Local de Ciobanesc German Baia Sprie
 • Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti
 • Asociatia Chinologica Timis
 • Asociatia Chinologica Medias

...mai mult