Meniu

cg_menuHome

campioniCampioni Nationali Club

cg_menu Stiri Ciobanesc German

cg_menuVideo News

cg_menuCluburi Ciobanesc German

cg_menuCanise Ciobanesc German

cg_menuMasculi monta

cg_menuRezultate Expozitii

cg_menu Anunturi

cg_menu Scoli dresaj canin

cg_menu Pensiuni canine

cg_menu Cabinete veterinare

cg_menu Cazare cu caini

cg_menu Distribuitori hrana

cg_menu Umor canin

cg_menu Director web

cg_menu Link-uri diverse

cg_menu Oferta publicitate

cg_menuHarta site

cg_menu English Version

Bine ai venit
User:  
Parola: 
Inregistrare
Masculi Monta

...mai mult

Canise ciobanesc german
 • VON ECOBICI HAUS
 • Thoryai Szépség
 • Canisa Ciobanesc German | BringsLove
 • vomhirsman
 • Kliseern
 • vom storociuc
 • von Turenhof
 • Canisa vom WOLKENSCHLAG
 • Von Haus Stoica
 • CANISA DOG COSMINO

...mai mult

Scoli dresaj canin
 • ringo
 • Dresaj Personalizat
 • dresaj canin constanta
 • Dresaj canin
 • Dresaj Caini Pitesti
 • Dresaj Canin Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti Arges
 • DRESAJ CANIN BUCURESTI ,,GRAND-FORT''
 • dresaj canin la domiciliul tau in arges

...mai mult

Pensiuni canine
 • CareToPets
 • Pensiune canina apache Bucuresti
 • Pensiune hotel catei la doi pasi de Bucuresti
 • Pet Style
 • PENSIUNE CANINA SIBIU- KLISEERN
 • pensiune canina Oradea
 • Pensiunea Bianca
 • PENSIUNE CANINA SIBIU --- FLY DOGS
 • pensiune canina APACHE
 • pensiune canina constanta de Paste

...mai mult

Agresivitate canina

Agresivitate canina

        Statisticile arata ca in lume mai mult de un milion de oameni sunt muscati anual, muscaturile de caine reprezentand circa 1% din cazurile de urgente medicale, dar se estimeaza ca acest numar reprezinta doar jumatate din totalul evenimentelor de acest gen, restul nefiind raportate. Din aceleasi statistici reiese ca jumatate din victime sunt copii sub 10 ani. Chiar daca majoritatea ranilor provocate de muscaturi sunt minore, nu inseamna ca fenomenul trebuie ignorat sau minimalizat.
        De cele mai multe ori, atunci cand un caine musca, explicatiile pe care le auzim sunt "fraze-tip", incadrate in doua categorii principale: Era de asteptat - acel caine este foarte rau, e absolut dement! si reversul "Vai! Cine si-ar fi inchipuit?! N-a mai facut niciodata asa ceva! A muscat "din senin"! Nimic mai fals si mai periculos! Sa incetam odata cu aceste prostii si sa pricepem ca nu exista "caine rau" si ca nimic din ceea ce face un caine nu este "din senin".
        Agresivitatea este cea mai serioasa problema de comportament cu care proprietarii de caini se confrunta si, in enorma majoritate a cazurilor, stapanii sunt cei vinovati, iar agresiunea ar fi putut fi prevenita daca stapanul ar fi avut buna-vointa sa afle si sa inteleaga factorii care influenteaza dezvoltarea agresivitatii in comportamentului unui caine si actioneze in consecinta, astfel incat bietul animal sa nu devina un periculos pentru cei din jur.

        Comportamentul fiecarei specii de animale se incadreaza intr-un tipar iar devierile sau abaterile de la acest tipar sunt clasificate de catre specialisti drept patologice. Agresivitatea este unul dintre elemente normale ale comportamentului haitei de caini. Si totusi, agresivitatea cainilor e cel mai frecvent motiv pentru care proprietarii se adreseaza veterinarilor specializati in terapia comportamentului. Pai, atunci inseamna ca agresivitatea cainelui nu trebuie considerata un comportament normal! De aici s-a lansat chiar o intreaga dezbatere pe tema cum si in ce conditii trebuie folosite cuvintele de "normal" si "anormal" cand este vorba despre comportamentul animalelor, dezbatere in care s-au angrenat specialisti din intreaga lume (de la Institutul Danez de Stiinte Animale, de la Central Michigan University, Rutgers University, Universitatea din Liege etc.). Principala lor concluzie a fost ca aproape totalitatea problemelelor si devierilor de comportament reprezinta nimic altceva decat reactia normala a acelui animal la conditiile de mediu.

        Etologii din intreaga lume au incercat sa gaseasca asemanari intre reactiile comportamentale, sa afle cauze si sa elaboreze modele pentru a descrie si preveni agresiunile. Nimeni nu pretinde ca a descoperit tiparele exacte, insa majoritatea specialistilor sunt de acord ca, global, se poate vorbi despre doua categorii de baza: agresivitate competitiva si agresivitate defensiva (chiar si cand este vorba despre alte animale, nu numai despre caini). De asemenea, se pot diferentia mai multe tipuri de comportament agresiv: agresiunea de pradator, agresiunea ierarhica, agresiunea din iritare, agresiunea teritoriala, agresiunea maternala, agresiunea din frica (rezumat in tabelul 1), si un caine poate prezenta mai mult de una dintre aceste tipuri de agresiune.
        In aceasta clasificare, agresiunea ierarhica este un exemplu de agresiune competitiva, iar cele de iritatie si de frica, precum si agresiunea teritoriala si maternala sunt exemple de agresiune defensiva. Exista, de asemenea, episoade de agresiune atipica, identificate in cazurile de hiperagresiune primara si secundara, precum si in cazul unor afectiuni neurologice.
        Este foarte important si sa se observe si sa se studieze secventa comportamentala a agresiunii, adica succesiunea ansamblului actiunilor agresorului. Secventa comportamentala a agresiunii este compusa, cronologic, din trei faze (vezi tabelul 2): faza de amenintare si de intimidare (cainele maraie, arata coltii, isi zburleste parul, ridica urechile si coada), faza de atac (se repede asupra adversarului si vrea sa-l prinda de pielea de pe ceafa, de piept ori de membrele anterioare, incearca sa doboare oponentul, pana cand adversarul adopta pozitia de supunere) si faza de asigurare (invingatorul vine si musca mai "cu mila" crestetul sau fata invinsului, isi pune laba pe greabanul acestuia, sau il "calareste").
        Exceptand agresiunea de pradator si cea de frica, pentru comportamentalisti aceasta secventa este importanta deoarece atunci cand toate fazele sunt prezente (secventa completa) se vorbeste despre o agresivitate reactionala, iar atunci cand au disparut fazele de amenintare si de asigurare, cazul este numit agresiune cu secventa incompleta, ori agresivitate instrumentata, sau hiperagresivitate secundara.

AGRESIUNI CU SECVENTA COMPLETA

Agresiunea ierarhica.

        Se produce in relatia dintre caini, dar si in cadrul relatiei om-caine. Acest tip de agresiune se declanseaza in contextul in care cainele dominant crede ca pozitia lui de "sef" este amenintata sau pusa la indoiala, chiar daca este vorba despre haita de caini sau despre "haita" familiei umane.
In existenta haitei, acest comportament este normal, sau, mai bine spus, este necesar, deoarece respectarea ierarhiei este vitala pentru supravietuirea tuturor. Animalul dominant este individul care asigura coeziunea grupului social si inhiba tendintele agresive alte altor membri ai haitei. Astfel se previne producerea unor raniri inutile si incapacitarea temporara a unor membri, incapacitare care ar diminua sansele de succes la vanatoare ale intregii haite. Cainele dominant mananca primul, mananca incet si ii place sa fie privit de ceilalti in timp ce mananca. El controleaza distribuirea in teritoriu si locurile ocupate de "supusi", el hotaraste cine si unde se deplaseaza. Tot el este cel care controleaza si asigura activitatea sexuala a grupului: numai masculul si femela dominanta se pot imperechea in prezenta celorlalti membri ai haitei.
        In cadrul convietuirii alaturi de om, adica in "haita" familiei, se observa ca, atunci cand cainele are tendinte de dominare, comportamentul lui agresiv este accentuat de prezenta stapanului de acelasi sex. La monta, cainele dominant va fi mai hotarat, mai dornic sa monteze, mai surexcitat daca stapanul de acelasi sex cu el este de fata. Si invers, deoarece cainele de rang inferior nu are voie sa se imperecheze in fata sefului de haita, se observa ca animalele supuse monteaza greu sau chiar nu vor sa se imperecheze in prezenta stapanului dominant, de acelasi sex, cainele fiind inhibat de prezenta acestuia. Se desprinde in mod evident un sfat: crescatorul sau proprietarul care stie ca are un mascul supus, inhibat de prezenta sa, va trebui sa stea la distanta daca vrea ca acel mascul sa se comporte bine la monta.
        In cazurile de agresivitate ierarhica (numita si agresivitate de dominare), atacul variaza in functie de raporturile ierarhice deja existente intre cei doi caini sau intre caine si persoana muscata. Cand cainele musca stiindu-se "sef", dominant, muscatura de atac este rapida si de scurta durata, urmata imediat de o noua faza de intimidare, acordandu-i victimei inca o data posibilitatea sa-si "bage mintile in cap". In schimb, atunci cand cainele musca dorind sa atace pozitia sefului, adica ataca pentru stabilirea ierarhiei (situatie de competitie), atacatorul va mentine priza (muscatura) pana cand adversarul se supune.
In familie, ca si in haita, cainele dominant nu musca mereu, in stanga si-n dreapta, ci o face doar cand un "supus" incalca regulile. In schimb, isi etaleaza permanent dominatia prin anumite gesturi rituale: ii "calareste" pe ceilalti - oameni sau caini - "monteaza" pernele din casa, picioarele persoanelor pe care le considera inferioare ierarhic, si face aceasta in vazul tuturor. Cand observati asemenea manifestari la cainele dumneavoastra, inseamna ca ati gresit undeva in educatie si este posibil sa vina curand momentul cand cainele va considera ca trebuie sa fiti "pus la punct". "Calarirea" cainilor de acelasi sex nu este un act de homosexualitate, ci un act de dominanta.
        Cum am spus, "punerea in discutie", contestarea drepturilor cainelui dominant poate produce episoade de agresiune ierarhica, derulate cu o secventa comportamentala tipica (amenintare, atac, asigurare), si cand adversarul este un caine si cand este vorba despre un om (in general, un membru al familiei). Cand cainele dominant a muscat un membru al familiei, faza de asigurare se deruleaza la fel ca si cum "supusul" ar fi fost tot un caine: deseori vine si linge mana sau piciorul muscat, pe care stapanul i-l arata cu repros, iar omul, nestiind ce semnifica aceasta in "limbaj canin", zice "uite la el, acum isi cere iertare". Hormonii sexuali intaresc acest tip de agresiune, mai ales la inceputul pubertatii.

Agresiunea de iritare

        Este, in general, declansata de durere, de diferite privatiuni (foame, sete), de frustrari (in mintea lui, nu a facut nimic rau, dar este pedepsit in loc sa fie recompensat) sau de faptul ca se continua contactul fizic cu el, chiar daca el a emis semnalul de incetare (cazul persoanei care vrea sa mangaie sau sa perie un caine). Aceasta forma de agresiune este prezenta sistematic la cainii dominanti.
Daca problema care sta la origine persista, agresiune de iritare devine curand un o obisnuinta si cainele nu mai trece prin faza de amenintare ci musca direct.
Cand acest tip de agresiune apare brusc, la caini perfect educati, socializati si integrati in societate, s-ar putea sa fie vorba de o agresiune declansata de o afectiune organica sau de o problema a organelor de simt, cum ar fi otitele, surditatea, cecitatea, sau, pur si simplu, de o anomalie de percepere a luminii (intalnita, in principal, la Caniche, Briard, Collie, Ciobanesc de Pirinei).

Agresiune teritoriala

        Este declansata ori de cate ori un intrus patrunde pe teritoriul haitei sau pe "domeniul" cainelui respectiv. Aparatorul vine in intampinarea intrusului latrand, apoi maraie, are parul zburlit, coada si urechile ridicate, se opreste la cativa metri distanta de intrus si il fixeaza cu privirea (faza de intimidare). Daca intrusul ramane, "aparatorul" racaie pe sol cu toate cele patru labe si urineaza. Dupa aceasta, daca intrusul tot nu pleaca, este atacat. In casa, cainele prea protector va impiedica intrarea oricarui strain, luand aceleasi atitudini descrise mai sus.

Agresiunea maternala

        Se bazeaza pe aceleasi principii precum agresiunea teritoriala, atata doar ca este declansata de prezenta puilor. De fapt, prezenta puilor nu este indispensabila pentru declansarea atacului, caci "mama" isi poate proteja si fiinte sau obiecte pe care le considera puii ei (jucarii, o perna, un papuc). Hormonii sexuali faciliteaza aparitia acestui tip de agresiune, dar "centru de comanda si control" este inca necunoscut. Deseori, acest comportament agresiv se intalneste la femele cu dezechilibre hormonale.

AGRESIUNI CU SECVENTA INCOMPLETA

Agresiunea de pradator

        Este declansata, in general, de foame. Evident, fazele de intimidare si faza de asigurare lipsesc, deoarece nu si-ar avea sensul. Cainele se arunca asupra prazii, urechile sunt ridicate, parul de pe regiunea dorso-lombara este zburlit. Dupa salt, se propteste in prada cu picioarele anterioare, musca de ceafa si scutura, vrand sa rupa gatul victimei. Acest tip de agresiune se poate intalni, insa, si la caini carora nu le este foame. Este cazul cainilor care intra intr-o ograda si ataca gainile si cazul cainilor care ucid oi sau vite. In asemenea situatii comportamentul cainelui este fiziologic si, in afara socializarii foarte precoce a cainelui cu acele animale (care nu da, totusi, intotdeauna rezultate) nu prea exista mijloace eficace de inlaturare a acestui tip de agresiune.
Cazurile cele mai dramatice sunt cele ale cainilor care nu au fost socializati cu copiii mici (copii care nu merg inca) si, pentru ca nu au vazut niciodata o asemenea "creatura" si nu stiu ca micutul este membru al "haitei" umane (de unde sa stie?!), pot avea o reactie de pradator in momentul cand vad un bebelus. Subliniem, este vorba despre caini care nu au fost corect socializati si au crescut izolati.

Agresiunea din frica

        Intervine atunci cand cainele este in situatia in care nu se mai poate apara altfel si nu poate fugi. Atunci el va ataca fie un alt caine, fie omul de care ii este frica. Atacul este direct si nu exista faza de intimidare si nici cea de asigurare. Muscatura este puternica si violenta, deoarece cainele nu isi controleaza forta: este in interesul lui sa muste cat mai tare pentru a indeparta pericolul.

        Asa cum am spus, urmarirea fazelor este importanta in identificarea tipului, cauzelor si posibilitatilor de corectare a agresivitatii. Disparitia uneia dintre fazele de intimidare sau de asigurare poate indica faptul ca animalul a reactionat ca urmare a faptului ca acea reactie i-a fost imprimata printr-o actiune de tip conditionare operanta (uneori este vorba chiar despre un antrenament anume la care a fost supus). Sa luam exemplul agresiunii ierarhice in familie, unde stim ca animalul dominant reactioneaza cand anumite drepturi ii sunt contestate. La inceput, secventa este completa, dar, daca "afronturile", provocarile din partea unei persoane, se repeta des fara sa intervina nici o modificare in relatia dintre acea persoana si caine, animalul isi va modifica progresiv secventa de agresiune. Daca omul se va retrage, acesta va fi elementul de intarire indispensabil care va produce dezvoltarea conditionarii operante. Faza de asigurare diminueaza, apoi dispare. Faza de intimidare se va modifica pana va ajunge concomitenta cu atacul, rezultand muscaturi grave, aparent imprevizibile. Insa, despre agresivitatea cainilor dominanti voi scrie mai pe larg intr-un articol viitor, deoarece este una dintre cele mai importante probleme, rezultata din greselile de educatie si de alegere a rasei cainelui.

TABEL 1 - Conjunctura de producere a agresiunii

AgresiuneContext, circumstante
ierarhica/competitivaamenintarea pozitiei dominante, sau tentativa de castigare a unor prerogative ierarhice: controlul spatiului, locul de culcare (pat, fotoliu etc.), partener social sau sexual (flirt) etc.
de iritatiein caz de frustrare, foame (apararea unui aliment), durere, stimulari tactile repetate, in ciuda faptul ca animalul a amenintat (a cerut intreruperea interactiunii)
maternalareactie de aparare a femelei in lactatie, care protejeaza puii amenintati (sau un substitut al puilor, datorita gestatiei nervoase < pseudo gestatie >)
din fricaatunci cand un caine e pus intr-o situatie pe care o considera periculoasa si din care nu poate scapa (fizic sau mental)
de pradator (vanatoare)vizeaza asigurarea unei capturi, omorarea si, cateodata, ingerarea unei prazi
teritorialapentru a impiedica o intruziune intr-o parte a teritoriului grupului

TABEL 2 - secventele de agresiune

AgresiuneElementele secventeiTipul muscaturilor (*)
CompetitivaIntimidare - atac controlat - asigurareControlate
IritareIntimidare - atac controlat - asigurareControlate
FricaIntimidare limitata - atac aproape directPuternice, repetate
PradatorSecventa tipica de vanatoarePuternice
HiperagresiuneAtac direct sau aproape directPuternice
AtipicaImprevizibila - atac urmat de maraitPuternice


( * )
- muscatura controlata - pune gura, ciupeste, fara sa stranga prea tare si lasa doar urme usoare, in general vanatai;
- muscatura puternica - strapunge pielea si rana necesita ingrijire

Articol publicat de: Florian Irimia
Acest articol a fost afisat de 33376 ori 
[sus]
Calendar
 • Nu exista evenimente ...
SV-Bundessiegerzuchtschau
BSZS
WUSV 2015
wusv2015

Urmariti-ne!


Regulamente

...mai mult

Articole recente

...mai mult

Anunturi recente

...mai mult

Cluburi si asociatii
 • Clubul local de Ciobanesc German Baia Mare
 • Clubul local de Ciobanesc German Pitesti
 • Clubul de Ciobanesc German Constanta
 • Clubul Local de Ciobanesc German Baia Sprie
 • Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti
 • Asociatia Chinologica Timis
 • Asociatia Chinologica Medias

...mai mult