Meniu

cg_menuHome

campioniCampioni Nationali Club

cg_menu Stiri Ciobanesc German

cg_menuVideo News

cg_menuCluburi Ciobanesc German

cg_menuCanise Ciobanesc German

cg_menuMasculi monta

cg_menuRezultate Expozitii

cg_menu Anunturi

cg_menu Scoli dresaj canin

cg_menu Pensiuni canine

cg_menu Cabinete veterinare

cg_menu Cazare cu caini

cg_menu Distribuitori hrana

cg_menu Umor canin

cg_menu Director web

cg_menu Link-uri diverse

cg_menu Oferta publicitate

cg_menuHarta site

cg_menu English Version

Bine ai venit
User:  
Parola: 
Inregistrare
Masculi Monta

...mai mult

Canise ciobanesc german
 • VON ECOBICI HAUS
 • Thoryai Szépség
 • Canisa Ciobanesc German | BringsLove
 • vomhirsman
 • Kliseern
 • vom storociuc
 • von Turenhof
 • Canisa vom WOLKENSCHLAG
 • Von Haus Stoica
 • CANISA DOG COSMINO

...mai mult

Scoli dresaj canin
 • ringo
 • Dresaj Personalizat
 • dresaj canin constanta
 • Dresaj canin
 • Dresaj Caini Pitesti
 • Dresaj Canin Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti
 • Dresaj caini Pitesti Arges
 • DRESAJ CANIN BUCURESTI ,,GRAND-FORT''
 • dresaj canin la domiciliul tau in arges

...mai mult

Pensiuni canine
 • CareToPets
 • Pensiune canina apache Bucuresti
 • Pensiune hotel catei la doi pasi de Bucuresti
 • Pet Style
 • PENSIUNE CANINA SIBIU- KLISEERN
 • pensiune canina Oradea
 • Pensiunea Bianca
 • PENSIUNE CANINA SIBIU --- FLY DOGS
 • pensiune canina APACHE
 • pensiune canina constanta de Paste

...mai mult

Evolutia Ciobanescului German

Evolutia Ciobanescului German


Selectia unei rase canine este o activitate creativa, este rodul unei culturi deosebite. Cea mai mare traditie în "producerea" de rase o au Marea Britanie, Germania si Franta.

Ciobanescul German este capodopera chinologilor germani. Este o rasa a carei selectie pare ca se bazeaza pe mottoul "Ocupantul locului doi este primul dintre cei care au pierdut". Caracterul lui deosebit si capacitatea de adaptare la aproape orice utilizare au facut ca Ciobanescul German sa fie rasa cea mai populara pe tot globul.

De la un simplu câine de turma, cu mai mult de un secol în urma, Ciobanescul German a ajuns sa fie rasa cea mai populara pe tot globul si aceasta datorita caracterului sau deosebit si a capacitatii lui de adaptare la aproape orice gen de activitate.

Cu un Campionat Mondial de Club organizat anual în tara de origine, Campionat care reuneste 2500-3000 de exemplare, putem considera ca Ciobanescul German este rasa la care se înregistreaza cea mai acerba concurenta.

Deviza actuala a crescatorilor germani, "nici selectie anatomica fara dresaj, dar nici dresaj fara selectia conformatiei". ne pune în garda asupra dificultatii cu care se poate obtine un adevarat Campion la aceasta rasa, campion care a parcurs o multitudine de teste pentru a putea ajunge în vârful piramidei.

Primii pasi
Toti câinii ciobanesti exista si au fost selectionati deoarece oamenii aveau nevoie de ajutor pentru a-si apara si mâna turmele. Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, agricultura "mecanizata" a început sa ia amploare, suprafete întinse de padure au fost defrisate, iar marii pradatori salbatici au fost treptat exterminati.

Ca atare, câinii mari, puternici, însarcinati exclusiv cu paza turmelor, au devenit din ce în ce mai putin cautati. Este si perioada când începe sa se faca diferentierea clara între criteriile de selectie a diverselor rase, între caracteristicile necesare câinilor ciobanesti (folositi la turme) si cele necesare buvierilor (câini de cireada), deoarece turmele se afla în continua miscare, pe când cirezile ramân mai mult pe un loc.

Datorita acestor caracteristici ale "locului de munca", ciobanestii trebuie sa aiba dimensiuni mai reduse, sa fie agili, rezistenti si inteligenti, cu urechi erecte, adaptati perfect convietuirii cu omul. Ei sunt mai putin agresivi decât buvierii, deoarece agresivitatea nu mai este o caracteristica utila, devenind chiar un obstacol în calea îndeplinirii corecte a muncii de "oier".

Se reduce chiar si tendinta ciobanestilor de a latra prea mult, caci latratul excesiv sperie turmele. În plus, câinii care musca oile de gât si flancuri sunt eliminati, pastrându-se doar cei care "ciupesc" partea din spate a oilor, mai bine protejata de par si mai putin vulnerabila.

Dintre câinii ciobanesti aflati pe teritoriul Germaniei, cele mai omogene si numeroase populatii se aflau în regiunile Würtenberg si Turingia. Prima regiune, aflata în sudul Germaniei, era populata cu câini ciobanesti mari si solizi, având par stufos si cap masiv. În Turingia, cibanestii erau cenusii, cu par mai scurt si de greutate mai redusa.

Doi crescatori,Schlenker si Eiselen, au avut idea de a încrucisa acesti câini, în dorinta de obtine, astfel, tipul ideal.

Recunoasterea oficiala a noii rase se leaga de numele capitanului de cavalerie Max von Stephanitz care, împreuna cu prietenul sau Arthur Meyer, a înfiintat Verein fur Deutscher Shäferhunde (SV), Club de specialitate care, si astazi, dirijeaza selectia rasei.

Totodata a luat nastere si Cartea de Origini pentru aceasta rasa (SZ). Primul câine care a fost înregistrat în Cartea de Origini a noii rase a fost Horand von Grafrath, pe numele lui adevarat Hektor Linksrhein si care sta la baza arborelui genealogic al tuturor Ciobanestilor Germani de astazi. Pe acest "Nr. 1" al Ciobanestilor Germani, masuratorile ni-l prezinta drept un câine înalt de 60-61 cm, lung de 66-67 cm, greu de 25 kg.

Evolutia rasei pâna în anii 1930
Dotat cu cunostinte temeinice despre anatomia animalelor (rezultate si din interesul sau pentru cai), von Stephanitz a conceput crearea rasei într-un mod dinamic.

Iata ce scria el: "Celor care pun piciorul într-un ring, le spun ca arbitrul trebuie sa tina întotdeauna seama de scopul final al selectiei Ciobanescului German. Care este acela? Ciobanescul German este un câine de lucru. Arbitrul trebuie sa fie tot timpul în serviciul rasei, fara sa tina seama de ambitiile unui singur crescator sau de schimbarile capricioase ale modei."

Stephanitz l-a împerecheat pe Horand cu femele din liniile würtenberg si turinge. Apoi, Hector v. Schwaben, unul din descendentii lui Horand, a fost împerecheat cu femele provenite din Horand, rezultând produsi puternic consangvinizati.

Visele lui Stephanitz se concretizeaza într-un timp relativ scurt, cu aparitia în 1925 a lui Klodo v. Boxberg si, în1929, a Utz v. Haus Schütting (primul mascul care a primit titlul suprem a patra generatie consecutiv; el se apropie ca forma de Ciobanescul German al zilelor noastre).

Perioada moderna
Istoria moderna a rasei, asa cum o vedem astazi, începe în 1969, sub presedintia lui K. Rummel, prin aparitia a trei masculi reproducatori, Mutz v.d. Pelztierfarm, Quanto si Canto von der Wienerau. Mutz, Auslese al anilor '70, era puternic si compact, prototipul soliditatii, vivacitatii, caracterului stabil si al bunelor proportii.

Datorita acestor caracteristici, pe care le transmitea cu regularitate descendentilor sai, el reprezenta o noutate absoluta a timpurilor. Ca defecte transmise de Mutz descendentilor, trebuie enumerate angulatiile câteodata sub limita (mai ales cele anterioare) pigmentatia deschisa si crupa scurta. Cel mai reprezentativ fiu al sau este Johny s.d. Rheinhalle, apoi descendentii directi ai acestuia din urma: Kuno Weitweg, Gauner v. Grundel, Lardo Haller Farm. Cel mai bine a transmis însa calitatile lui Mutz un nepot pe linie materna, Argus v. Aducht.

Quanto, Auslese între anii '69 si '73, era exect contrariul lui Mutz, adica excela exact acolo unde Mutz era slab. Si viceversa. Era mai putin compact decât Mutz, cu un greaban nu prea bine evidentiat, aplomburi usor deschise ale trenului anterior. Excela însa ca tip, avea un cap superb, culori ideale si angulatia scapulo-humerala dorita. A reprodus numerosi campioni, printre care Rezda v. Haus Berr si Laso di Val Sole, precum si Frigga Ecclesia Nova, mama a doi mari reproducatori, Caesar si Canto Arminius.

Canto este reproducatorul cel mai revolutionar din istoria Ciobanescului German si reprezinta prototipul câinelui modern. Era foarte bine angulat, cu un humerus de lungime exceptionala, cu un greaban înalt si lung, uscat si cu o miscare splendida. Transmitea însa, destul de frecvent, un caracter destul de sensibil si un tren posterior nu foarte corect. Printre fii lui Canto trebuie amintiti Argus si Asscan Klömle, Caesar si Canto Arminius, Jago Bajertalerstrasse, dar, mai ales, femela Flora Konigsbruch.

În aceasta perioada a fost folosit si masculul Marko v. Cellerland, dar, datorita faptului ca era un câine lung, închis la culoare, cu articulatii modeste si care a transmis urmasilor defecte incompatibile cu ceea ce se dorea a fi Ciobanescul German, numele sau aproape a disparut din pedigreele actuale.

Cei trei "tenori" Quanto, Canto si Mutz au o importanta deosebita, nu numai prin descendentii lor directi, ci si datorita faptului ca erau perfect complementari, "reteta" pentru obtinerea unui câine ideal fiind alternarea liniilor Quanto, Canto si Mutz.

O data cu alegere lui Herman Martin drept presedinte SV, s-au uniformizat criteriile de arbitraj, atât în Germania, cât si în strainatate. Conceptul traditional de împerechere între indivizi a fost înlocuit cu cel al împerecherii între familii compatibile.

Una dintre femelele care au influentat rasa în mod deosebit este Wilma Kisselschlucht si descendentele ei, Flora Konigbruch si Palme v. Wildsteiger Land. Astazi, aproape în toate pedigreele întâlnim congasangvinizari pe trei femele (Flora, Wilme, Palme) si pe un mascul, Lasso di Val Sole, cel mai interesant fiu al lui Quanto.

Articol publicat de: webmaster
www.ciobanescgerman.net
Acest articol a fost afisat de 1768 ori 
[sus]
Calendar
 • Nu exista evenimente ...
SV-Bundessiegerzuchtschau
BSZS
WUSV 2015
wusv2015

Urmariti-ne!


Regulamente

...mai mult

Articole recente

...mai mult

Anunturi recente

...mai mult

Cluburi si asociatii
 • Clubul local de Ciobanesc German Baia Mare
 • Clubul local de Ciobanesc German Pitesti
 • Clubul de Ciobanesc German Constanta
 • Clubul Local de Ciobanesc German Baia Sprie
 • Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti
 • Asociatia Chinologica Timis
 • Asociatia Chinologica Medias

...mai mult