Forum ciobanesc german
September 11, 2017, 04:14:10 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Temperament  (Read 3838 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sersoft
Hero Member

Ciobanesc German

« on: November 21, 2007, 12:50:12 PM »

Lumea si societatea s-au schimbat. Cea mai mare asteptare de la un Ciobanesc German este de a fii un companion bun intr-o societate complexa. Dr. Malcolm Willis (1998) spunea: “Trasaturile de tip si de comportament sunt cele mai importante in cresterea unui caine”. Desigur cu totii acordam prioritate aspectelor ce tin de sanatatea si integritatea cainelui, de asemenea atentie aparte cand cainii nostri imbatranesc (elemente de fitness). Willis spunea ca cu cat un crescator introduce/adauga mai multe cerinte, trasaturi in cresterea unui caine cu atat mai mult aceasta devine mai greu de realizat. Cred cu sinceritate ca excludem de la promovare prea multi subiecti de calitate, din ambele linii ale rasei, datorita unei vederi inguste si pentruca vrem sa luam o singura directie in promovare. De exemplu, daca un caine de frumusete nu se claseaza pe cele mai bune pozitii, (VA) nu il preferam in programul de crestere datorita cerintelor pietii. La fel si in cazul cainilor de lucru; cainele trebuie sa fie foarte bine cotat in clasamentele competitionale. De fapt este posibil sa excludem, fara sa vrem, caini care raspund mai multor cerinte, daca luam in considerare gama de asteptari pe care le avem de la un Ciobanesc German ‘echipat’ pt a trai sau chiar a supravietui in vremurile noastre.

Dupa verificare cresterilor cainilor pe parcursul unui an in Olanda, fundatia stiintifica “Hirschfeld Foundation” din cadrul Dutch Kennel Club, in colaborare cu Dutch German Shepherd Dog Club, au concluzionat in raportul lor din l997 ca in general, s-au gasit mai putine probleme de sanatate, contrar asteptarilor, dar multe probleme de comportament din crescatoriile de Ciobanesc German.

Aceste probleme erau:

1. Agresivitate
2. Timiditate.
3. Neascultator / necontrolabil.
4. Hiperactiv, foarte zgomotos.

In 2002 SV’ul Olandez a format un comitet care sa analizeze folosirea coralului electric in dresaj, acesta fiind ilegal. Acest comitet a sesizat o crestere a numarului celor care foloseau din plin acest coral in dresaje, si s-a mai sesizat o legatura intre aceasta si o crestere intr-o directie extrema. Autoritatile in domeniu au fost sfatuite / avertizate sa exclude animalele care aveau un comportament ne-controlabil sau care aveau tendinte agresive. Aceasta ne duce la intrebarea: daca vrem sa imbunatatim temperamentul si sa facem asta prin testele cunoscute (Korung) oare aceasta sa se faca printr-o proba de curaj mai severa (spirit combativ) sau avem nevoie de o imbunatatire a testarii comportamentului? Sa fie cererea unui test de curaj mai dur din partea arbitrilor de lucru raspunsul la aceasta problema ??

Cel putin noi ar trebui sa o dezbatem si nu sa o lasam in seama unei intalniri SV unde delegatii iau decizii intr-un cadru poluat de polarizare. De exemplu la o expozitie in Olanda in Decembrie 2002 pe care am condus-o personal, am analizat peste 40 subiecti Ciobanesc German. Majoritatea au intrat in Clasa II. Am vazut niste caini extraordinar de buni in proba de atacIn aceeasi zi un veterinar a efectuat analizele ADN intr-o incapere mica. Cainii au trebuit inghesuiti intr-o cantina supra-aglomerata . Mai tarziu aflasem ca unii din cainii care facusera treaba foarte buna in proba de curaj si care se clasasera bine in concursuri, au devenit inhibati in contextul analizelor ADN. Cainii respectivi nu au putut fi analizati / testati decat cu botnita pusa. Temperamentul de baza (Weser) nu este testat printr-o proba de curaj. as prefera sa parasesc ringul cu calificativul ‘normal’ dar cu un caine care nu se inhiba in contexte asemanatoare celui de mai sus. Alta problema vine din schimbarea criteriilor din dresajele SchH sau VH sau IPO nu in aspectul cainilor ci a proprietarilor. Va spun sigur ca pt pregatirea unui caine pt Schutzhund va fii necesar un an intreg cu antrenamente de 2 ori pe saptamana. Este nevoie de instructori buni si infractori marcati cu experienta. In zilele noastre, cand oamenii au din ce in ce mai multe preocupari, aceasta va cere mult din timpul si abilitatile unei persoane, mai ales daca aceasta trebuie sa stepte la terenul de dresaj chiar ore pt a-i veni randul. ce facem, testam abilitatile cainelui, sau a drsorului? Oare cat de multi caini potential buni excludem? Ipo, in ziua de azi, cere multa perfectiune in disciplina. Tot disciplina (controlul) a devenit cea mai importanta parte si in ce priveste atacul / proba de curaj. Dr. Margaret Pfleiderer Hogner (Munich 1979) a pus sub semnul intrebarii ca comportamentul ar fi o trasatura genetica . Dar eu sunt deplin de acord cu Willis (1998).

1. Esuarea in dresajul si lucrul eficient cu cainii poate avea consecinte daunatoare asupra comportamentului cainelui.

2. Selectia pe criterii de frumusete va avea valoare minima, cu exceptia cazului in care aceasta frumusete vine in paralel cu abilitati de lucru iar acele rase care au obtinut calitati mari pt lucru
ar trebuie selectionate astfel incat sa se imbunatateasca aceste calitati de lucru, nu pentru a le pierde.

3. Impreuna cu Willis, cred ca examenul de selectie este un instrument important cu care cainii sunt masurati si comparati cu cerintele standardului dar sa se includa si evaluarea caracterului, abilitatile de lucru.

Cred ca citatul din WUSV (Raportul Anual WUSV 9 Septembrie, Karlsruhe 2002) ar trebui adoptat de toate organizatiile membre ale WUSV.

Criteriile minime in inceperea unui Program.

1. Testarea comportamentului social a oamenilor si a cainilor; (Testul Elvetian al temperamentului).
Testarea mediului (acoustica si optica). Testarea cu foc de arma. Testarea instinctului de vanatoare prin joaca cu saculetul.

2. Certificat Caine de companie (BH).

3. Abilitati pt scotocire.

Messler spunea in raportul lui WUSV – Lucrul pentru un Ciobanesc German este esential. Doar a fii pastrat intr-o crescatorie este o tortura a integritatii caracterului si fizicului sau. personal cred ca trebuie sa gasim mai multe utilitati pt cainii nostrii pt a-i pastra calitatea de Slujitor al Oamenilor.

Sfatul si dorinta mea sunt sa dispara din Cresterea Ciobanescului German excluderea, separatismul si divizarea. Va rog, mai mult bun simt. Nu ‘o singura directie’ ci selectarea ‘pachetului’ general. Combinatia perfecta nu este imperechera dintre doua extreme. Hochzucht trebuie sa includa Leistungszucht si invers. Cate-o-data sa poate dovedi ca acel caine care ai vrut sa-l excluzi a fost de fapt cainele de care aveai cea mai mare nevoie. Asta presupunea o diversitate mai mare genetica. Nu vrem imperecherea in linii mici cum spunea Helmut Raiser la intalnirea din Viernheim 2003 Cred ca avem nevoie de un Comitet European al Raselor Canine cu linii genetice excelente si cu crescatori experimentati care sa opreasca toata prostia curenta.

11. STRENGTH AND WEAKNESSES OF THE CONTINENTAL SHOWING AND BREEDING SYSTEM

Ce poate mari diversitatea liniilor genetice:

1. VA trebuie dat numai unui caine cu integritate fizica si psihica care s-a dovedit a fii un bun reproducator. Un caine poate primi titlul VA doar de 2 ori. Generatiilor mai tinere trebuie sa li se acorde o sansa.

2. Numai cainii care au primit VA de 2 ori pot deveni Sieger.

3. Un Sieger nu are voie sa participe la HZS in anul urmator.

4. Un arbitru nu trebuie sa clasifice un caine in Grupa VA doar pt ca tatl sau mama a fost VA .

5. Arbitrii claselor "Adult’ trebuie schimbati in fiecare an. Fiecare persoana are parerile ei pro si contra. Trebuie acceptati mai multi caini, probabil alte tipuri si culori. Eu nu doresc schimbare radicala, dar asa gandesc eu.

traducere si adaptare: Ben
Sursa articolului

German Shepherd : "the ideal dog, stamped with a look of quality and nobility , difficult to define, but unmistakable when present."
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: