Forum ciobanesc german
February 25, 2013, 04:38:54 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
herthaus
Anunturi: SV-Bundessiegerzuchtschau 2012 in Ulm

Home   Web Site Gallery Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Achizitionare pui 5 saptamani - intrebari  (Read 4922 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« on: May 11, 2008, 12:50:39 AM »

Salutare, oameni buni  Smiley

Bantui de ceva vreme forumul asta, iar acum m-am hotarat sa va cer ajutorul. Urmeaza sa achizitionez un pui de malinois. L-am sunat pe crescator pentru a stabili o vizita la canisa respectiva si sa aleg puiul, dar mi s-a spus ca pot deja sa-l iau in cursul saptamanii...la 5 saptamani. Nu mi se pare in regula, stiu ca un catel se da la 7-8 saptamani, iar etapa asta e importanta pentru socializarea cu grupa canina. Crescatorul a argumentat ca puii sunt mari, si n-am mai zis nimic. Or fi ei mari fizic, dar 5 saptamani sunt 5 saptamani. Pe de alta parte,  stiu ca sunt 10 pui in cuib - deci femela e foarte solicitata, eu abia astept sa iau catelul, si m-ar scuti de un drum (lung) in plus...

Alta problema care ma framanta...ce ar trebui sa-mi ofere crescatorul respectiv la achizitionarea puiului? Ar trebui sa aiba deja pedigree-ul? Daca nu i s-a eliberat deja, ce garantii am eu ca-l voi obtine? Ce acte ar trebui sa mi se dea, sau sa vad? Se face contract de vanzare-cumparare? Ar trebui deja sa aibe un carnet de sanatate?/vreun vaccin/vreo deparazitare interna?

Imi cer scuze ca am postat aici, stiu ca e un forum dedicat ciobanescului german, dar cum este un forum activ, si ambele rase - malinul si CG-ul - au multe asemanari, sper ca ma vati ajuta.

"Scratch a dog and you'll find a permanent job."  ~Franklin P. Jones
crb
Hero Member

« Reply #1 on: May 11, 2008, 05:24:11 AM »

..La varsta asta, dupa parerea mea, 99,9 % NU o sa poata sa iti dea decat puiul, si eventual, daca o sa ceri, vei putea incheia cu el un document scris. de ce?
pentru ca de la 01/01/2008 COR emite acte de origine pentru puii care se identifica DOAR prin CIP. CIP-ul se recomanda a fi introdus dupa varsta de 6 saptamani (asa am auzit eu de la un chinotehnist AchR). COR emite pedigree-ul pentru declaratii de monta la care sunt atasate coduri de bare de la CIP-urile puilor, si din punct de vedere TIMP, procesarea documentelor la COR + timpul de trimitere declaratie de monta fatare respectiv pedigree, se duce la 4-6 saptamani....
... in conditiile astea,...ramane sa te intelegi cu crescatorul despre ce si cum veti proceda...bafta!  Smiley

ce nu te omoara ,te intareste ?  ... aiurea !! doar te umple de nervi !!!
salvanim
Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #2 on: May 11, 2008, 11:34:36 AM »

CIP-ul se recomanda a fi introdus dupa varsta de 6 saptamani (asa am auzit eu de la un chinotehnist AchR). COR emite pedigree-ul pentru declaratii de monta la care sunt atasate coduri de bare de la CIP-urile puilor

Adica...(incerc sa ma lamuresc) mersul hartiilor ar fi asa:

1. crescatorul trimite declaratia de monta si fatare
2. crescatorul cipeaza cateii
3. crescatorul trimite declaratia de monta + codurile de bare ale cipurilor pt. obtinerea pedigree-ului

Shocked
Am inteles bine?

Daca e asa...si presupunand ca au fost deja facute toate astea...iar eu cumpar catelul, ramane ca certificatul de origine sa mi-l trimita crescatorul? Dar eu cum as figura ca proprietar, daca demersurile s-au facut numai de catre crescator? Sau poate ma pot duce frumusel cu hartiuta la asociatia chinologica de aici, sa ma treaca in catastife?

Gata, am oprit avalansa de intrebari pentru moment Grin

dux
Hero Member

« Reply #3 on: May 11, 2008, 11:53:36 AM »

Salutare, oameni buni  Smiley

mi s-a spus ca pot deja sa-l iau in cursul saptamanii...la 5 saptamani.
catelul nu se achizitioneaza la varsta respectiva.in primul rand ca la varsta asta nu are primul vaccin.orice crescator are obligatia sa vanda catelul cu un vaccin.repet inca odata .,,obligatia'' si nu optiunea.varsta ideala de achizitie este de 2 luni.
. Pe de alta parte,  stiu ca sunt 10 pui in cuib - deci femela e foarte solicitata,
asta nu-i o problema.important este ca la achizitie sa fie sanatos .el se va dezvolta in viitor in raport de conditiile de ingrijire(hrana,adapost corespunzator,miscare conform varstei)si de bagajul genetic.am vazut pui care cand erau mici aratau ca niste ursuleti iar cand au ajuns la maturitate aveau osatura subtire.chiar daca au fost bine ingrijiti.de ce?fiindca parintii erau caini cu schelet subtire.iar puii au mostenit aceasta caracteristica anatomica.
Ar trebui sa aiba deja pedigree-ul? Daca nu i s-a eliberat deja, ce garantii am eu ca-l voi obtine? Ce acte ar trebui sa mi se dea, sau sa vad? Se face contract de vanzare-cumparare? Ar trebui deja sa aibe un carnet de sanatate?/vreun vaccin/vreo deparazitare interna?
puii nu pot avea pedigree la varsta asta.dar crescatorul are obligatia ca la vanzare sa inmaneze o adeverinta de provenienta care i se da de la asociatia teritoriala de unde face parte.
adica.crescatorul dupa fatare declara puii la asociatie(club).aceasta -i inmaneaza o adeverinta de provenienta stampilata .la randul lui crescatorul atunci cann vinde catelul inmaneaza respectiva adeverinta noului proprietar.dupa ce pedigreele sunt emise de cor.,noul proprietar se duce cu adeverinta si cu puiul la asociatia chinologica .acesta este tatuat(mai nou cipat)si abia apoi intra in posesia pedigree-ului.poti face si un contract de vanzare -cumparare.dar pentru a avea ,,valoare ''juridica ''trebuie sa-l faci prin notariat.asta inseamna alti bani.
la varsta de 5 saptamani in mod obligatotiu cateii trebuie sa aiva carnet de sanatate.trebuie sa aiva cel putin o deparazitare.eu obisnuiesc sa le fac prima deparazitare la 3 saptamani.  
crb
Hero Member

« Reply #4 on: May 11, 2008, 12:07:06 PM »

In principiu, absolut de acord cu "dux", doar ca eu nu am insistat pe partea cu varsta, care e optiunea fiecaruia, deontologic sau nu.

Practic, la COR, via AChr sau un club de rasa, se trimite (de la secretariatul COR cetire) :
- declaratia de monta fatare;
- copii dupa pedigreele genitorilor;
- copii dupa foile de arbitraj ale genitorilor (astfel se atesta dreptul de a inregistrare a puilor in COR, si de a primi pedigree);
- codurile de bare autocolante ale cipurilor (2-3 randuri);

De aici discutia poate capata valente in functie de CIP-are : de la COR stiu ce se solicita 2 sau 3 randuri de coduri de bare ale CIP-urilor pentru a :
1 - lipire pe pedigree
2 - lipire pe nu mai stiu ce document se arhiveaza la COR si/sau 3 un rand de coduri pe DMF;

In conditiile in care CIP-urile sunt ca niste seringi de unica intrebuintare, ca sa umbli la codurile de bare desterilizezi cip-ul!...parerea mea este ca CIP_area trebuie facuta inainte de trimiterea actelor la COR, pentru a evita o serie de neplaceri (posibile) dpdv igienico-sanitare....
...e drept ca ulterior, in conditiile in care puii au fost vanduti in cine stie ce localitate, inmanarea pedigree-ului la proprietar devine ff alambicata...<=> consum de timp si eventual bani.

.... Cheesy

Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #5 on: May 11, 2008, 12:47:52 PM »

Multumesc mult pentru raspunsuri, crb si dux

Sunt foarte dezamagita de intreaga situatie...Special am cautat sa iau un catel cu pedigree de la o crescatorie serioasa, ca sa evit riscuri gen boli ereditare sau temperament neadecvat. Descopar ca pe crescatorul respectiv nu-l intereseaza prea mult soarta puilor, daca ii da la 5 saptamani si, dupa 3 telefoane (date de mine), nu m-a intrebat macar o data ce conditii pot sa ofer ca viitor proprietar.

Mai e si nesiguranta asta in privinta "hartiilor". De mentionat - sau poate n-ar trebui - puiul ma costa destul de mult (poate din cauza ca nu-s suficiente canise de malinois in Romania?). Nu-mi sariti in cap, n-ar fi o problema pretul, nici cheltuielile ulterioare pe vaccinuri, hrana, jucarii, concursuri si tot ce mai e. Ce ma deranjeaza e senzatia asta ca l-as lua de la un puppymill. Ca singurul interes al crescatorului sunt banii.

Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #6 on: May 11, 2008, 01:40:14 PM »

sunt si aici pe forum persoane care v-ar putea ghida spre o canisa serioasa de Malinois.

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #7 on: May 11, 2008, 03:32:30 PM »

sunt si aici pe forum persoane care v-ar putea ghida spre o canisa serioasa de Malinois.

Cine? Sunt cu siguranta interesata de alternative. O sa mai incerc o discutie cu proprietarul canisei, ca sa lamuresc, daca e posibil, situatia, in lumina celor aflate. Daca nu se poate, cu cine as putea lua legatura?

crb
Hero Member

« Reply #8 on: May 11, 2008, 03:54:00 PM »

Cine? Sunt cu siguranta interesata de alternative. O sa mai incerc o discutie cu proprietarul canisei, ca sa lamuresc, daca e posibil, situatia, in lumina celor aflate. Daca nu se poate, cu cine as putea lua legatura?

...de pe forumul de ciobanesc german, contacteaza pe PM sau mail pe "r.c." (Bucuresti) si  "dux" (Constanta)..bafta  Wink

Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #9 on: May 11, 2008, 03:58:37 PM »

Multumesc!  Not Worthy

Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #10 on: May 22, 2008, 06:18:40 PM »

Pana la urma, si ca sa nu deschid alt topic in alta parte (nefiind vorba de un CG), va prezint "achizitia":

* thumb4.jpg (159.18 KB, 800x600 - viewed 152 times.)

* thumb5.jpg (124.68 KB, 600x800 - viewed 145 times.)

* thumb6.jpg (148.19 KB, 800x600 - viewed 121 times.)

* thumb1.jpg (114.04 KB, 600x800 - viewed 131 times.)

* thumb2.jpg (119.03 KB, 600x800 - viewed 128 times.)

* thumb3.jpg (127.49 KB, 800x600 - viewed 144 times.)

Luna_Mina
Hero Member

« Reply #11 on: May 22, 2008, 07:18:48 PM »

E foarte frumos, sa traiasca si sa-ti aduca numai bucurii.  Kiss
Asahel
Sr. Member

Jar Crocobaurul

« Reply #12 on: May 22, 2008, 08:08:55 PM »

Multumesc, iti doresc la fel pentru catelusele tale Wink (Mina, in special, e suuuperrbaaaa )

Luna_Mina
Hero Member

« Reply #13 on: May 22, 2008, 08:34:51 PM »

Multumesc mult.

Mina e o negricioasa nebunica rau. Acum e intr-un fel de convalescenta, a avut un accident, de zvapaiata ce e s-a ranit la labuta din spate intr-o coasa. Am fugit imediat cu ea la doctor, din fericire doar s-a zgariat putin, noi am tras o speritura mare pentru ca sangera destul de mult. Acum abia asteapta sa alerge in voie, doua zile am tinut-o in casa sa i se inchida bine rana si sa nu se infecteze de pe afara.
Din cauza asta, si Luna a trebuit sa suporte acelasi regim de "convalescenta", noi nu le-am despartit niciodata de cand le-am luat. Si nici nu-mi pare rau, intre ele e o legatura speciala.

Cum il cheama pe cutulache tau? Si ce varsta are?
Are o mutricica asa simpatica, parca ar fi o jucarioara de plus
ioanatio
Sr. Member

PABLO(Bond von Vifor)

« Reply #14 on: May 22, 2008, 09:23:36 PM »

e fff dragutz,sa-ti traiasca.pina la urma de la ce canisa e?

A DOG IS THE ONLY THING ON EARTH THAT LOVES YOU MORE THAN HE LOVES HIMSELF
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

pavora 

turenhof