bogdanb
Newbie
|
 |
« on: December 19, 2008, 10:52:46 AM » |
|
Am o catelusa sub tratament de ceva tim si nu reusesc sa-i dau de cap. Are diaree cronica de cateva luni fecalele fiind de consistenta pastoasa, tranzitul este crescut iar continutul fecalelor pare a fi doar partial digerat. are un apetit incredibil de mare, iar la ecografie inafara de vasele hepatice care sunt usor marite in volum si intestinele destinse nu am gasit nimic. analizele de sange sunt in limite normale. daca cineva a mai avut un caz asemanator si ma poate ajuta va multumesc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwy
|
 |
« Reply #1 on: December 19, 2008, 11:31:31 AM » |
|
nu spuneti cu ce hrana o hraniti?dati-i numai hrana uscata super premium,iar daca dati hrana pregatita in casa ,incercati orez fiert cu gituri de pui, pina isi revine la mine a functionat,de preferat hrana uscata super premium. succes
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogdanb
Newbie
|
 |
« Reply #2 on: December 19, 2008, 11:38:59 AM » |
|
catelusa mananca doar hills i/d de o luna cca 400 g zilnic dar arata ca un schelet
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolaro
|
 |
« Reply #3 on: December 19, 2008, 12:12:12 PM » |
|
Eu cu hills i/d am rezolvat problema diareei, dar am facut si 6 zile de antibiotic, numai asa s-a normalizat. Cainele inca are scaune moi si din cand in cand ii dau i/d, care este mancare de regim si nu de intretinere; normal mananca hills cu miel si orez, la care mai adaug si orez fiert cam o cana la o masa. Al meu e mascul, are 4 ani, mananca 600 gr de hills pe zi plus orez, scaunele sunt normale doar 70%, apetitul e enorm, greutatea e normala. I-am facut si tratament cu Eridiarom, produs pe baza de plante si cred ca functioneaza pe termen lung insa nu am gasit tot timpul.
|
|
|
|
|
|
Leader of a screwed-up pack
|
|
|
|
scolaro
|
 |
« Reply #4 on: December 19, 2008, 12:25:09 PM » |
|
Am uitat sa mai mentionez niste lucruri: ca mesele trebuie sa fie mai dese si ca nu trebuie sa ne stresam neaparat din cauza scaunelor mai moi, pentru ca sunt caini care fac mai moale, ca si oamenii, si invers  ; scaunele diareice insa cer interventie imediata. Cereti medicului neaparat sa-i faca tratament injectabil, imi pare rau ca nu imi amintesc cum le spune injectiilor respective.
|
|
|
|
|
|
Leader of a screwed-up pack
|
|
|
bogdanb
Newbie
|
 |
« Reply #5 on: December 19, 2008, 12:32:20 PM » |
|
inainte de dieta cu hills am incercat si cu orez fiert cu legume si carne de pui si nu a dat nici un rezultat desi ii dezhidratata si foarte slaba starea generala ii foarte buna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogdanb
Newbie
|
 |
« Reply #6 on: December 19, 2008, 12:34:57 PM » |
|
am tinuto pe tratament inclusiv perfuzabil pentru rehidratare plus protectoare hepatice, antibiotic , probiotice etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwy
|
 |
« Reply #7 on: December 19, 2008, 03:48:57 PM » |
|
examen copro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bilbo
Full Member

|
 |
« Reply #8 on: December 19, 2008, 04:27:11 PM » |
|
Bravo! Cu un examen coproparazitologic trebuie inceput. Uneori nu este suficient asta, trebuie completat de o coprocultura. Doar asa putem sti daca agentul cauzator este un parazit sau diareea are o cauza bacteriana ( E. coli, steptococ/ stafilococ etc). Mai exista o cauza care produce diaree ,adesea cronica , nu chiar atat de rara la catei- giardia. Tratamentul in cazul giardiei nu se face cu antiparazitarele uzuale ci cu flagyl( metronidazol) , vaccinarea nu este curativa ci numai previne recaderea! Nu pot sa ma abtin sa nu constat superficialitatea de care dau dovada unii veterinari care trateaza episoadele diareice cu diverse diete sau cel mult simptomatic( antibiotic cu spectru larg, probiotice etc) Trebuie exclusa intai cauza infectiosa ( parazitara/bacteriana) si ulterior avut in vedere celelalte posibile cauze,metabolice, diverse intolerante alimentare(gluten) ,etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogdanb
Newbie
|
 |
« Reply #9 on: December 19, 2008, 04:55:16 PM » |
|
in perfuzie s-a bagat metronidazol iar ca si antibiotic s-a folosit cloramfenicol(ctp)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bilbo
Full Member

|
 |
« Reply #10 on: December 19, 2008, 05:06:56 PM » |
|
Si metronidazolul este un antibiotic cu specificitate pentru germenii anaerobi(+ giardia) , cloramfenicolul are spectru larg , cu destule reactii adverse . Folosirea intempestiva a unor antibiotice cand nu se cunoaste germenul izolat prin coprocultura si antibiograma , poate duce la un dezechilibru al florei bacteriene a colonului . Sfatul meu este sa intrebati medicul veterinar care este ratiunea pentru care administreaza un tratament antibiotic daca nu exista un rezulat al examenului coproparazitologic /coprocultura. Aceste exporari sunt obligatorii in cazul diareei cronice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bogdanb
Newbie
|
 |
« Reply #11 on: December 20, 2008, 08:19:49 PM » |
|
multumesc de sfat am sa incerc sa ii fac si o coprocultura
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irina2007
|
 |
« Reply #12 on: December 20, 2008, 08:58:47 PM » |
|
Nu vreau sa te sperii, dar din ce spui tu pare a fi Exocrine Pancreatic Insufficiency (EPI), o boala genetica la cg. Semnele ar fi scaderea in greutate desi cainele mananca cu o pofta extraordinara si diareea continua care contine mancare doar pe jumatate digerata.
In Romania sunt cateva linii de sange care transmit aceasta boala din pacate.
Exista cateva teste pe care le poate face veterinarul:
For the veterinarian: Assay of serum trypsin-like immunoreactivity (TLI), bentiromide absorption test, and quantitative assay of fecal proteolytic activity (azocasein substrate) are sensitive tests for EPI in the dog. TLI is also a specific test, and requires only 1 sample for diagnosis. (Check with your diagnostic laboratory).
Daca, Doamne fereste, testele ies pozitive, cainele are nevoie de o pudra (se numeste "powdered pancreatic enzyme extract") care se amesteca in mancare. Cam 80% din cainii afectati raspund bine la tratament si isi revin. Din pacate tratamentul este necesar pe toata durata vietii cainelui si bineinteles, fiind o boala genetica, cainele nu trebuie reprodus.
Eu iti tin pumnii sa nu fie EPI, dar poate ar trebui sa vorbesti cu veterinarul si sa faceti testele. Fara tratament, cainii nu au sanse de supravietuire, de obicei mor dupa cateva luni de boala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund
|
 |
« Reply #13 on: December 20, 2008, 11:45:47 PM » |
|
In Romania sunt cateva linii de sange care transmit aceasta boala din pacate.
Ai putea sa dezvolti?
|
|
|
|
|
|
... you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one ...
|
|
|
bilbo
Full Member

|
 |
« Reply #14 on: December 20, 2008, 11:56:23 PM » |
|
Foarte probabil Irina2007 are dreptate. EPI conduce la un sindrom de malabsorbtie care uneori se insoteste si de o proliferare anormala a florei patogene a colonului, lucru care este evidentiat de coprocultura. TLI si testul proteazei fecale( 3 probe de scaun) pot fi facute si in Romania, testul elastazei fecale care este cel mai modern inca nu. EPI se trateaza cu substituienti de enzime pancreatice-pudra-Viokase-V, Pancrezyme-care se amesteca cu hrana uscata, uneori se administreaza si antiacide de tip blocant H2-Famotidina. Colonizarea anormala bacteriana se trateaza conform antibiogramei.Uneori apare si un deficit de vitaminaB12 datorita malaobsorbtiei ,care necesita corectie pentru ca genereaza anemie de tip megaloblastic. Boala se pare ca are o determinare genetica la Ciobanescul german ( peste 80% din cazurile de EPI se intalnesc la aceasta rasa), transmiterea este autosomal recesiva( 2 parinti purtatori sanatosi ai genei , o parte din pui vor dezvolta EPI altii vor fi doar purtatori sanatosi si altii vor fi complet sanatosi). La alti catei apare ca o consecinta a unei pancreatite cronice si atunci nu mai vorbim de determinare genetica. In concluzie: Teste EPI + Coprocultura. Mult succes.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|