Kintasha
lupul cel rau
Hero Member

|
 |
« on: February 04, 2009, 01:52:11 PM » |
|
Nu, nu e cazul meu  Am un coleg care are o frica patologica de caini. Pur si simplu se blocheaza, nu mai reactioneaza, nu mai poate gandi logic. E normal- cu totii avem fobii de genul asta. Probabil ca multi de aici au avut la un moment dat o frica de caini- nu neaparat de cainii din ograda proprie. M-ar interesa sa stiu ce solutii ar fi in cazul lui. Si ce-ar putea sa faca - nu neaparat sa se vindece, da' macar sa poata sa o controleze cat de cat. Sfaturi privind psihologia canina ("maidaneza" mai concret, ca astia-s problema numarul zero in Bucuresti si nu numai), trucuri, povesti... Primul meu sfat a fost "ia-ti un caine si-l cresti de mic" - dar sta cu chirie, e complicat. O sa-i dau linkul sa citeasca pe aici. Multumesc de ajutor!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thara
|
 |
« Reply #1 on: February 04, 2009, 02:20:23 PM » |
|
nu pot sa spun ca ma pricep,insa voi spune cam ce cred eu... legat de cainii maidanezi mai ales,ca ei se intalnesc peste tot aproape si normal,cand ii vezi liberi,stii ca nu ii poate stapanii nimeni frica creste.inclusiv eu am patit de cateva ori sa trec pe langa o haita de astfel de caini si sa fiu atacata.majoritatea nu musca,desi sunt si cazuri in care navalesc toti pe tine si te musca,de cele mai multe ori latra doar.parerea mea este sa nu o i-a la sanatoasa,adica sa nu fuga in primul rand,asta ar putea declansa cainii sa il urmareasca si sa muste.inca o treaba,am vazut unele persoane care se prefac ca se apleaca si iau o piatra sau un bat.de multe ori chiar iau(desi unii doar se prefac)...din nou mi se pare o greseala,deoarece poate fi un caine care a fost batut in trecut si atunci din nou,de frica poate ataca,chiar daca la inceput doar latra.pentru o persoana care se teme de caini cred ca este greu sa iti pastrezi calmul cand nimeresti peste niste caini care mai si latra la tine amenintator.eu,pentru ca de mica mi-au placut cainii la nebunie,nu mi-a fost frica de ei,asa ca incerc sa raman calma,si merg in continuare,insa mult mai incet si imi tin maine pe langa corp,pentru ca sa nu se simta amenintati de mine.pana acum a functionat. desigur,poate cea mai buna rezolvare este sa achizitioneze un puiut,insa in cazul in care nu se poate,ar putea incerca sa mearga in parc unde sunt puiuti,pe strada daca intalneste pe cineva sa roage persoana sa il lase sa mangaie puiul sau la cunostinte care au pui de caini.pentru ca de obicei puiutii sunt jucausi,dornici sa fie alintati,mangaiati si nu par asa amenintatori ca un adult.desi sunt si caini adulti foarte prietenosi,mai bine un puiut.spun asta pentru ca o vad pe a mea,care este foarte rezervata atunci cand intra in contact cu persoane necunoscute,insa daca ii castigi increderea,este foarte iubitoare,cuminte. poate sfatul asta nu este cel mai bun,dar este tot ce imi vine in minte acum.daca mai imi aduc aminte de ceva sau gasesc printr-o carte ceva solutii,sfaturi,voi posta.topicul acesta probabil ca va fi foarte de folos celor care se tem de caini,sunt destui.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
razvan
Ciobanesc German
Administrator

www.ciobanescgerman.net
|
 |
« Reply #2 on: February 04, 2009, 02:26:19 PM » |
|
Eventual o vizita la o expozitie canina ...
|
|
|
|
|
|
Eu NU sunt membru cncg! Eu SUNT membru ARCG si ma mandresc cu asta!
|
|
|
Kintasha
lupul cel rau
Hero Member

|
 |
« Reply #3 on: February 04, 2009, 03:29:12 PM » |
|
i-am propus si asta  da' sincer, sa vezi 100 de caini in aceeasi locatie si care latra, se agita etc nu cred ca-i o terapie buna. ma gandesc la mine, care am fobie de insecte, daca as fi pusa intr-un loc cu 100 de paienjeni, nu stiu cum as reactiona. nu bine, oricum  Thara, eu nu as merge spre "zmotocit" pui care-s pe strada in lesa, in general puii nu au educatia si socializarea formata/definitivata, exista un risc destul de mare sa-l capseze. ma gandeam mai degraba la un caine matur/batran si extrem de docil
|
|
|
|
|
|
|
|
|
razvan
Ciobanesc German
Administrator

www.ciobanescgerman.net
|
 |
« Reply #4 on: February 04, 2009, 03:33:25 PM » |
|
i-am propus si asta  da' sincer, sa vezi 100 de caini in aceeasi locatie si care latra, se agita etc nu cred ca-i o terapie buna. Bine, eu ma gandeam la o expozitie in aer liber, pe un stadion, unde poate sta in tribuna sa vada cainii ...
|
|
|
|
|
|
Eu NU sunt membru cncg! Eu SUNT membru ARCG si ma mandresc cu asta!
|
|
|
Kintasha
lupul cel rau
Hero Member

|
 |
« Reply #5 on: February 04, 2009, 03:34:32 PM » |
|
pai si acolo cainii latra si se agita.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #6 on: February 04, 2009, 03:35:56 PM » |
|
Prea multe nu sunt de facut..mai ales daca a avut deja experiente neplacute cu caini.Trebuie probabil sa se informeze mai mult in legatura cu comportamentul cainilor,sa intre in contact cu cainii maturi si docili cum spuneai si tu,cu puiuti.Mie nu imi este frica de caini.Insa daca vad unul agresiv venind spre mine cu siguranta nu fac pe duru`n lift si recunosc ca ma tem.Eu reusesc insa sa ii controlez cu vocea daca sunt atacata.Insa asta nu inseamna ca trebuie sa ma tem de toti cainii pentru ca le cunosc comportamentul si imi dau seama daca e vreun pericol sau nu.Asta trebuie sa invete si colegul tau.Sa nu fie nici prea increzator in caini dar nici sa se blocheze.Trebuie sa inteleaga cand e pericol si cand nu.
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
|
Thara
|
 |
« Reply #7 on: February 04, 2009, 03:39:52 PM » |
|
Thara, eu nu as merge spre "zmotocit" pui care-s pe strada in lesa, in general puii nu au educatia si socializarea formata/definitivata, exista un risc destul de mare sa-l capseze. ma gandeam mai degraba la un caine matur/batran si extrem de docil
da,ai dreptate,insa totusi ma bazam pe ideea ca sunt dragalasi.  dar ai dreptate,un caine adult sau batran si foarte bland ar fi mai bine,sincer nu m-am gandit,scuzele mele. ma gandesc la mine, care am fobie de insecte, daca as fi pusa intr-un loc cu 100 de paienjeni, nu stiu cum as reactiona. nu bine, oricum  din pacate si eu ma confrunt cu aceeasi problema.  si e oribil.  mai facea mama misto de mine, "bine ca nu te temi de caini si fugi din camera cand vezi un biet paianjen" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bilbo
Full Member

|
 |
« Reply #8 on: February 05, 2009, 12:51:43 AM » |
|
Ma bucur ca ati abordat tema, e un subiect important. Frica e una din emotiile de baza ale noastre, e un "soft" inclus in programul de functionare al sistemului nostru nervos pe baza caruia se declanseaza unul din instinctele de supravietuire atunci cand suntem amenintati /credem ca suntem. Frica ne protejeaza,actioneaza ca sistem de alarma. Fobia este insa frica dusa la extrem care apare in afara unei situatii de pericol real, dar care este perceput ca extrem de real de persoana ce dezvolta fobia. Sa ai o fobie nu este un semn de slabiciune sau imaturitate, este o falsa alarma care depaseste cu mult proportiile pericolului. Ca sa fiu bine inteles, una este sa-ti fie frica in momentul in care esti atacat de o haita de caini, alta este sa dezvolti un comportament de evitare datorita fobiei- sa eviti drumul spre scoala sau servici pentru ca poate ai putea fi atacat de un caine de sub o masina, sa treci pe trotuarul vecin pentru ca ai putea fi latrat de un caine de dupa un gard. E suficient triggerul si fobia se declanseaza. La modul serios, tratamentul unei fobii ar putea necesita ajutorul unui psihoterapeut si aici rezultate foarte bune s-au obtinut cu tehnicile de terapie cognitiv-comportamentala (CBT). Simplificand mult , o persoana care prezinta fobie de caini ar trebui sa inceapa sa scrie o lista cu situatiile care ii provoca frica, in ordinea crescatoare a intensitatii senzatiei de frica. Ex. pas 1: sa privesti o fotografie cu un caine, mergand pana la ex. sa "participi ca spectator la o expozitie canina"( Razvan), sa stai langa o persoana care are un caine, sa tii in lesa un caine, sa mangai un caine, sa ai propriul tau caine. Gradat, cu ajutorul terapeutului ,persoana in cauza va trece de la un nivel la altul, de la simplu la complex. Nu va trece la alt nivel decat cand se va simti comfortabil cu nivelul precedent. Cel mai greu este sa initiezi o astfel de terapie, persoana in cauza trebuie sa-si doreasca acest lucru. Cel care este dispus sa-si infrunte frica reuseste mai repede decat cel care incerca sa evite situatia care-i provoaca frica. In final trebuie spus ca o fobie de ani de zile nu se vindeca in cateva ore de terapie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kintasha
lupul cel rau
Hero Member

|
 |
« Reply #9 on: February 05, 2009, 01:31:18 AM » |
|
asta e clar multumesc mult bilbo! o sa dau linkul cu postarea ta colegului meu (si ma ajuta si pe mine, in vindecarea fobiei de insecte) eu i-am zis doar ca sa ia un pui (cat de mic si amarat!) care se va transforma sub ochii lui intr-un "caine" - iar tranzitia asta va fi acompaniata de crearea unei legaturi afective extrem de puternice stapan-animal care in timp va "bate" frica respectiva. din experienta personala, inainte de a-i avea pe-ai mei, imi placeau cainii, acum sunt innebunita dupa ei. [la fel si cu pisicile]. la mine la bloc sunt tot felu' de haite, am seri in care am cate 20 care ma conduc de la masina la scara, daca nu aveam experienta cu ai mei si cu cat poate sa dea un caine (din punct de vedere afectiv) probabil eram lesinata de frica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ringo_CG
User sub 16 ani
Full Member

CG este cel mai bun exemplu de "SEMPER FIDELIS"
|
 |
« Reply #10 on: April 09, 2009, 11:22:49 AM » |
|
pt a scapa de aceasta frica sunt de parere ca ar trebui sa-si ia un caine de talie mare(dupa la vreo 2-3 luni)sa-l creasca si sa-l vad cum reactioneaza,atat agresiv cat si bland
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thara
|
 |
« Reply #11 on: April 09, 2009, 11:58:08 AM » |
|
pt a scapa de aceasta frica sunt de parere ca ar trebui sa-si ia un caine de talie mare(dupa la vreo 2-3 luni)sa-l creasca si sa-l vad cum reactioneaza,atat agresiv cat si bland
 e vorba de un om care se teme de caini. nu cred ca ai vazut reactia unei persoane care se teme de caini serios.eu am vazut...  nu ii poti pune dintr-o data un pui de caine care mai e si de talie mare.si spune-mi de ce de talie mare?nu inteleg.daca tot ar fi,nu crezi ca ar fi preferabil un caine de talie mica?sa il poata controla mai usor. iese cu cainele la plimbare.se intalneste cu niste caini vagabonzi pe strada.daca e un caine mare...nu cred ca va fi usor cu el. prin faptul ca "isi tranteste" un caine nu cred ca va ajuta,mai degraba ar ajuta ca inainte sa ii se mai diminueze din frica cunoscand alti caini care sa fie docili,al unor cunostinte/vecini etc.pentru o persoana care se teme de caini sa isi ia direct un caine ar fi prea mult.plus ca nu vad eu omul respectiv mergand in parc cu cainele lui la locul unde se aduna mai multi proprietari...deci ar avea si cainele de suferit pentru ca nu ar socializa destul cu semenii lui si asa mai departe. si eu m-am gandit la inceput ca cel mai bine ar fi achizitionarea unui pui...dar nu cred.nu din prima,fara ca inainte totusi sa incerce sa devina mai relaxat in prezenta cainilor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #12 on: April 09, 2009, 01:10:39 PM » |
|
Du-l la Caraman, sa-l muste montruletul lui, sa vada ca se vindeca in 3 luni si poate ii trece ! 
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
nicubarbu nb
Newbie
|
 |
« Reply #13 on: December 20, 2013, 01:32:43 AM » |
|
Are dreptate colegul... Sa-si i-a un caine de talie mare. Sa-l creasca de pui si v-a scapa in mare parte de fobie.Cel putin de cainii mici si medii- garantat. Asa am fost eu... Dar chiar in seara asta am trecut cu puiul meu de 6 luni pe langa ditamai dulaul (adult - era dublu) si ne latra si se dadea la noi dar am reusit sa trecem inainte. Cu putina frica am scapat dar ne-am confruntat 7-10 minute..Daca eram singur ma manca de viu Era un alt ciobanesc mare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|