Pentru doamnele si domnisoarele, care viziteaza acest forum, in special pentru doctorite!

Cum a aparut acest obicei?
Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor (mai avem ce astepta, nu?

)
Din pacate, inliteratura romaneasca de specialitate, si-au facut loc si asemenea speculatii aberante, de aceea nu gasesc ca e vina lui CLCG pentru citatul de mai sus. Din cate stiu, in zonele rurale, obiceiul martisorului este atestat din secolul 19 de culegatori de folclor, dintre care l-as cita pe cel mai celebru, Vasile Alecsandri. Cat despre originile acestui obicei nu exista date stiintifice serioase, astfel orice ipoteza despre acest lucru este condamnata sa ramana vesnic speculatie. Asta nu a impiedicat insa pe cativa "ilustri cercetatori" proveniti din "canisele" nationalist stiintifice, pe model Maoist, ale lui Ceausescu, sa scorneasca legitime origini dacice oricaror obiceiuri romanesti. Toate aceste minunate "teorii" aduceau irefutabile dovezi asupra caracterului milenar, statutar, tutelar si multilateral dezvoltat al ilustrului popor pe care ilustrul barbat al neamului il conducea. Din pacate ele, teoriile despre care vorbesc, nu au mai multa baza stiintifica decat minunatele creatii ale lui Sergiu Nicolaescu (Dacii, Columna, Coroana de Foc si altele).
Imi cer scuze, CLCG, stiu ca e off-topic si poate parea rautacios dar te asigur ca nu e - pur si simplu nu am rezistat, facultatea mi-a dezvoltat o alergie fata de lucrurile de genul asta.
PS: :'(Vi se pare ca am inceput sa seman cu Nitzescu?!?!?