Forum ciobanesc german
December 28, 2017, 06:19:12 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: DINGO  (Read 7591 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bogdan Nitescu
Hero Member

WCh. Romano Dominus ( Tano )

« on: March 14, 2006, 09:41:08 PM »

Cainii mei

Episodul 2 – Prima mea expozitie in calitate de “expozant”
Asa cum imi amintesc eu

La început trebuie sa va povestesc ca in copilaria mea , tata ne povestea (fratelui meu si mie) lucruri extraodinare despre cainele lui pe nume “Lupu”, un ciobanesc german gri.
Acest “Lupu” a fost adus de bunicul meu, nu mai stiu de unde dar in orice caz el se tragea de undeva din cainii armatei germane.
Atat din punct de vedere anatomic cat si comportamental, Lupu se încadra perfect in descrierea lui “Horand” facuta de v. Stephanitz.

Asta o zic eu acum, aducandu-mi aminte de povestile tatei, ca pe vremea aceea habar nu aveam eu…cine a fost „Horand“.

Tata ne povestea peripetiile acestui caine magnific si in imaginatia noastra , Lupu, capata-se dimensiuni mitice…..un fel de Rin Tin Tin autohton…corcit cu Superman. Nimic nu era imposibil pt. Lupu!
Din pacate a fost împuscat de un ofiter rus atunci cand a sarit sa apere curtea de invazia „glorioasei armatei rosii, prietena si eliberatoare” compusa din soldati cu ceasuri de masa atarnate de gat care venise-ra sa ne „elibereze” (ba de bani, ba de animale, etc.).
Cu aceasta ocazie…..si datorita ei (bunicul a sarit la bataie si l-a facut K.O. pe ofiterul rus), bunicul meu a ajuns la zdup……consideran-du-se ca „a atacat armata rosie eliberatoare”!
Toata lumea a plans in casa dupa „Lupu” de parca ar fi murit un membru al familiei. Cel putin pt. tata , asa a fost.

Mai tarziu, cand am început sa citesc, imaginea lui „Lupu” a fost completata si amestecata cu imaginea lui „Colt Alb” si cu cea a lui „Rin Tin Tin”…..asa ca va imaginati ca nu exista pt. mine (si nici in prezent …nu exista) alta rasa decat Ciobanesc German! Atunci cand ne-am mutat la casa cu curte si s-a pus problema de a achizitiona un caine……nu exista alternativa.
O intamplare fericita (sau poate destinul) a facut ca un vecin de-al nostru sa-si fi cumparat ( de undeva din Rahova, de la un macelar) un „caine lup” de 6 luni pe care acum vroia sa-l vanda…..pt. ca era „prea rau”. Numele lui era „DINGO”.
Va puteti inchipuii ce s-a intamplat cu tata atunci cand am aflat ca DINGO era „de vanzare”.
Este adevarat ca nici nu ne-a trebuit multa munca de convingere cu tata……..mai greu a fost cu mama…..dar am „dovedit-o” in final si pe ea. Dingo a fost cumparat in vara anului 1977 cu suma de 550 lei, inclusiv zgarda, lant si cotet (500 lei a pus tata si noi am pus 50 lei).
In acelasi an fusesem si la prima mea expozitie canina in calitate de „vizitator”…..parca pe stadionul „Olimpia” ….nu mai stiu. Datorita imbolnavirii lui Dingo, am facut cunostinta cu dna. doctor Ruxandra Niculescu, una dintre persoanele dragi mie, care impreuna cu sora ei Smaranda mi-au influentat „ cariera chinologica”. Zic eu…..in bine!  Datorita lor am început sa invat cate ceva despre caini…..ba de la unul/una, ba de la altul/alta. Pe vremea aceea existau foarte putine materiale din catre puteai sa inveti ceva despre caini.
Drept urmare…..”DINGO era cel mai frumos si cel mai destept din cati caini s-au pomenit vre-o data”! Asta era convingerea mea!

Ca sa nu o mai lungim…..ajungem la prima expozitie in care l-am inscris pe Dingo. Este vorba despre expozitia din Bucuresti, din 1978 de la stadionul „Progresul” , arbitru dl. Muica Petru.
Cu o zi inaintea expozitiei, l-am spalat cu sapun de rufe si cu galbenus de ou, l-am pieptanat…..numai „funda rosie” nu i-am pus.
In dimineata expozitiei, cu toata familia, ne-am urcat in masina si am plecat la stadion. Vremea se anunta-se instabila si de aceea ringul era amenajat sub tribuna arenei de tenis.

Trebuie sa va spun ca intre timp aflasem si eu ca un c.g. nu are voie sa tina coada in sus. Adica, sa nu o ridice peste nivelul spatelui, decat in cazul unei agitatii mari. Dingo isi purta coada (mai tot timpul) extrem de mandru, de parca era un stindard de lupta , de parca era „pus pe scandal” in permanenta (nu spun ca nu ar fi fost adevarat).

Revin!
A început arbitrajul si eu am început sa ma uit la ceea ce faceau ceilalti. Am vazut ca se plimbau in cerc cu cainii si din cand in cand ii aranjau sa stea intr-un anume fel.
Buun!
Chestia asta „pusul in pozitie” nu era o problema ….ca Dingo ma asculta.
Nici „cautatul la dinti si la bilute” nu reprezenta un obstacol.
„Plimbatul” …atata timp cat pastram o distanta fata de cainele din fata noastra, la fel…..nici o problema!

PROBLEMA MARE era  doar COADA (asa ziceam eu)!

Arbitrajul nu prea se auzea, ca era o harmalaie mare….si chiar daca s-ar fi auzit…..majoritatea, nu l-am fi inteles!
Asa ca am tras cu ochiul la masuta unde se completau foile de arbitraj.
Majoritatea concurentilor primeau „BINE”, „F.B.” sau „EXCELENT”. Adica, cei de la secretariat aplicau pe foaia de arbitraj ori o stampila „mica” (Bine sau F.Bine) ori o stampila „mare” (Excelent). Treaba cu "aplicatul stampilei" se intampla inainte ca arbitrul sa anunte calificativul.

Revenim la coada lui Dingo!

Cum sa fac eu ca Dingo sa tina coada in jos? Aha , gata….stiu…..il injur! Chestie sigura dom’le!
Zis si facut dar ….Aualeu!…alta problema!
Pai, daca îl injur….lasa el coada in jos…..dar culca si urechile!
Cum sa o rezolv si pe asta?
Simplu…..prin „Dingo, ia uite!” 
Aceasta fiind un fel de atentionare (aceasta "atentionare", in mod normal trebuia urmata de o comanda,.....care acuma nu mai venea.....deci Dingo avea un fel de "CEC in alb" ...pt orice ar fi vrut coada lui)

Ne-a venit si noua randul sa intram in ring. Arbitrul ne aliniaza si ne pune sa mergem in cerc. La un moment dat, dl. Muica opreste arbitrajul, se duce la masa secretariatului, ia de acolo o hartie, o ridica deasupa capului si spune: Priviti, acesta este un pedigree! Asa arata, el contine date si informatii despre ascendenta sa! Este al acestui mascul! (aratand catre un caine)

Ahaa! Mi-am zis….Asta are „pile” la arbitru!......Mama lui de….!

M-am uitat mai bine la cainele cu pricina…..si parca nu prea semana cu ceilalti, parca era „mai adus de spate”.
Era un nepot a lui Dago vom Schloss Dahlhausen (cautati si voi pe Net sa vedeti cum arata Dago) si era prezentat de George Moldoveanu.
Asta o spun eu acum…..ca atunci m-i se falfaia mie….nepotu’ cui este!

In sfarsit ne-a venit si noua randul la arbitraj.
Dinti…ok!
Bilute…ok!
Par…..ok!
Statura…ok!
Arbitrul imi spune sa-l pun in pozitie….ok! (dar cu urechile culcate)
Arbitrul spune: Dati ture de ring!
Eeee….acum e acum….treceam prin fata celorlalti caini….asa ca: ba erau urechile si coada „in jos”….ba erau „in sus”. Ba era „Dingo, ia uite!” …ba era „Dingo,… Drac.(in soapta)!!!”
Pericolul a aparut atunci cand Dingo a început sa se enerveze. Parca spunea: „Ce tot imi arati, mai Bogdane! Ce tot vrei? De ce esti suparat pe mine? De ce ma injuri? Te-a suparat cainele ala? Tu ce te uiti bai blanosule asa ciudat la mine? Vrei bataie?”

Îl simteam cum se tensioneaza ca un arc si stiam ca este ca un „butoi cu pulbere”, de aceea îl „tineam aproape”.
Peste toate astea vine si arbitrul si imi spune: Lasa-l mai lejer, adica lasa-i lesa mai lunga…..sa vad cum alearga!
In gandul meu i-am spus: Bai nene, mata’ nici nu stii ce imi ceri (prietenii stiu de ce)!
Norocul meu a fost ca m-a oprit si mi-a multumit.
Domnul arbitru s-a dus la masuta, i-a dictat ceva cucoanei…..si a luat stampila mare!
Mamaaaa! Mi-am zis. L-am prins pe Dumnezeu de picior! Stampila MARE!
……
Stampila era mare…….pt. ca pe ea scria ……SATISFACATOR!

Buimac am iesit din ring. Totul era negru in jurul meu…soarele, cerul, iarba…sufletul meu!
Afara…..ai mei!
Mama zice: Ce ai patit Bogdane…ti-e rau?
Fratele meu tacea….stia el ca „e nasol…..nasol rau”.
Fara un cuvant i-am intins tatei „foaia de arbitraj”.
Tata a citit-o, a impaturit-o si a bagat-o in buzunar zicand: „Lasa tata, ca nu-i bai…..al nostru este cel mai destept!”
Tata a avut dreptate! Asa a fost!
In toata viata sa competitionala , DINGO a fost invins doar o singura data …..cand avea 9,5 ani….la Campionatul National de la Chitila din 1986….atunci a obtinut doar „Vice Campion National”, adica locul 2
. Locul 1 a fost castigat de un Schnautzer, mult mai tanar, ….din Tg. Mures.
Inca mai am acasa toate diplomele si cupele lui Dingo.
Dintre toate cupele obtinute de-a lungul timpului de cainii mei (in special de Tano)…..cele obtinute de Dingo sunt cele mai simple…….dar stau la „loc de cinste” langa cupele de „Vicecampion European”, „Campion Mondial”, „Campion de Club”, BOB, BOG,…..si alte alea!
Imi amintesc ca o data cand au venit in vizita niste prieteni din viata mea „extrachinologica”, chiar m-au intrebat: Ce cauta kitsch-urile alea acolo?
O, voi nici nu banuiti cat înseamna pt. sufletul meu….”kitsch-urile alea”!

Dar sa terminam cu sentimentalismele si sa revenim la acea zi nefasta.

Pe drumul catre casa …..nimeni nu a scos o vorba dar am reusit sa ma calmez un pic. Cand am ajuns, Dingo a sarit sprinten din masina si a intrat in curte (ce-i pasa lui de Expo).
In curte….bunica si bunicul meu ne asteptau cu masa pusa, cu gratarul, cu micii, cu berea….sa sarbatorim! A fost cea mai trista „masa de sarbatoare” de care imi amintesc. La un moment dat, „cu o ura ne-mpacata mi-am soptit atunci in barba”..”Nu pagadi zayat”!
Atunci, cu o voce gatuita de emotie, i-am spus tatei: Ma apuc eu sa invat despre rasa asta….sa-i arat eu prostului aluia ca greseste! Ma apuc si de dresaj!

Uite asa m-am apucat eu sa invat despre rasa „Ciobanesc German”.
De aratat……mi-am aratat doar eu, mie insumi,….cat de prost eram eu,….nu arbitrul! El avuse-se dreptate!

La scurt timp dupa asta m-am apucat de dresaj….si asa a aparut in viata mea si a lui Dingo….dl Virgil Nicolaev……dar asta este alta poveste…pt. alta data….asta in cazul in care nu va plictisesc.
dsh
Hero Member

« Reply #1 on: March 14, 2006, 10:06:03 PM »

WOW! de ce nu te apuci de scris? nu pe forum... Roll Eyes
si ai cg din '77...  Undecided eu ma duc sa ma ascund!

Those who believe that dogs have no soul, have never looked into the eyes of a GERMAN SHEPHERD!

Bogdan Nitescu
Hero Member

« Reply #2 on: March 14, 2006, 10:53:56 PM »

Pai de ce sa te ascunzi mai dsh?
Compara si tu pozitia ta "de plecare" in aceasta "cursa" cu cea de pe care am plecat eu.
Voi, cei de azi sunteti mult in fata noastra!
Uita-te de ex. la "Der Gebrauchshund"....are 16 ani! Uita-te la cainele lui ( sa nu ti-o iei in cap "Gebrauchshund" - te rog!), adica de la ce pleaca el....si compara-l cu Dingo. Uita-te la ce aptitudini are cainele tau ......si uita-te la Dingo. Avea 64 cm. ....si 36-38kg.
Voi aveti informatii. Voi aveti club.
Ce va mai trebuie?
Posturile noastre? Dovediti ca meritati.....si ne retragem....daca este nevoie.
dsh
Hero Member

« Reply #3 on: March 14, 2006, 11:13:19 PM »

Voi aveti informatii. Voi aveti club.
avem! dar tu, cel putin fata de mine, n-ai decat 23 de ani de experienta in plus... facem schimb?  Tongue

Ce va mai trebuie?
Posturile noastre?

Dovediti ca meritati.....
Undecided

Those who believe that dogs have no soul, have never looked into the eyes of a GERMAN SHEPHERD!
Bogdan Nitescu
Hero Member

« Reply #4 on: March 14, 2006, 11:18:16 PM »

avem! dar tu, cel putin fata de mine, n-ai decat 23 de ani de experienta in plus... facem schimb?

Oricand! Numai ca nu se poate.
scolaro
Hero Member

Ciobanesc German

« Reply #5 on: March 15, 2006, 07:30:29 AM »

Domnule Nitescu, o carte nu va faceti timp sa scrieti? Eu una as cumpara-o bucuroasa... Pana atunci, astept episodul 3 (sper sa ne mai povestiti, o faceti foarte frumos). Felicitari si multumesc Smiley

Leader of a screwed-up pack
Bogdan
Hero Member

Navarro

« Reply #6 on: March 15, 2006, 04:32:51 PM »

Foarte frumos tot ce se spune aici!
Oare daca am scrie toti cate ceva despre primul nostru CG, ala care a declansat scanteia pentru aceasta rasa.
Cred ca ar fi f interesant.

MEMBRU ARCG!
Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
Bogdan Nitescu
Hero Member

« Reply #7 on: March 28, 2006, 11:58:46 PM »

.......Uita-te de ex. la "Der Gebrauchshund"....are 16 ani! .........

Aici m-a pacalit scumpul de "Der Gebrauchshund" ....dar nu conteaza......adevarul tot asta este!
Bogdan Nitescu
Hero Member

« Reply #8 on: March 29, 2006, 12:54:05 AM »

"avem! dar tu, cel putin fata de mine, n-ai decat 23 de ani de experienta in plus... facem schimb? "

Sau cum bine spune Paul Simon...."Still Crazy After All These Years"
Florian I.
Full Member

Ciobanesc German

« Reply #9 on: March 30, 2006, 12:40:55 AM »

De ce nu pui si niste poze cu Dingo?
Florian I.
Full Member

Ciobanesc German

« Reply #10 on: March 30, 2006, 12:48:56 AM »

ÃŽn ceea ce mă priveÅŸte, am fost, în principal, crescător de Terrieri ÅŸi am crezut că nu voi putea iubi nici o altă rasă aÅŸa cum iubeam Airedale-ul. Dar, prieten fiind cu Bogdan NiÅ£escu, l-am cunoscut pe Dingo, câinele lui, campionul de dresaj al începutului anilor 80. Ca aspect, Dingo era mai  mult “Câine Lup “, dar, ca personalitate, întruchipa la maximum toate trăsăturile de caracter ale  Ciobănescului German  ideal. Nu vă pot explica ÅŸi cu greu v-aÅ£i putea închipui  cât de minunat era! Au trecut 22 de ani ÅŸi nu am întâlnit încă alt câine cu personalitatea ÅŸi “intelectul” lui Dingo! L-am iubit ÅŸi il voi iubi mereu!
Bogdan Nitescu
Hero Member

« Reply #11 on: March 30, 2006, 12:55:39 AM »

De ce nu pui si niste poze cu Dingo?

1.) http://www.ciobanescgerman.net/gallery/thumbnails.php?album=22

Primul meu Caine Lup (1977-1990)......dar
- 3 x campion de dresaj
- 1 x vicecampion de dresaj......la 9 ani
- Nr. 1 la examenul sustinut cu gen. Gerhard Marx din RDG (1981)

Bibicule! Pozele sunt de mult pe forum! Numai ca datorita faptului ca Dingo nu era un cg modern....nu se uita mai nimeni la ele. Sau poate ca nu se uita datorita celuilalt "urat" din poza.....ce sa-i fac.....asta mi-e fata. Grin

2.) Multumesc in numele lui! Stiu ca acest text face parte din prefata cartii despre cg pe care ai scris-o.
Vlad
Full Member

« Reply #12 on: March 31, 2006, 12:29:34 AM »

Mai zii, mai zii! episodul 3:
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: