4 ciini care murisera fiiind infestati cu niste paraziti care s-au fixat la inima . recunosc cinstit ca nu am citit niciodata cu grija despre .. pentru ca mi s-a parut prea "imposibil" si prea dur subiectul . ea ne spunea ca tintarii ar fi vinovati de asa ceva
...da, este vorba despre Dirofilarioza carnivorelor (Filarioza cardiovasculara).Este o boala frecvent intalnita la carnivorele din zonele cu climat cald dar se intalneste si in zonele cu clima temperata-vara, in teritoriile invadate de tantari. Este produsa de Dirofilaria immitis.
Parazitii adulti traiesc in cordul drept si artera pulmonara la carnivore. Este posibila si contaminarea omului. Formele tinere sunt preluate de tantari in timpul hranirii devenind infestante in corpul acestora. Contaminarea carnivorelor se produce hematogen in timpul hranirii tantarilor. De la nivel sanguin parazitul se indreapta spre cordul drept.
Boala se manifesta prin tulburari cronice cardiovasculare(cu manifestari cutanate sau nu..noduli cutanati pe cap, pe piept,apoi dupa cateva luni inapetenta, abatere, oboseala la efort mic, dilatatia cordului, edeme ale membrelor..) iar in ultima faza este exprimata de o insuficienta cardiaca grava( anemie,ascita, edeme subcutanate, hematurie)..
P.S.Mentionez ca m-am folosit de manulal meu de Paraziltologie pentru detalii dar personal nu am vazut pana acum nici un caz.