Cainele meu (15 luni) e prea sociabil, prea darnic, prea dornic de companie, canina, umana, animala, si masurile luate pana acum n-au dat roade. Exemple: 1. in loc sa il goneasca pe un caine vecin care intra pe sub gard la noi in curte si vine la castronul lui cu mancare, el ii pastreaza mancare, il ajuta sa manance punandu-i boabe cu gura pe pamant sau incercand sa-l salte de fund ca sa ajunga la castron (e un caine foarte mic), si in general il pazeste cat mananca, apoi se joaca. I-am pus cainelui un alt castron, dar el continua sa-i ofere din castronul lui. Oricat de putina mancare as pune in castronul lui, intotdeauna ramane ceva pentru "ala mic". Ca masura, intr-o zi i-am dat doar celuilalt caine mancare, si lui nu. A stat linistit si a privit, si cand acela a terminat si castronul era gol, el s-a dus la sacul cu mancare din magazie si s-a asezat langa el. Era sigur ca va primi. Daca n-a primit, a asteptat pana a doua zi, cand i-am dat bineinteles, n-am avut inima sa repet figura.
2. dupa ce a aflat ca la cateva case departare se afla un magar, fuge ori de cate ori prinde poarta deschisa, se duce acolo si latra la el, acela ii raspunde si e un circ total. Eu cred ca ar fi bine sa avem doi caini in curte, sa aiba companie tot timpul, dar suntem constienti ca nu-i putem tine.
3. acasa, cand e un om strain la poarta, latra de mama focului, zici ca-l sfasie daca intra, dar cand acel cineva intra in curte (in prezenta noastra), el ii aduce mingea si-l invita la joaca. Daca nimeni dintre ai casei nu iese la poarta, el latra ce latra, dar nu nervos, ci mai degraba vestitor, si in final tace, se aseaza si se uita fix la om. Nu stiu ce-ar face daca ar intra nepoftit, nu pot sa risc.
Pe de alta parte, cu apararea stam destul de bine, daca ne rastim unul la altul vine imediat si il fixeaza din ochi pe "cel rau", daca mergem in padure si intalnim oameni mergand, isi zburleste parul pe ceafa si continua sa mearga. Daca oamenii stau jos, el se apropie, da din coada si e gata de joaca. Noi intervenim, bineinteles, imediat ce ajungem la el, dar e prea tarziu, ei sunt deja prieteni.
Intrebari: cam cat dureaza un dresaj de paza? acesta se poate faca acasa, sau trebuie sa-l ducem la dresor (avand in vedere ca noi nu putem sa aducem un om pe post de musafir nepoftit care sa il enerveze zanganind gardurile etc. ? 2. noi n-am putea sa-l dam la dresaj decat la varsta de doi ani, este prea tarziu atunci? A avut parte de un predresaj, raspunde la toate comenzile acasa si pe strada, cu sau fara recompensa, e curajos si urca si coboara scari pline si goale facute special pentru el in curte si merge pe barna la inaltime, dar daca il latra cainii comunitari sau din curtile oamenilor, nu raspunde dacat selectiv, doar celor care probabil ca ii zic de mama

. 3. ce putem face noi, pana la dresaj? Cred ca noi l-am stricat, si noi ar trebui sa incepem "recuperarea", nu?