AdrianR
Newbie
|
 |
« on: August 22, 2011, 08:32:16 AM » |
|
De la 10 luni s-a apucat sa sara gardul (se catara, apoi se ridica in forta) - acum are 11 1/2. Ii trebuie cam 2 secunde, deci nu-l pot opri daca nu sunt in imediata apropiere. Momentul frecvent este dimineata, intre 6 si 7, si seara, intre 7 si 8. A mai sarit si la pranz, dar nu cand era cald. Bantuie prin zona (o raza de 400m), se intoarce singur acasa cand are chef (intre 2 si 4 ore) sau cand vine ora mesei (are ore fixe +/- 15 min), trebuie numai sa-i las poarta deschisa (nu stiu daca sare si in sens invers). Daca il chem cu ,,aici" cand este pe strada se apropie, dar de la 4-5m pleaca iarasi. Daca ma duc spre el, pleaca mai departe. Problema: prinde gainile oamenilor (deocamdata le tavaleste bine, nu le omoara), a inceput sa latre mai agresiv trecatorii, mai ales in zona din fata portii (chiar a atacat o femeie care se apara cu o sacosa de rafie.... pe undeva normal, dar nu pot reprosa nimic femeii). Ce parere aveti sau daca ati trecut prin experiente similare? In mod cert a inceput perioada cand ,,vrea sa ia conducerea". Si aici astept un sfat. (Precizari: are la dispozitie in curte 800 mp de spatiu verde, deci are unde sa se miste; in afara de asta, zilnic ies cu el cam 1 ora la sfoara de 10m intr-un spatiu de circa 2000mp, alergam, facem exercitii de dresaj... deci face miscare, nu ar fi o necesitate imperioasa sa plece de capul lui si cand are chef).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pacifistul86
Full Member

Spike
|
 |
« Reply #1 on: August 22, 2011, 12:00:57 PM » |
|
ce inaltime are gardul pe care il sare? poate ar trebui sa inalti gardul....zic si eu....
|
|
|
|
|
|
"Prea multi oameni mici cu orgolii mari" Membru A.R.C.G
|
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #2 on: August 23, 2011, 08:29:02 AM » |
|
Gardul are 1,75 m. Solutia de a modifica gardul nu este o idee buna - este o problema de estetica si urbanism. Nici de a pune deasupra cateva randuri de sarma, din acelasi motiv - ar avea aspect de puscarie. De asemenea, cea de a investi 12 milioane in sistemul cu socuri electrice in zgarda. Cred ca exista o metoda de educatie in acest sens si de aceea am cerut sprijinul vostru. Nu am stat cu mainile in san in perioada asta si nu stiu daca am facut bine si daca as mai putea face si altceva. De exemplu, in perioadele respective il urmaresc permanent (si imi ia timp, nu gluma!), il chem cand vad ca incepe sa testeze zona de evadare, ma joc cu el pana oboseste, etc., in esenta ii gasesc preocupare pana trece perioada critica. Dar... sunt sigur ca mai trebuie facut ceva.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #3 on: August 23, 2011, 09:50:49 AM » |
|
Daca a sarit o data gardul si a gasit placere dincolo nu o sa se mai opreasca nicodata. Mascul fiind exista riscul sa-l pierdeti la prima perioada de calduri ale femelelor din cartier.
Ramane sa va "corectati" gardul conform cu necesitatile detinerii unui caine plimbaret sau sa instalati un sistem electronic (zgarda + fir pe perimetrul din care evadeaza). Ar fi si a 3-a solutie - sa nu faceti nimic si sa pierdeti cainele.
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
|
Olga
|
 |
« Reply #4 on: August 23, 2011, 09:14:01 PM » |
|
A prins gustul evadarii si nu prea cred ca-i va trece usor,Mi-l inchipui cum isi apra teritoriu de dupa gard,si mai trece si lume pe strada...valeu mama!! Baiat frumos, crescut bine dar cu personalitate.Mare grija cu el sa nu se piarda in perioada de imperechere sau sa-l fure careva cu o catelusa in calduri
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #5 on: August 24, 2011, 11:27:33 AM » |
|
O oarecare ,,usurare" este ca traieste in mediul rural, pe o straduta cu circulatie restransa. Vecinii sunt intelegatori pana la un anumit punct (nimanui nu-i convine totusi, sincer, sa se intalneasca cu el pe drum si nici prin curte - nu prea arata ca un maidanez si nici nu ia mancare de jos sau de la straini ca sa ,,scape" de el, cum se procedeaza pe aici cu ceilalti caini mai mult sau mai putin domestici). Sistemul electronic are dupa parerea mea niste lacune: portile nu pot fi blocate pentru el (sau cablul trebuie ingropat). In zona (si nu numai aici) curentul electric este disponibil dupa bunul plac al regionalei Enel (... no comment), deci mai trebuie un UPC. Iata o investitie semnificativa ce bate 1500 RON. Cat despre modificat gardul... nu stiu daca cineva care a facut un gard si stie costul lucrarii ar lua in considerare solutia (prin lege, o latura a gardului apartine vecinului si nu am dreptul sa umblu la el, deci as modifica 3 laturi si as lasa una descoperita, pe lungime). Atata timp cat prin dresaj se poate trece peste instincte naturale (este drept, cel sexual este cel mai puternic) sper sa pot face ceva. Olga are dreptate dupa parerea mea, fiind totusi optimista si atragandu-mi atentia asupra unor aspecte. In prima postare am mai ridicat o problema, despre care nu am gasit mare lucru: cum se procedeaza pentru a ,,infrange" instinctul natural de a prelua conducerea ,,haitei" (perioada intre aparitia manifestarii instinctului sexual si pana spre 2 ani)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olga
|
 |
« Reply #6 on: August 24, 2011, 12:14:26 PM » |
|
cum se procedeaza pentru a ,,infrange" instinctul natural de a prelua conducerea ,,haitei" (perioada intre aparitia manifestarii instinctului sexual si pana spre 2 ani)? cred ca este un singur raspuns Nu se poate La noi Ay o preluase si nu se mai putea face nimic,el era seful si OX incepuse sa accepte Oricum un sef trebuie oriunde
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dino
Full Member

|
 |
« Reply #7 on: August 24, 2011, 12:28:57 PM » |
|
Cu toate dresajele pe care le puteti face, cainele daca a sarit o data, de 2 ori gardul si el stie ca pe acolo poate scapa, cand are o motivatie serioasa (ex. o catea in calduri) va sari fara sa stea pe ganduri. Daca o latura este a vecinului, nu vad de ce nu ar accepta sa ridicati gardul inca 0.5-1 m pe cheltuiala dvs daca el nu mai da bani. Ganditi'va repede si bine pana nu pierdeti cainele sau dati de o belea daca musca pe strada provocat sau nu.
|
|
|
|
|
|
Definitia nebuniei - a face incontinuu acelasi lucru si a te astepta la rezultate diferite
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #8 on: August 24, 2011, 12:31:21 PM » |
|
Olga, ma refer la instinctul lui de a prelua conducerea in relatia om-caine. O completare, spune-mi parerea ta: eu pot sa-i stimulez dorinta de a sari gardul. Cand plec intr-o anumita directie (la vecinul de vis-a-vis stanga) sare. Daca plec cu bicicleta sau masina, nu sare si ma asteapta in fata garajului (10 m de poarta) sau pe platforma de la intrare, in fata usii (40 m de poarta). Este standard, fara exceptie, indiferent cat sunt plecat, zi si noapte. Niciodata nu a sarit in aceste conditii. (sare numai cand sunt acasa, adica imi lasa mie in grja paza curtii  ). Plecand de aici, o zgarda cu socuri electrice pentru dresaj, un pic de rabdare... ce parere ai?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #9 on: August 24, 2011, 12:33:46 PM » |
|
Dino, iti dai si seama cum arata un gard de 2,75 m ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #10 on: August 24, 2011, 12:38:28 PM » |
|
Am suficient spatiu sa-i fac un padoc, cu plasa de sarma pana la 2 m, cu alte masuri suplimentare, dar interesul meu este sa pazeasca curtea liber (am 3 laturi descoperite, cu teren fara garduri). In ultima instanta, in perioada ,,caldurilor" va sta acolo, dar mai ramane in discutie problema ridicata de Olga, cea cu furatul cu cateaua in calduri (desi nu cred ca pe aici il duce capul pe vreunul la asta).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olga
|
 |
« Reply #11 on: August 24, 2011, 12:42:19 PM » |
|
ma refer la instinctul lui de a prelua conducerea in relatia om-caine Pe mine ma domina si ma joaca cum vreau ei (inclusiv Raff de 4,5 luni ) cu Radu si sotul meu nu comenteaza cand i se spune ca nua re voie (eu sunt mami  ) Cand plecati la vecin poate vrea si el sa vina, in rest stie ca plecati departe,oricum are personalitate 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
AdrianR
Newbie
|
 |
« Reply #12 on: August 24, 2011, 12:46:04 PM » |
|
Dap... e plin de asa ceva, de aceea pe drum vine la ,,aici" pana la 3 m si apoi pleaca sa-si vada de treaba. La vecinul respectiv au fost 2 din surorile lui (nu sta permanent acolo si le-a dus la parinti). Prima data cand a sarit eram acolo. Apoi a recidivat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nina_popa
|
 |
« Reply #13 on: August 24, 2011, 12:47:47 PM » |
|
........ma refer la instinctul lui de a prelua conducerea in relatia om-caine.
Pentru ca nu stiam absolut nimic despre caini acum 2 ani, cand am luat catelusa noastra, iar la televizor erau o gramada de stiri de genul: “cainele lup al familiei si-a muscat din senin stapanii”  , am inceput sa citesc despre comportament canin. Am citit cateva carti pana acum si pot sa spun ca in absolut toate am gasit informatii despre programul de educare NILIF ( nothing in life is free) sau Say Please ( imi place mai mult cum suna asa  ). Uite 2 link-uri cu articole, care sper sa te ajute, gasesti foarte multe informatii despre asta pe internet. http://k9deb.com/nilif.htmPe asta l-am mai postat odata sper ca nu e nici o problema, http://www.whole-dog-journal.com/issues/6_5/features/5539-1.htmlReferitor la problema “evadatului”, ai putea lua in calcul sterilizarea? Am citit undeva ca 90 % din cainii carora le place sa cutreiere in lung si-n lat renunta la acest obicei dupa sterilizare.
|
|
|
|
|
|
"The dog does not need to be deranked so much as the people need to learn to act like people worth listening to" - Suzanne Clothier.
|
|
|
Dino
Full Member

|
 |
« Reply #14 on: August 24, 2011, 01:04:41 PM » |
|
Dino, iti dai si seama cum arata un gard de 2,75 m ?
Nu cred ca aspectul ar trebui sa te intereseze, ci siguranta si linistea ta. Un gard de 2.2-2.5m sigur nu il sare. gandeste'te ca l'ai putea pierde cand il apuca pe el vreo nebuneala dupa o catea sau ceva care il intarata vrand/nevrand la gard.
|
|
|
|
|
|
Definitia nebuniei - a face incontinuu acelasi lucru si a te astepta la rezultate diferite
|
|
|
|