Salutare! Ajutor, va rog.
Avem un ciobanesc german de 7 spre 8 luni, femela, pe care o tinem afara. A inceput sa latre noaptea acum o luna sau doua. Latra la alti caini care latra in cartier, la caini care se plimba pe strada, la pisici dintr-o gradina a unui vecin si la multe alte zgomote, inclusiv vecinii care isi curata curtea.
Tot timpul e in cartier cel putin cate un caine care latra, uneori sunt si concerte de latrat. A latrat cand era mica, mai ales la alti caini, dar nu i-am acordat prea multa atentie, am zis ca e ceva normal, pentru ca se intampla doar in timpul zilei.
Ce am incercat pana acum:
- am mers la ea de fiecare data cand a latrat si am incercat sa o corectez lovind-o usor;
- sa o invat "taci", mergand la ea cand latra, distragandu-i atentia si dandu-i o recompensa cand asculta (nu am incercat de prea multe ori, pentru ca nu sunt sigur daca nu cumva nu inrautatesc situatia - nu va latra ca sa primeasca treat?)
- desensibilizare: cand un caine latra, ii distrag atentia si ii dau recompensa
- exercitiu: incerc sa alerg cat pot cu ea prin curte; nu o plimb prea des pe strada, pentru ca latra la alti caini care latra la ea de prin curti, si am observat ca asta o face sa latre si mai mult la ei din curtea noastra.
Are un latrat incredibil de puternic. Eu, unul, n-am mai intalnit unul asa de puternic la niciun alt caine. E imposibil sa dormim, chiar daca am lega-o noaptea undeva, intr-un colt al curtii. Uneori se trezeste brusc si latra cat de tare poate, pe o tonalitate inalta, cand niciun alt caine nu latra.
Inainte de ea, am avut un alt ciobanesc german, care, cu toate ca in tinerete latra des, chiar si noaptea (nu o bagam prea mult in seama - probabil latra mai incet), cand s-a maturizat, a latrat doar cand aveam straini la poarta sau rareori cand treceau caini.
Ar putea sa fie doar o faza? A avut cineva o experienta similara?
Deja nu mai rezistam. Am incercat o gramada de lucruri. De o luna si ceva nu mai dormim bine, suntem stresati si speriati. Nu mai gandim si traim normal. Urmeaza sa am o groaza de examene, si mi-e frica de ce va urma. Astept diferite opinii. Va rog.