Forum ciobanesc german
November 05, 2012, 06:54:09 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
herthaus
Anunturi: SV-Bundessiegerzuchtschau 2012 in Ulm

Home   Web Site Gallery Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Cezariana  (Read 1460 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Maraluadi
Sr. Member

« on: June 12, 2012, 12:08:40 AM »

Cena von Flavsteiger Hof, a fatat in noaptea de 10/11.06.2012,  dupa un travaliu lung si dureros, un puisor mascul mort  Cry si apoi prin cezariana o femeluta frumoasa si sanatoasa desi am avut emotii si  cu ea...a avut nevoie de ceva manevre de resuscitare, mai ales ca mama ei era inconstienta in acel moment, dar acum e bine si speram sa evolueze ok si in zilele urmatoare.
  Problema, in opinia medicului vet, a fost ca fiind doar doi pui, acestia s-au dezvoltat prea mult, ceea ce e drept...masculul mort era imens, am vazut catei la 2 saptamani mai mici decat el...avea 24-25 cm din crestetul capului si pana la crupa. Femeluta vie nu e chiar atat de mare , insa oricum e si ea mult peste media normala. Cena si-a revenit complet din anestezie abia astazi pe la ora 12.00 iar pe seara a iesit din cotet si a mancat neasteptat de bine iar puiutul a inceput sa-si gaseasca singur mamelele si sa suga desi de dimineata a avut nevoie de ajutor.
   Desi am vorbit cu medicul si acesta ne-a raspuns la tona de intrebari pe care i-am adresat-o, as vrea sa aflu si parerile celor care au trecut prin operatii de cezariana cu femelele lor...despre eventuale complicatii aparute ulterior, daca e ok sa o mai montam la urmatorul ciclu sau sa mai asteptam, daca mai poate fi operata din nou la monta viitoare , daca ar fi bine sa o lasam sa nasca natural sau sa o programam din timp la cezariana...etc.

Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #1 on: June 12, 2012, 01:50:25 AM »

Acum 4 ani, la finalul celei de-a doua gestatii Natilina noastra a fatat normal 6 puiuti ( de pe la ora 16 pana pe la 12 noaptea) pe al 7-lea l-am extras eu(si bine am facut fiindca nu mai avea mult altfel) cu mare greutate pe la 6 dimineata iar apoi pauza...desi se vedea ca inca burta era mare. A ajuns la cezariana unde au mai fost 7 puiuti din pacate morti toti. Cauza esecului fatarii a fost epuizarea corelata si cu un nr. f. mare de pui f. dezvoltati fapt care a dus si la slabirea femelei f. tare in ultima parte a gestatiei desi era hranita exemplar(datorita volumului imens al uterului stomacul nu mai putea "gazdui" hrana necesara femelei). Si-a revenit extraordinar de bine, in cateva ore incerca sa-i linga pe cei vii. Tratamentul postoperator a fost bazat pe vitamine si antibiotice 7 zile.
In urmatorul an am montat-o la al 3-lea ciclu(ea are ciclu cam tot la 4,5 luni), a fatat normal 10 puiuti in cca. 18 ore( cu o pauza de cca. 4-5 ore), desi cam lunga fatarea totul a decurs bine.  

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
petshop4you
cutare
Hero Member

Andrei, Ella si Taz

« Reply #2 on: June 12, 2012, 11:01:58 AM »

Deci se poate ca dupa o fatare prin cezariana urmatoarea fatare sa decurga bine..
freddy25
Hero Member

« Reply #3 on: June 12, 2012, 11:24:39 PM »

Nu se monteaza o catea la fiecare ciclu, cu atat mai mult una care a suferit o operate de cezariana. Las-o sa se cicatrizeze bine.  Eu nu mi-as da cateaua la monta mai devreme de un an, chiar un an si jumatate de la ultima fatare. Doar inmultitorii isi epuizeaza femelele punandu -le sa faca pui din 6 in 6 luni.
Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #4 on: June 13, 2012, 02:04:12 PM »

Foarte bine spus freddy, scapasem din vedere acest aspect/aceasta intrebare. Dupa cum vezi Maraluadi am montat femela la al treilea ciclu, nu mai repede tocmai din motivele mentionate mai sus de freddy, o buna cicatrizare si repaus al femelei. Oricum eu n-as  monta la fiecare ciclu nici o femela chiar in cazuri normale.

Cutare, da, sigur ca se poate, chiar si la oameni se poate doar nu exista interes. Bineinteles nu recomand folosirea ocitocinei(deloc spre deosebire de practicile curente) ...travaliul se lasa sa decurga de la sine, fara fortari si mici "ajutoare". Singurele ajutoare din timpul travaliului atent monitorizat de mine (aici am avut avantajul pregatirii in domeniu dar si un crescator atent si cu capul pe umeri isi cunoaste femela si recunoaste cand ceva nu e in regula fara sa o dea in extreme) au fost calciu injectabil si vitamina C (in dozele potrivite nu dupa ureche).

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
Maraluadi
Sr. Member

« Reply #5 on: June 16, 2012, 01:22:01 PM »

Ok, am inteles...Si doctorul ne-a spus ca ar fi bine sa-i "sarim" un ciclu si asa o sa facem, mi-e groaza sa ma gandesc ca o sa mai treaca saraca din nou prin chinurile alea.
freddy25
Hero Member

« Reply #6 on: June 17, 2012, 01:57:49 AM »

O catea chiar neoperata de cezariana nu trebuie data la monta la fiecare ciclu de calduri. Trebuie sa lasi organismul sa se refaca dupa gestatie si alaptare fiindca altfel o epuizezi. Asta daca tii la ea. Iti dai seama ca la doua luni timp in care nu se poate reface, intra din nou in calduri, devine gestanta, face pui, alapteaza 2 luni si dupa alte 2 luni iar e gestanta si in 2-3 ani ai terminat-o. Citeste si regulamentul AChR care interzice fatarile din 6in 6 luni exact in ideea de ramane femela sanatoasa si sa faca pui robusti nu, niste rahitici.
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

pavora 

turenhof