Forum ciobanesc german
March 04, 2013, 12:27:47 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
herthaus
Anunturi: Expozitie Nationala de Club A.R.C.G, Cluj-Napoca, 23 martie 2013

Home   Web Site Gallery Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: 10 pui de 3 zile.... probleme, rog sfaturi si pareri  (Read 4399 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
someonedan
Newbie
*

« on: August 06, 2012, 08:51:57 AM »

Buna ziua,

Catelusa mea a fatat acum 3 zile nu mai putin de 10 pui. Din pacate, ieri am gasit unul dintre ei mort, era o fetita foarte firava, dar care totusi manca normal. Problem este ca mamica este la prima experienta de acest gen, la fel ca si noi, si cred ca sunt unele aspecte pe care nu stiu cum sa le tratez... In primul rand, femele a devenit extrem de agitata, pare a fi si neglijenta, pentru ca ii cam calca pe puiuti si nu are suficient lapte. Toata ziua ii ia in gura si ii taraste peste tot in tarcul ei, ii cara din cusca afara si invers si mereu cauta sa sape o groapa probabil ca sa ii bage acolo (chiar daca are conditii de cusca si tarc aferent). Am inceput sa ii hranim cu biberonul, cu lapte din comert, iar apoi ii punem la burta ei sa suga. Puii stau linistiti si nu scancesc doar cand mama lor este in afara tarcului, in restul timpului fiind la fel de nelinistiti si agiati ca si ea... Nu stiu ce motive ne neliniste ar putea avea, intrucat comportamentul ei ii afecteaza si pe pui (unul chiar are julituri la 2 picioruse, tot dupa ce l-a tarat in gura si la scapat pe jos). Pana la fatare, tarcul era impartit de femela gestanta cu un alt CG (tatal), pe care acum l-am scos in afara tarcului si sta legat la o oarecare distanta de acesta. La inceput, dupa fatare, cand el se apropia de tarc (chiar si 6 - 8 m), femela il maraia, dupa care a inceput sa il tolereze in apropierea puilor, ba chiar baiatul a dat dovada de protectie a puilor, latrand furios atunci cand o vecina s-a apropiat sa ii mangaie (in conditiile in care este atasat in mod normal de persoana respectiva). Deci nu am motive sa cred ca agitatia este provocata de apropierea celuilalt caine. Ca persoane care s-au apropiat mai mereu de catei am fi eu si sotia,+ 2 rude care s-au aflat in vizita in toata acesta perioada la noi. Este foarte agitata, nu mai reactioneaza la comenzi si neglijenta cu puii (ii apara de muste, ii atrage la burta, ii spala, in schimb prin faptul ca in permanenta ii plimba in gura in incercarea de a le schimba locul - plimbandu-se cu ei in cerc in tarc, cred ca puii pot fi afectati, raniti chiar, asa cum s-a intamplat cu unul dintre ei si chiar am banuiala ca si cel pe care l-am gasit mort ar fi tot din vina ei...)
Rog pareri si sfaturi de la cei care au mai avut asemenea experiente.  Multumesc foarte mult.
maryan_athos_13
Hero Member

« Reply #1 on: August 06, 2012, 09:07:39 AM »

Poate n-ar trebui sa mergeti toti la ea si sa se ocupe doar o singura persoana de mamica si puiuti.
Probabil vrea sa-i mute din dorinta de a-i proteja . Zic si eu , ca mie mi s-a intamplat la fel cand aveam o pisicuta cu pui. Daca mergeam eu era in regula , dar cand a vazut ca i-a descoperit si altcineva , i-a mutat .

Cainele singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei .
salvanim
freddy25
Hero Member

« Reply #2 on: August 06, 2012, 02:15:41 PM »

Poate din cauza caniculei le cauta un loc mai racoros adica o vizuina sub pamant.  Pune-le un umbrar deasupra tarcului. Cainii sufera foarte mult din cauza caldurii, mai usor suporta gerul decat canicula. Schimba-i apa de baut cat mai des. Daca erau ai mei cred ca i-as fi tinut in casa la aer conditionat macar zilele astea cand sunt temperaturi de peste 35 de grade. Pe mamica trebuie s-o hranesti foarte bine, cu hrana junior, sa-i dai calciu si vitamine.
someonedan
Newbie
*

« Reply #3 on: August 07, 2012, 10:21:31 AM »

Au umbra si in tarc, insa in cusca din lemn este foarte cald... Intr-adevar, le-am schimbat locul pe timpul zilei intr-o zona umbrita, pe iarba (chiar le place la nebunie sa se taraie printre vegetatie) si s-au linistit si puii si mama. I-am schimbat alimentatia, insa tot ramane problema laptelui. Ei sug, insa mamica nu prea are laptic, asa ca stam cu randul cu biberonul, ii hranim bine cu lapte de vaca si apoi la tzatza. Ce ma uimeste e faptul ca mamica puilor a inceput sa-l agreeze in preajma lor si pe Lord ("fericiul tatic") Smiley), care se arata la randul lui foarte grijuliu, ii adulmeca si pare ca sta de paza in permanenta in jurul cuibului, doar ca atunci cand se paropie de pui si ii miroase scanceste usor chiar el.... Smiley  Nu pot sa inteleg de ce face asa ... E un tatic destul de "fraged', abia a facut el un an... Smiley)
freddy25
Hero Member

« Reply #4 on: August 07, 2012, 12:55:38 PM »

E foarte cald si se deshidrateaza, de aceea nu are lapte si in plus sunt foarte multi. O femela poate hrani in bune conditii doar 6 pui. In continuare trebuie sa le suplimentezi hrana puilor si mama sa bea multa apa si sa aiba hrana din belsug si de foarte buna calitate. Nu uita de calciu pentru mama ca exista riscul pe caldurile astea sa-ti paralizeze de trenul posterior.
mishu65
Hero Member

« Reply #5 on: August 07, 2012, 01:17:27 PM »

Asigura-te ca mama primeste hrana buna si mareste-i ratiile. Are nevoie de 3-4 mese pe zi. Plus apa proaspata la discretie. Intreaba un veterinar ce fel de suplimente poate primi mama pentru ca vor ajunge si la pui prin intermediul laptelui. 10 pui sunt multi dar daca te preocupi poti sa-i ridici cu brio pe toti. Am citit pe aici cazuri in care au supravietuit toti 13 fara probleme. Ar trebui sa stai langa ei in momentul alaptarii si sa-i rotesti. Daca au burtica mare inseamna ca au papat. Agitatia mamei are un motiv, ar vrea sa schimbe locul, bineinteles cu pui cu tot. Motivul tb sa-l afli tu, cum a spus si Freddy25 poate e prea cald. Nu le mai da lapte din comert. Nu le face bine. Daca hranesti catelusa corespunzator o sa aiba lapte pana la 4 saptamani cand poti sa le dai si hrana uscata (royal canin starter am folosit eu dar cred ca sunt multe altele la fel de bune). Daca te-am zapacit eu zic sa incepi cu vizita la veterinar pentru suplimente apoi grija pentru mama ca sa-i poate alapta. E f important sa manance bine daca vrei sa hraneasca puii. Succes!

Cine a zis ca fericirea nu se poate cumpara, trebuie sa-si ia un caine!
freddy25
Hero Member

« Reply #6 on: August 07, 2012, 01:36:42 PM »

Neaparat vitamine,  as zice ca vitaminele K9 Complet Recovery ar fi foarte bune. Multe catele care aveau carente in alimentatie si-au mancat puii, in special cele care erau la prima fatare ceea ce e si cazul la catelusa ta.
mishu65
Hero Member

« Reply #7 on: August 13, 2012, 01:33:36 PM »

Ce mai fac puii? Te descurci cu toti?

someonedan
Newbie
*

« Reply #8 on: August 16, 2012, 08:06:05 AM »

Smiley Cu eforturi destul de consistente si cu sotia mea care a devenit "mama tuturor cateilor" Smiley) ne descurcam destul de bine !  Toti 9 au facut deja ochisori si au inceput partial sa mearga, partial inca sa se tarasca, raspandindu-se in toate directiile... Scheauna tare cand se pierd de grup Smiley  Sunt niste burtosi, pufosi si deja nu le ajunge biberonul, inghit aproape sticla + tzatza mamei Smiley Azi au 2 saptamani. Multumesc mult tuturor pt sfaturi !  Cand ar trebui sa incep sa le dau si altceva decat lapte? ma refer la supa, legume pasate etc
maryan_athos_13
Hero Member

« Reply #9 on: August 16, 2012, 01:04:24 PM »

In cartea  ,, Ciobanescul german '' , am citit ca dupa 3 saptamani vor fi obisnuiti cu alte alimente .

Cainele singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei .
mishu65
Hero Member

« Reply #10 on: August 16, 2012, 03:16:05 PM »

Mai asteapta o saptamana, 10 zile.  Dupa ce deschid ochisorii poti sa le dai gris cu lapte, supa de carne cu legume pasate. Ma bucur ca va descurcati si grasanii sunt bine. Nu uitati si de mamica lor. Bafta in continuare!

alora
Hero Member

WeiSS

« Reply #11 on: August 16, 2012, 05:57:18 PM »

@ saptamani! asta deja este O VARSTA pentru ei! sa-ti traisca! Iar voua putere si rabdara sa razbiti!

I'm on guard!
pmircea
Newbie
*

« Reply #12 on: August 19, 2012, 01:08:33 PM »

ce faci cu pui ?
daca dai vreau si eu un pui
Madalina Fligler
Newbie
*

« Reply #13 on: August 20, 2012, 12:53:42 PM »

Daca le-ai dat lapte de vaca si sunt ok cu stomacelul la 3-4 saptamani pune laptele in farfurie si da le asa sa manance- pt a renunta la biberon. Dupa 1-2 zile faci un gris cu lapte mai subtire, asa ca o smantana si il pui in farfurie. Dupa 1-2 zile poti ori sa pui in lapte bobite pentru catei mici (starter, junior-adaptate taliei), le lasi 15-20 minute sa se inmoaie si le servesti sau le faci orez cu carnita de pui si legume (doar morcov pentru inceput si puiul sa nu aiba grasime pentru ca risti sa se deranjeze la burtica). Apoi la fiecrae 1-2 zile le introduci alte legume din lista celor permise sau altceva de mancare (cum ar fi branza de vaci). Totul treptat pentru a se obisnui si ei cu noutatile.
someonedan
Newbie
*

« Reply #14 on: August 27, 2012, 12:08:50 PM »

Revin cu noutati despre puii mei... Smiley Mananca deja din castron mancare gatita, iar ca desert, bineinteles, tzatza mamei Wink ... Au inceput sa latre si chiar sa se "lupte" intre ei cu maraituri Cheesy     Sunt pur si simplu fantastici !!!

as mai avea o intrebare pentru cei cu experienta. Pentru mamica puilor am vrut sa aiba o fatare si atat... vreau sa o duc la sterilizat acum. Cand poate fi facuta acesta operatiune, tinand cont de perioada trecuta de la fatare, dar si de vremea de afara... acum e prea cald probabil.... Multumesc mult !!
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

pavora 

turenhof