|
vom Haus Barder
|
 |
« Reply #45 on: September 02, 2013, 02:32:19 PM » |
|
Intr-o anumita masura vor obtine ce si-au propus , pentru ca au fost multi proprietari de femele care au facut monta cu VA1-2-3 doar pt ca erau VA1-2-3 si pentru a se lauda cu pui din VA1-2-3. Nu se gandeau daca exista vreo potrivire de tip, linii, etc , cat de mult consangvinizeaza sau daca se merita sa plateasca o monta la VA1-2-3 cu femela lor. Si acum vor fi caini care vor fi preferati , dar criteriile vor fi altele si lucrurile se vor mai echilibra . Eu zic ca nu e o decizie rea , pe o perioada limitata de timp si ca nemtii gandesc bine inainte de a stabili ceva . Sa vedem daca decizia e doar pt anul asta sau o sa dureze mai mult , pentru ca pana la urma e o competitie si trebuie sa existe totusi invinsi si invingatori .
Regulamentul de crestere SV, actualizat 2012, spune la Art. 4.2.2.1 , ca masculii, in Germania pot face maximum 90 de monte pe an. Dintre care pot monta maxim 60 de femele din Germania, celelalte fiind femele din afara Germaniei. Iar aceasta regula e demult, era si acum 10 ani. Deci aceasta constrangere de a se monta la nesfarsit cu primii VA s-a facut demult . 90 de femele montate pe an de un mascul de top nu mi se pare un numar foarte mare, incat sa influenteze puternic si unilateral evolutia rasei. In al doilea rand, daca consultam Decknachrichten (Informatiile despre montele facute in Germania) in timp, observam ca la Sieger si primii VA, de obicei, cel mai mult monteaza strainii. Crescatorii germani sunt cu un pas inainte in selectie, ei monteaza deja la produsii de top ai acestora. Sunt simplele mele observatii, de obicei nu comentez deciziile, arbitrajele SV....dar incerc sa le inteleg corect. Probabil sunt multi factori care i-au facut sa decida neacordarea titlului de Sieger (Siegerin) si grupa VA-urilor sa nu fie clasati intr-o ordine valorica. Sa asteptam rezultatele pozitive, largirea bazei genetice fiind unul din target-urile acestei masuri. Interesante sunt si obiectivele noului Presedinte de Crestere SV dl. Lothar Quoll, declarate pentru intregul sau mandat: 1. Mentinerea si imbunatatirea sanatatii Ciobanescului German
2. Reducerea marimii CG pana la valorile din standard
3. Largirea bazei genetice (de sange) si reducerea consangvinizarilor
4. Lupta impotriva practicilor gresite in cresterea CG, pana la obtinerea CG standard.
|
|
|
|
|
|
Ciobanescul german e ca un drum cu sens unic...te poti opri, dar nu te poti intoarce.
|
|
|
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor
|
 |
« Reply #46 on: September 02, 2013, 03:43:22 PM » |
|
4. Lupta impotriva practicilor gresite in cresterea CG, pana la obtinerea CG standard.[/b]
Ati putea sa nu spuneti care sunt acestea?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vom Haus Barder
|
 |
« Reply #47 on: September 02, 2013, 04:03:07 PM » |
|
Interesante sunt si obiectivele noului Presedinte de Crestere SV dl. Lothar Quoll, declarate pentru intregul sau mandat:
1. Mentinerea si imbunatatirea sanatatii Ciobanescului German
4. Lupta impotriva practicilor gresite in cresterea CG, pana la obtinerea CG standard.
Imi cer scuze, am sarit peste un punct extrem de important : 5. Promovarea calitatilor de lucru ale CG
|
|
|
|
|
|
Ciobanescul german e ca un drum cu sens unic...te poti opri, dar nu te poti intoarce.
|
|
|
|
vom Haus Barder
|
 |
« Reply #48 on: September 02, 2013, 04:10:07 PM » |
|
Ati putea sa nu spuneti care sunt acestea?
In articolul pe care l-am citit nu dadea amanunte, imi pare rau. Se pot face doar speculatii pe tema...dar am deschide Cutia Pandorei, nu credeti ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #49 on: September 02, 2013, 04:17:09 PM » |
|
Imi cer scuze, am sarit peste un punct extrem de important :
5. Promovarea calitatilor de lucru ale CG
Sa intelegem "promovarea" ca o forma de publicitate adusa cainilor care lucreaza sau ca o punere "in fata" a exemplarelor care demonstreaza calitati de lucru? 
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
|
vom Haus Barder
|
 |
« Reply #50 on: September 02, 2013, 04:30:35 PM » |
|
Fiind un obiectiv de crestere pe viitor a CG, sper sa fie vorba de selectionarea mai "atenta" a exemplarelor, in functie de calitatilor lor de caini utilitari, cum isi dorea intemeietorul rasei, Max von Stephanitz. Sper.
Voi urmari, poate SV-ul va da lamuriri, materiale mai ample pe acest subiect.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
potok
|
 |
« Reply #51 on: September 02, 2013, 06:13:00 PM » |
|
Sambata la Kassel a fost o conferinta in care cica au axplicat aceste puncte, poate apere undeva pe net. O chestie interesanta caini cu rtg a3 nu vor fi iclusi in primele 30 la sieger si o noutate la clasa munca la alergare fara lesa nu era interzisa depasirea.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andy von Grassus
|
 |
« Reply #52 on: September 02, 2013, 08:27:00 PM » |
|
Regulamentul de crestere SV, actualizat 2012, spune la Art. 4.2.2.1 , ca masculii, in Germania pot face maximum 90 de monte pe an. Dintre care pot monta maxim 60 de femele din Germania, celelalte fiind femele din afara Germaniei. Iar aceasta regula e demult, era si acum 10 ani. Deci aceasta constrangere de a se monta la nesfarsit cu primii VA s-a facut demult . 90 de femele montate pe an de un mascul de top nu mi se pare un numar foarte mare, incat sa influenteze puternic si unilateral evolutia rasei.
In al doilea rand, daca consultam Decknachrichten (Informatiile despre montele facute in Germania) in timp, observam ca la Sieger si primii VA, de obicei, cel mai mult monteaza strainii. Crescatorii germani sunt cu un pas inainte in selectie, ei monteaza deja la produsii de top ai acestora.
Sunt simplele mele observatii, de obicei nu comentez deciziile, arbitrajele SV....dar incerc sa le inteleg corect.
Probabil sunt multi factori care i-au facut sa decida neacordarea titlului de Sieger (Siegerin) si grupa VA-urilor sa nu fie clasati intr-o ordine valorica. Sa asteptam rezultatele pozitive, largirea bazei genetice fiind unul din target-urile acestei masuri.
Interesante sunt si obiectivele noului Presedinte de Crestere SV dl. Lothar Quoll, declarate pentru intregul sau mandat:
1. Mentinerea si imbunatatirea sanatatii Ciobanescului German
Eu sunt de acord ca regulamentul SV de crestere e foarte bine gandit si unde se observa ca acesta are scapari , intotdeauna ele sunt remediate cat se poate de repede. Dar ce facem cand acest regulament este ocolit ? Se ajunge la masuri care par ciudate , ca aceasta despre care vorbim acum ! Exemple : - ce poate face SV-ul cand un mascul de top face 90 de monte in Germania in 6 luni (poate exagerez ) si apoi este imprumutat pentru restul anului unei canise din alta tara ? Mai are vreun control asupra nr de monte ? - ce poate face SV-ul cand proprietarii de femele din alte tari sunt de acord sa li se completeze si semneze doar declaratia de monta -fatare din tara lor fara sa li se rupa foita respectiva din carnetelul respectiv , care de fapt controleaza nr de monte al masculului din Germania ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor
|
 |
« Reply #53 on: September 02, 2013, 11:06:36 PM » |
|
In articolul pe care l-am citit nu dadea amanunte, imi pare rau. Se pot face doar speculatii pe tema...dar am deschide Cutia Pandorei, nu credeti ?
Da, intr-adevar, nu e indicat sa ne lansam in asemenea discutii. Oricum, e bine ca SV-ul recunoaste, intr-un fel indirect, ca sunt probleme cu rasa si isi propune sa ia masuri concrete.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vom Haus Barder
|
 |
« Reply #54 on: September 03, 2013, 11:16:24 AM » |
|
Eu sunt de acord ca regulamentul SV de crestere e foarte bine gandit si unde se observa ca acesta are scapari , intotdeauna ele sunt remediate cat se poate de repede. Dar ce facem cand acest regulament este ocolit ? Se ajunge la masuri care par ciudate , ca aceasta despre care vorbim acum !
Exemple : - ce poate face SV-ul cand un mascul de top face 90 de monte in Germania in 6 luni (poate exagerez ) si apoi este imprumutat pentru restul anului unei canise din alta tara ? Mai are vreun control asupra nr de monte ? - ce poate face SV-ul cand proprietarii de femele din alte tari sunt de acord sa li se completeze si semneze doar declaratia de monta -fatare din tara lor fara sa li se rupa foita respectiva din carnetelul respectiv , care de fapt controleaza nr de monte al masculului din Germania ?
In ambele exemple, SV-ul nu poate face nimic. DAR, dupa parerea mea , ambele exemple sunt posibile, dar putin probabile. 1. Interesul fiecarui proprietar de mascul de top e sa aiba grupa de urmasi cat mai buna. Daca se dovedeste a fi un mare reproducator, ii creste valoarea, poate sa-l vanda mult mai scump si are asigurate montele si pentru urmatorii 2-3 ani. Cu cat femelele montate sunt mai bune, cu atat creste sansa ca urmasii sa fie foarte buni. De aceea, proprietarii masculilor foarte solicitati (nu neaparat primii VA !) isi permit sa nu primeasca la monta decat femele foarte bune, fara sa-si consume rapid cele 90 de monte. Ori sa faca repede repede 90 monte si sa-l trimita afara sa mai faca, sa zicem 30 x 500= 15000,-eur , lasand cainele din mana (fara sa-l vanda), nu prea cred ca o face cineva. O face doar cand cainele nu mai e solicitat la monte in Germania. 2. Pentru 5-800 de euro, cat ia pe o monta, nu cred ca vreun proprietar de mascul de top risca. Exista posibilitatea ca din respectiva monta strainul sa scoata un supercaine pe care-l va prezenta la landuri, la Sieger. Daca nu se sesizeaza SV-ul sa verifice daca monta e inregistrata, oricand poate concurenta sa o faca. E tare simplu, atat timp cat exista Decknachrichten(Informatiile cu toate montele din Germania, lunar). Vezi data nasterii in catalog, mai scazi 60 de zile si cauti in Informatii monte daca monta e inregistrata in luna respectiva. Daca nu e, sesizeaza SV-ul. Banal de simplu, la indemana oricui. Cine risca sa-i fie blocat la monte de catre SV masculul, sau sa primeasca interdictie, ca si crescator, la cartea de origine ? Bineinteles ca putem gasi fel de fel de "ocoliri" de regulamente. Cred ca SV -ul incearca, insa, sa corecteze fenomenele de masa, care intr-adevar afecteaza sau pot afecta rasa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurel
Hero Member

Vilas de la Isalnita--Vilas Thorhaus
|
 |
« Reply #55 on: September 03, 2013, 05:09:58 PM » |
|
Ceea ce a facut SV ne demonstreaza ca nemtul tot ca neamtul gindeste,in interiorul societatii el todeauna intervine atunci cind exista riscul aparitiei unui monopol si ajuta pe cei slabi.Pe linga toate argumentele care le-am vazut referitoare la evitarea restringerii liniilor de singe,cred ca Sv a avut in vedere si politica economica si expozitionala.Atunci cind exista un singur cistigator,nu are concurenta deci accesul la monta este foarte greu si scump,el hotareste preturile de monta la care ceilalti se raporteaza,cresc foarte mult preturile la puii din acest ciine in raport cu ceilalti care sint la fel de buni, primeste numai femelele care vrea el la monta etc. In alta ordine de idei,atunci cind sint mai multi cistigatori,scade probabilitatea unor erori de arbitraj(diferentele intre VA fiind foarte mica) venind si in sprijinul arbitrilor, controversele sint mai putine si nu in ultimul rind atunci cind se arata transparenta si un deplin control vor apare noi propietari si crescatori ai acestei minunate rase.Sint sigur ca acest sistem de clasificare va fi doar pt citiva ani(pina ce criteriile de selectie vor fi restabilite) apoi totul va reveni la normal,pina la urma totusi este o competitie,o lupta in care unul singur cistiga;SV prin aceste masuri temporare urmareste ca aceasta competitie sa fie cit mai corecta,iar soldatii cit mai puternici ,frumosi si bine instruiti.Sper ca aceste masuri sa se ia si in competitiile romanesti,oamenii sa aibe siguranta ca totul este transparent si controlat, sa aibe curaj sa bage bani in ciini pt acte, promovare etc din acesta cauza la noi nu sint decit citeva canise care isi promoveaza ciinii care sint realmente in canisa,restul sint la propietari care ii vor prezenta o data sau de doua ori si din lipsa increderii o lasa balta,nu merge mai departe sa cumpere si un alt ciine mai bun, pt ca.... noi traim in Romania Oare cind va gindi si romanul ca...neamtul?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina.m
Jr. Member

Membru ARCG
|
 |
« Reply #56 on: September 03, 2013, 11:06:18 PM » |
|
Romanul va gandi ca neamtul atunci cand va face teste de displazie, examene de munca pentru fiecare caine din canisa lui, chiar daca asta inseamna o cheltuiala enorma si munca pe masura. Pana atunci ... felicitari crescatorilor clujeni care au participat la Sieger indiferent de rezultate : Remus, Szolt, Gabor, Calin. Bravo voua!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aurel
Hero Member

Vilas de la Isalnita--Vilas Thorhaus
|
 |
« Reply #57 on: September 04, 2013, 01:06:45 AM » |
|
Este adevarat,pt cei care deja sint consacrati,pt ceilalti trebuie mai intii ca sistemul sa le inspire incredere FELICITARI participantilor romani pt rezultate,merita tot respectul
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andy von Grassus
|
 |
« Reply #58 on: September 04, 2013, 03:31:42 AM » |
|
In ambele exemple, SV-ul nu poate face nimic. DAR, dupa parerea mea , ambele exemple sunt posibile, dar putin probabile.
1. Interesul fiecarui proprietar de mascul de top e sa aiba grupa de urmasi cat mai buna. Daca se dovedeste a fi un mare reproducator, ii creste valoarea, poate sa-l vanda mult mai scump si are asigurate montele si pentru urmatorii 2-3 ani. Cu cat femelele montate sunt mai bune, cu atat creste sansa ca urmasii sa fie foarte buni. De aceea, proprietarii masculilor foarte solicitati (nu neaparat primii VA !) isi permit sa nu primeasca la monta decat femele foarte bune, fara sa-si consume rapid cele 90 de monte. Ori sa faca repede repede 90 monte si sa-l trimita afara sa mai faca, sa zicem 30 x 500= 15000,-eur , lasand cainele din mana (fara sa-l vanda), nu prea cred ca o face cineva. O face doar cand cainele nu mai e solicitat la monte in Germania.
2. Pentru 5-800 de euro, cat ia pe o monta, nu cred ca vreun proprietar de mascul de top risca. Exista posibilitatea ca din respectiva monta strainul sa scoata un supercaine pe care-l va prezenta la landuri, la Sieger. Daca nu se sesizeaza SV-ul sa verifice daca monta e inregistrata, oricand poate concurenta sa o faca. E tare simplu, atat timp cat exista Decknachrichten(Informatiile cu toate montele din Germania, lunar). Vezi data nasterii in catalog, mai scazi 60 de zile si cauti in Informatii monte daca monta e inregistrata in luna respectiva. Daca nu e, sesizeaza SV-ul. Banal de simplu, la indemana oricui. Cine risca sa-i fie blocat la monte de catre SV masculul, sau sa primeasca interdictie, ca si crescator, la cartea de origine ?
Bineinteles ca putem gasi fel de fel de "ocoliri" de regulamente. Cred ca SV -ul incearca, insa, sa corecteze fenomenele de masa, care intr-adevar afecteaza sau pot afecta rasa.
Scuzati-ma ca va spun dar cred ca sunteti un visator . Ceea ce sustineti dvs. mai sus, sau in alte posturi , se bazeaza doar pe regulamente sau pe o teorie idealista despre cum ar trebui sa fie, sau cum ar trebui sa se intample lucrurile . In schimb exemplele mele sunt 100% desprinse din realitate , iar realitatea este ca partea financiara primeaza ca si in orice alt domeniu si nu visele frumuoase in care totul se intampla ca la carte . Tot realitatea i-a determinat si pe nemti sa schimbe regulile, pt o perioada, si sa omoare competitia tocmai la varf unde era cea mai frumoasa si cea interesanta . Si am sa argumentaz din nou cu exemple si cifre reale : REMO -VA1 ultimelor doua editii de campionat a montat pe perioada ultimului an in 3 locatii diferite si la preturi mult mai mari de 500 euro. A stat o perioada a anului in Germania , dupa care proprietara s-a RISCAT si l-a fost imprumutat pentru un timp unui crescator renumit din Italia . De ce ? Le era greu italienilor sa se deplaseze in Germania ? Sigur nu si sigur altele au fost motivele . Pretul montelor 1.200 euro in ambele locatii . Dupa Italia ,in acelasi an ,Remo a plecat in zona Taiwan - China unde pretul montelor, dupa spusele unui renumit arbitru SV , bate spre 5.000 euro .Deci altele sunt sumele si calculele matematice si deci alta e si realitate , desi proprietara lui Remo e f. f.bogata . In concluzie , Remo a si montat foarte mult pe sume mari , are si grup de urmasi incontestabil si nimeni nu l-a suspendat desi cred ca a facut mult mai mult de 90 monte . Asta in timp ce alte VA-uri faceau cateva monte pe luna . Daca vorbim despre grupul de urmasi al masculilor cu multe solicitari pt monta, cu siguranta in multitudinea de femele montate sunt si femele de top ,de la care , daca sunt buni reproducatori ,isi fac grup de urmasi fara probleme . In acelasi timp insa , daca platesc , au acces si femele care cel putin pentru nemti nu au nici o valoare . NU neaparat ca forma ci ca fond . Exemple cunoastem sigur cu totii (din Romania )de femele care nu au nici macar displazii sau selectie facute , de rezultate prin Germania deci nici nu putem vorbi , care au facut monte in ultimii ani fara probleme la multi masculi de top . De ce ? Pt ca au platit si cine e insistent si dispus sa plateasca intrarea si-o face ,chiar daca aparentele sunt ca la masculii de top ajugi greu . Nu imi face placere sa contrazic pe cineva si sper ca nu v-am jignit in vreun fel dar cred ca asta e realitatea . Bineinteles fiecare isi formeza si are propria parere si respect lucrul acesta . De aceea o sa ma opresc aici cu comentariile . Felicitari tuturor participantilor pentru eforturile facute si rezultatele de exceptie obtinute . Sa nu uitam ca si cele care acum ni se par mai slabe , sunt comparabile cu maximul obtinut multi ani la rand in trecut .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Horatiu Popescu
Hero Member

Oxy von Vifor
|
 |
« Reply #59 on: September 04, 2013, 11:21:54 AM » |
|
Scuzati-ma ca va spun dar cred ca sunteti un visator . Ceea ce sustineti dvs. mai sus, sau in alte posturi , se bazeaza doar pe regulamente sau pe o teorie idealista despre cum ar trebui sa fie, sau cum ar trebui sa se intample lucrurile . In schimb exemplele mele sunt 100% desprinse din realitate , iar realitatea este ca partea financiara primeaza ca si in orice alt domeniu si nu visele frumuoase in care totul se intampla ca la carte . Tot realitatea i-a determinat si pe nemti sa schimbe regulile, pt o perioada, si sa omoare competitia tocmai la varf unde era cea mai frumoasa si cea interesanta . Si am sa argumentaz din nou cu exemple si cifre reale :
REMO -VA1 ultimelor doua editii de campionat a montat pe perioada ultimului an in 3 locatii diferite si la preturi mult mai mari de 500 euro. A stat o perioada a anului in Germania , dupa care proprietara s-a RISCAT si l-a fost imprumutat pentru un timp unui crescator renumit din Italia . De ce ? Le era greu italienilor sa se deplaseze in Germania ? Sigur nu si sigur altele au fost motivele . Pretul montelor 1.200 euro in ambele locatii . Dupa Italia ,in acelasi an ,Remo a plecat in zona Taiwan - China unde pretul montelor, dupa spusele unui renumit arbitru SV , bate spre 5.000 euro .Deci altele sunt sumele si calculele matematice si deci alta e si realitate , desi proprietara lui Remo e f. f.bogata . In concluzie , Remo a si montat foarte mult pe sume mari , are si grup de urmasi incontestabil si nimeni nu l-a suspendat desi cred ca a facut mult mai mult de 90 monte . Asta in timp ce alte VA-uri faceau cateva monte pe luna .
Daca vorbim despre grupul de urmasi al masculilor cu multe solicitari pt monta, cu siguranta in multitudinea de femele montate sunt si femele de top ,de la care , daca sunt buni reproducatori ,isi fac grup de urmasi fara probleme . In acelasi timp insa , daca platesc , au acces si femele care cel putin pentru nemti nu au nici o valoare . NU neaparat ca forma ci ca fond . Exemple cunoastem sigur cu totii (din Romania )de femele care nu au nici macar displazii sau selectie facute , de rezultate prin Germania deci nici nu putem vorbi , care au facut monte in ultimii ani fara probleme la multi masculi de top . De ce ? Pt ca au platit si cine e insistent si dispus sa plateasca intrarea si-o face ,chiar daca aparentele sunt ca la masculii de top ajugi greu .
Nu imi face placere sa contrazic pe cineva si sper ca nu v-am jignit in vreun fel dar cred ca asta e realitatea . Bineinteles fiecare isi formeza si are propria parere si respect lucrul acesta . De aceea o sa ma opresc aici cu comentariile . Felicitari tuturor participantilor pentru eforturile facute si rezultatele de exceptie obtinute . Sa nu uitam ca si cele care acum ni se par mai slabe , sunt comparabile cu maximul obtinut multi ani la rand in trecut .
Foarte interesanta discutia. Oare cine este, de fapt, "Andy von Grassus" ? Vad ca stie prea multe ca sa fie un simplu admirator al rasei. Ar fi totusi util ca discutia sa continue, evident pastrand acelasi spirirt, ca sa aflam si noi, "muritorii de rand" mai multe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|