metalghost
Newbie
|
 |
« on: August 31, 2006, 06:58:31 PM » |
|
Salutare! Imi cer scuze daca s-a mai discutat acest subiect, insa din cauza serviciului, nu am timp sa citesc tot ce s-a postat pe forum. Asadar, problema mea este urmatoarea: Ari, mascul CG+Husky, are 9 luni. Este un catel foarte simpatic, jucaus, ii place sa alerge dupa obiecte aruncate, etc. Insa este foarte sperios. Cand se apropie de el un om sau un caine se comporta foarte ciudat: sare pe el, ca si cum ar vrea sa se joace, dar daca respectivul om/caine face vreo miscare se sperie, se zburleste si se da la el. Nu a muscat pe nimeni inca, insa mi-e frica sa nu se ajunga la asta. Plus ca de fiecare data cand vede pe cineva el vrea sa sara pe persoana respectiva. De fiecare data il cert, ii spun "Nu" sau "Nu e voie" dar nu prea reactioneaza. Cand suntem acasa face acelasi lucru, ba chiar l-a apucat de mana pe un prieten (nu l-a muscat tare, insa prietenul s-a speriat, la fel si Ari si a iesit taraboi). L-am batut cu ziarul, l-am certat, l-am pus sa stea la locul lui, insa dupa 5 minute a uitat si s-a dus din nou la omul respectiv sa il sacaie. Nu vreau sa ajung sa il inchid in baie cand vine cineva in vizita la mine, asa ca v-as fi recunoscatoare pentru un sfat, daca ati avut si voi astfel de probleme. Va multumesc anticipat!
|
|
|
|
|
|
Cu cât cunosc mai mulţi oameni, cu atât îmi iubesc mai mult câinele!
|
|
|
|
crb
|
 |
« Reply #1 on: August 31, 2006, 09:46:24 PM » |
|
..nu stiu daca as numi asta "caine sperios"...nu prea stiu cum sa definesc tipul asta de reactie...
|
|
|
|
|
|
ce nu te omoara ,te intareste ? ... aiurea !! doar te umple de nervi !!!
|
|
|
|
|
|
sersoft
|
 |
« Reply #2 on: August 31, 2006, 09:56:12 PM » |
|
Hm, ciudata combinatie intre CG si husky. Doua temperamente diferite. 
|
|
|
|
|
|
German Shepherd : "the ideal dog, stamped with a look of quality and nobility , difficult to define, but unmistakable when present."
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #3 on: September 01, 2006, 09:23:54 AM » |
|
Hm, ciudata combinatie intre CG si husky. Doua temperamente diferite.  Si asa se si comporta. Musca ca un CG si nu asculta ca un husky .
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #4 on: September 01, 2006, 03:20:28 PM » |
|
El este un caine foarte destept, a invatat foarte repede toate comenzile, insa, intr-adevar este un caine foarte incapatanat. Ma asculta doar atunci cand vrea el, si doar daca il recompensez. De exemplu, ca sa iasa din bucatarie, trebuie sa ii dau intotdeauna macar un biscuite sau o bucatica de paine. Daca il pacalesc o data si nu ii dau recompensa, data urmatoare trebuie sa ii arat ca am ceva in mana, pentru ca altfel nu raspunde la comanda "Aici". Acelasi lucru se intampla si afara. Ba mai rau, chiar daca vede ca am recompensa in mana, daca este distras de un fir de iarba sau de un bat, vine doar cand se plictiseste de "activitatea" respectiva. Mi-e foarte greu sa il dresez, desi "prinde" repede toate comenzile. Daca ati trecut si voi prin asa ceva si ati reusit sa rezolvati problemele, va rog sa ma ajutati si pe mine, pentru ca sunt momente cand imi toaca nervii. Cred ca e un fel de lupta care pe care, sa vedem cine cedeaza primul. Va multumesc!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulck
|
 |
« Reply #5 on: September 01, 2006, 03:27:47 PM » |
|
Se spune ca husky nu poate fi dresat. Nu este adevarat. Poate fi dresat, doar ca nu poti fi 100% sigur ca poti sa-l controlezi in orice situatie. Din ceea ce spui tu rezulta ca baiatul a invatat foarte bine faptul ca imediat ce executa comanda urmeaza recompensa. Sugestia mea: incepe prin a lasa un oarecare timp (cateva secunde) dupa care il recompensezi verbal si abia apoi ii dai bucatica. Dupa o vreme, il recompensezi verbal de fiecare data, dar bucatica o primeste dupa ce executa de 2-3 ori comanda. Incet, trebuie sa se multumeasca doar cu recompensa verbala si doar cand si cand ii mai dai si bucatica.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #6 on: September 04, 2006, 10:37:07 AM » |
|
Da, aceasta varianta functioneaza foarte bine in cazul comenzilor "Sezi", "Culcat", dar cand este vorba de iesitul din bucatarie... nu mai merge. Se uita in mana mea sa vada daca am ceva, iar daca nu am, nu vine. Am incercat sa il si pacalesc putin, sa tin bucatica in mana, dar sa nu i-o dau, insa data viitoare cand am vrut sa il scot de acolo, a crezut ca vreau sa il pacalesc din nou si se uita ba la mine, ba la bucatica din mana... intr-un final, dupa ce i-am repetat de nenumarate ori comanda "Aici", a venit tiptil, tiptil... Sincer, am momente cand ma exaspereaza... Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri! Chiar incerc sa pun in aplicare sfaturile pe care mi le dati voi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #7 on: September 04, 2006, 10:43:21 AM » |
|
Nu renunta asa repede la recompensa. Aici e vb de formarea unui reflex conditionat ori acest reflex nu se formeaza in 2 zile. Cand cainele in urma comenzii lasa orice alta activitate si executa comanda poti incepe sa reduci recompensele.
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #8 on: September 05, 2006, 09:49:19 AM » |
|
AAAA, pai nu e vorba de doua zile, ci de luni de zile... pt. ca de la 4 luni ma tot chinui sa il invat diverse chestii, iar acum are 9. Si dupa cum spuneam, alte comenzi, precum sezi, culcat, le executa perfect, fara sa mai fie nevoie de recompensa. Cu bucataria in schimb este un fel de razboiul nervilor, pentru ca el vrea sa stea acolo tocmai pentru ca nu are voie... Are personalitate, dom'le, ce sa mai  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulck
|
 |
« Reply #9 on: September 05, 2006, 10:15:01 AM » |
|
Lamureste-ne si pe noi, ce cauta el in bucatarie. E locul lui, in care a fost invatat sa stea de mic ? Sau ce ispraveste el acolo de nu se da dus ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #10 on: September 06, 2006, 09:48:02 PM » |
|
Pai atunci cand intru in bucatarie, se duce direct sub masa si... de aici toata distractia. I-a placut lui locul ala de cand era mic... si nu l-am dat afara pentru ca oricum are accesul restrictionat la sufragerie, care este camera soacra-mii. Insa in bucatarie sta numai in prezenta noastra. In rest, usa este incuiata pentru ca altfel ar umbla la gunoi si alte prostii. Cam asta e povestea.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulck
|
 |
« Reply #11 on: September 07, 2006, 12:17:50 PM » |
|
Are un loc numai al lui in casa ? Eu de exemplu cand ii spun "treci acasa" in cea mai mare viteza se deplaseaza in locul respectiv. E drept ca al meu sta la curte. Dar similar se poate crea un loc al lui, iar comanda "acasa" sau oricare alta sa fie asociata cu deplasarea in acel loc. Pana acum ai obtinut ceva progrese ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #12 on: September 07, 2006, 01:37:57 PM » |
|
Noi stam la bloc. La comanda "treci acasa" merge la usa blocului, iar daca este deschisa merge la lift. In casa, are un loc al lui, la noi in camera, sub birou, loc ales de el, de cand era puiut. In mod normal, la comanda "treci la locul tau" se duce acolo, insa nu si din bucatarie. Acolo se pune sub masa, si imi arunca o privire din aia vinovata. Stie ca nu are voie sa ramana acolo, totusi orice i-as spune: "treci la locul tau", "iesi afara", "vino aici", se face ca nu ma aude. In schimb, daca vede ca am ceva bun in mana, vine instantaneu. E clar ca este vorba de personalitate si de faptul ca incearca sa ma domine. Nu i-am cedat niciodata. De fiecare data l-am scos de acolo intr-un fel sau altul, fie cu bucatica, fie cu forta (in sensul ca l-am luat de ceafa si l-am tarat afara, in timp ce il certam ca nu ma asculta). Mi-e din ce in ce mai clar ca toata chestia asta este datorata personalitatii lui si imi va fi foarte greu sa il dresez. Face ce ii spun atunci cand are el chef, daca il prind in toane bune, etc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ulck
|
 |
« Reply #13 on: September 07, 2006, 01:44:46 PM » |
|
Poate sa fie si o mostenire de la husky. Husky este innebunit dupa prezenta omului. Daca tu esti in bucatarie va dori si el sa fie acolo si nu in alta parte. Dificila misiune. Nu imposibila, insa. Continua cu perfectionarea exercitiilor de disciplina pe teren. Poate ca dupa ce va forma automatismele iti va fi mai usor s-o controlezi si in interior.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
metalghost
Newbie
|
 |
« Reply #14 on: September 07, 2006, 01:46:50 PM » |
|
Multumesc mult pentru sfaturi. Sunt sigura ca, prin exercitiu, si odata cu varsta, va ajunge sa fie mai docil. Cel putin sper  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|