Forum ciobanesc german
June 15, 2017, 02:47:08 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: O intrebare despre sterilizare  (Read 14206 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #15 on: January 06, 2011, 03:38:12 PM »

Sterilizarea inaintea primului ciclu de calduri scade riscul aparitiei tumorilor mamare cu 99%.  Ceea ce ti-a spus medicul nu mai este sustinut stiintific demult. Daca o sterilizezi dupa varsta de 6 luni femela este destul de bine dezvoltata si oricum ai mari sanse sa nu intre in calduri decat dupa 8-9 luni si astfel s-o sterilizezi inaintea primului ciclu de calduri, nicidecum sa astepti pana la 2 ani. Acele tratamente hormonale pe perioada caldurilor nu sunt tocmai recomandate deoarece favorizeaza aparitia tumorilor, piometrului si a altor tulburari hormonale. Cea mai buna e sterilizarea daca oricum esti hotarat sa mergi pe aceasta varianta. Aceasta este parerea mea.

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #16 on: January 06, 2011, 04:05:06 PM »

Multumesc,sunt hotarata s-o sterilizez deoarece locuiesc la bloc si nu am spatiul necesar pentru pui; la varsta de 7 luni am sa o sterilizez indiferent de parerea medicului.
Sorina
Hero Member

Bellezza

« Reply #17 on: January 07, 2011, 09:46:05 PM »

am sa o sterilizez indiferent de parerea medicului.
Ariana este medic veterinar deci ai avut parerea unui medic veterinar

”Cand cainii potriviti ajung la oamenii potriviti nici o rasa nu se poate compara cu ciobanescul german.”-Joan Hustace Walker
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #18 on: January 11, 2011, 11:26:18 AM »

M-am referit la medicul meu veterinar Wink
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #19 on: January 13, 2011, 10:04:27 AM »

Ariana,astazi am auzit de la un crescator,ca daca sterilizezi catelusa exista riscul sa faca diabet. Cat adevar exista in aceasta afirmatie? Multumesc mult!
Lory
Sr. Member

« Reply #20 on: January 13, 2011, 12:59:30 PM »

* Tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la catea decat la femeie. Dintre tumorile mamare, sunt maligne 53% la catea si 90% la pisica.
    * Fata de catelele nesterilizate, catelele sterilizate inainte de primele calduri (care apar la varsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori, iar catelele sterilizate dupa primele calduri au un risc de cancer mamar redus de 12.5 ori.

(sursa: The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, 2003, Whitehouse Station, NJ, USA)

In plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor si a uterului) elimina complet riscul de aparitie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi in uter). Piometrul este o boala frecventa la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat in stadiile initiale si prezinta risc letal in stadiu avansat.

In concluzie, cel mai bine pentru sanatatea unei femele, catea sau pisica, este sa fie sterilizata la o varsta intre 3 si 6 luni (dupa imunizare si inainte de primele calduri).

Studiile recente indica o varsta recomadata similara si pentru sterilizarea masculilor.

Sterilizarea timpurie nu are efecte negative asupra sanatatii. Efectele secundare ale sterilizarii pre-puberale sunt minore: pe de o parte organele genitale externe isi reduc marimea, iar pe de alta parte cresterea oaselor lungi se prelungeste uneori cateva luni.

Exista si alte avantaje importante ale sterilizarii
(vezi si http://www.nafacares.org/Spay%20Neuter/why_spay__neuter.htm):

* masculii de caine castrati sunt feriti de bolile prostatei, care apar mai ales la varsta inaintata
    * masculii castrati sunt feriti de riscul aparitiei cancerului testicular
    * exista o corelatie demonstrata statistic intre starea de animal sterilizat si un nivel redus al agresivitatii. Este adevarat ca sterilizarea in sine nu rezolva automat si sigur probleme de comportament ale unui animal: acestea se trateaza prin efort de dresaj si educare. Dar este cert, verificat statistic, ca incidentele cu oameni muscati de caini implica in 6 cazuri din 10 caini nesterilizati.
      (Vezi, de pilda, http://www.dogbitelaw.com/PAGES/statistics.html)
    * statistic, durata de viata creste semnificativ la animalele castrate.

“Mila pentru animale este in mod esential legata de bunatatea caracterului. Oricine e crud cu ele, nu poate fi bun fata de oameni. “Arthur Schopenhauer
Ariana
Administrator

« Reply #21 on: January 13, 2011, 02:13:56 PM »

Vartsa recomandata pentru sterilizare la noi se cere a fi mai ridicata din motive de siguranta. In primul rand cainele/pisica trebuie sa fie destul de dezvoltat pentru a rezista anesteziei si ulterior recuperarii, o varsta de 7-8 luni fiind mai potrivita. Anestezia la noi in Ro este in majoritatea cabinetelor diferita de cea practicata in tarile mai dezvoltate(circuit inchis) in principal din considerente financiare fiind de 2- 3 ori mai costisitoare.

medic veterinar
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #22 on: January 13, 2011, 04:43:43 PM »

Multumesc!
Te0
Sr. Member

Ziggy

« Reply #23 on: January 15, 2011, 12:15:12 AM »

Ariana, imi poti spune, te rog cum se numeste tipul mai ,,safe`` de anestezie si daca exista clinici veterinare unde se foloseste si acesta. Pt un CG de 2-3 ani, mascul cu 2 ani de ingrijire precara la activ, cat de ridicat este riscul anesteziei clasice VS varianta ,,UE``?

Multumesc anticipat Smiley

,,Pensiunea fara nume`` (Busteni)... CG friendly
Te0
Sr. Member

Ziggy

« Reply #24 on: January 17, 2011, 05:59:12 PM »

please

,,Pensiunea fara nume`` (Busteni)... CG friendly
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #25 on: March 13, 2011, 11:17:15 AM »

Ieri am sterilizat-o pe Kara la varsta de 7 luni inaintea primelor calduri ,i s-a facut ovariohisterectomie,la 3 ore dupa anestezie si-a revenit in sensul ca a inceput sa-si coordoneze miscarile; astazi dmineata a mancat supica cu mare pofta si acum mergem la control. Ce m-a surprins pe mine a fost faptul ca medicul mi-a recomandat sa fac cu ea plimbari ca si inainte de operatie din momentul in care incepe sa mearga iar eu am citit ca dupa operatie o perioada de 2 saptamani activitatea ei trebuie diminuata. Poate ma ajuta cu un sfat cei care cunosc acest lucru. Oricum va tin la curent cu evolutia ei in ce priveste ingrasarea,schimbarea comportamentului si dezvoltarea ei fizica,poate in acest fel ii ajut cu informatii pe cei care doresc castrarea si sterilizarea blanosilor.
Ariana
Administrator

« Reply #26 on: March 13, 2011, 11:41:19 AM »

plimbarile usoare in lesa sunt bune, in schimb nu trebuie sa faca sarituri, sa alerge, sa forteze musculatura abdominala.

medic veterinar
tanase_traudi
Hero Member

KARA si NOR

« Reply #27 on: March 13, 2011, 12:06:39 PM »

Multumesc mult!
Sorina
Hero Member

Bellezza

« Reply #28 on: March 16, 2011, 12:08:58 AM »

Ariana,maine ma duc cu Bella ca sa o sterilizez.Ar fi mai bine sa-i fie scos si uterul,ca sa evit piometrul sau numai ovarele?Si cam in cat timp isi revine din anestezie?

”Cand cainii potriviti ajung la oamenii potriviti nici o rasa nu se poate compara cu ciobanescul german.”-Joan Hustace Walker
Ariana
Administrator

« Reply #29 on: March 16, 2011, 12:35:01 AM »

Atat uterul cat si ovarele (ovariohisterectomie). Daca ramane uterul ramane si riscul piometrului.

medic veterinar
Pages: 1 [2] 3   Go Up
  Print  

Jump to: