|
hano
|
 |
« Reply #15 on: February 14, 2009, 05:41:13 PM » |
|
M-am intalnit cu Iarna la Predeal... Era-mbracata ca si-acum un an, Cu aceeasi alba rochie de bal, Pastrata vara sus, pe Caraiman... Calatoream spre tara unde cresc Smochine, portocale si lamai... Eram intr-un compartiment de clasa I, Cu geamul mat, pietrificat de ger, Si canapeaua rosie de plus, Sub care fredona-n calorifer, Sensibil ca o coarda sub arcus, Un vag susur de samovar rusesc... Si-am coborat in gara, pe peron, Sa schimb cu Iarna cateva cuvinte... Venea din Nord, Venea din Rosmersholm — Din patria lui Ibsen si Björnson, De-acolo unde,-n loc de soare Si caldura, Infriguratii cer... Literatura...
Si m-a convins c-acolo-i mult mai bine Decat in tara unde cresc smochine, Curmale, portocale si lamai, Si din compartimentul meu de clasa I M-am coborat ca un copil cuminte Si m-am intors cu Iarna-n Bucuresti... O! Tu, sfatuitoarea mea de azi-nainte, Ce mare esti, Ce buna esti, Ce calda esti!...
Autor: Ion Minulescu Poezia DE VORBA CU IARNA de Ion Minulescu
|
|
|
|
|
|
Din bucata mea de paine am hranit un om si-un caine Cainele ma recunoaste, omul nu ma mai cunoaste...
|
|
|
|
hano
|
 |
« Reply #16 on: February 14, 2009, 05:43:02 PM » |
|
una dintre preferatele mele....atunci cand mai am imp de citit  Asculta!... Nisipul aleii, Trosneste ca focul din vatra, Si treptele scarii de piatra Saruta pantofii femeii Ce bate grabita la poarta Cu degete-absente de statuie sparta... Priveste!... Tacerea coboara-n spirale Rotunde si-ovale, Ca niste confeti de-aceeasi coloare... Aleea-i o strada cu doua canale In loc de trotuare, Castanii par maturi proptite de zid, Iar scara de piatra (in loc sa se urce) Coboara cu treptele-n vid... Priveste si-asculta — Ce liniste goala... Solemna... Si muta!... . . . . . . . . . . . Desteapta-te, frate, si nu mai visa, C-afara nu-i nimeni — Nimic din ce-ai vrea O data macar sa mai fie... E numai femeia din fotografie, O mapa cu “lied!-uri de Grieg pe pian Si fumul ce urca din pipa-n tavan... Autor: Ion Minulescu Poezia NIHIL de Ion Minulescu
|
|
|
|
|
|
Din bucata mea de paine am hranit un om si-un caine Cainele ma recunoaste, omul nu ma mai cunoaste...
|
|
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #17 on: February 14, 2009, 07:19:41 PM » |
|
Desteapta-te, frate, si nu mai visa,
C-afara nu-i nimeni — Nimic din ce-ai vrea
Versurile astea..chiar imi spun ceva acum.. Mersi de poezii hano.
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #18 on: February 14, 2009, 07:22:38 PM » |
|
Eminescu..
Ah, mierea buzei tale
Ah, mierea buzei tale am gustat-o, A buzei tale coapte, amorul meu; Zăpada sânului eu am furat-o, De ea mi-am răcorit suflarea eu; Ah, unde eşti, demonico, curato, Ah, unde eşti să mor la sânul tău!
Ce sunt eu azi? o frunză, o nimică. Şi-mi pare că am fost un împărat; Simţirea care sufletu-mi despică E ca şi când o lume mi-a furat; Ah, mierea buzei tale, păsărică, Am nebunit de când o am gustat!
Ah, cum nu eşti, să-ţi mistuiesc viaţa, Să-ţi beau tot sufletul din gura ta, Să-ţi sorb lumina pân- ce-or fi de gheaţă Frumoşii-ţi ochi să-ţi devastez aşa Tot ce tu ai frumos… o, mă învaţă Să te ucid cu respirarea mea!
Să murim amândoi… La ce trăiesc eu, La ce trăieşti tu pe a lumii spume? Sărmane inimi închegate-n vreme, Sărmane patimi aruncate-n lume; Ah, să murim, nu plânge, nu te teme. Că undeva s-afla al nostru nume!
Încet, încet … să ne culcăm în raclă, Încet de pe pământ ne-om furişa. O, stinge a privirei tale faclă, Închide ochii tăi… aşa, aşa; Ce bine e să dormi adânc în raclă, Să dormi adânc, să nu mai ştii ceva.
Iubito, vremea-n loc să steie, Să stingă universu-ntreg în noi: O rază încă, încă o scânteie, Ş-apoi dispare tot… ş-apoi, ş-apoi Simt încă gândul tău iubit, femeie, Ş-apoi nu vom mai fi nimic… noi doi.
...
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
|
hano
|
 |
« Reply #19 on: February 14, 2009, 07:31:12 PM » |
|
cu placere...asta e latura mea cea pesimista 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #20 on: February 14, 2009, 07:33:22 PM » |
|
E bine sa o ai si pe asta..cu siguranta
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
|
hano
|
 |
« Reply #21 on: February 14, 2009, 08:01:07 PM » |
|
dar sa nu te domine sau sa te conduca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #22 on: February 15, 2009, 07:04:49 PM » |
|
Ana Blandiana - Cine Dintre Noi Cand pleci Nu stiu care dintre noi doi a plecat, Cand intind mana Nu stiu daca nu ma caut Pe mine, Cand iti spun: te iubesc, Nu stiu daca nu mie imi spun Si mi se face rusine. Odinioara Stiam cum arati, Erai Nespus de inalt si de subtire, Stiam de unde-ncepi Si unde ma sfarsesc, Iti gaseam usor Buzele, gatul, Clavicula dulce, Umarul copilaresc. De mult, imi amintesc, Eram doi, tin minte cum ne tineam de mana... Cine-a fost infrant dintre noi? Cine-a putut sa ramana? Singurul trup este al tau Sau al meu? Si mi-e atat de dor De cine? Numai tacand, Cu ochii-nchisi, cu dintii stransi, Mai pot sa te distrug Cu greu In mine..
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
wildspirit
Hero Member

Wildspirit
|
 |
« Reply #23 on: February 21, 2009, 06:02:48 PM » |
|
DE DRAGOSte
Nu ma lasa, aseaza-mi-te-alaturi Si tine-mi capul strans sa nu tresar Cand somnul bont la care-s condamnata Se-ascute, rasucindu-se-n cosmar; Cuprinde-mi tamplele in palme-asa Cum tii sa nu se verse un potir Si pune-ti gura peste gura mea: Inspira tipatul care-l expir, Sa nu se-auda hohotul de plans Ce-si hotaraste trupul meu contur; Imbratiseaza-ma sa nu ma smulga Valul de spaima care creste-n jur Si duce totul, si in urma lui Ramane doar moloz si ghilimele, Si se chircesc bolnave si se sting Si soarele si celelalte stele...
ana blandiana
|
|
|
|
|
|
Don`t worry..be happy
|
|
|
|
silviu stoica
|
 |
« Reply #24 on: February 24, 2009, 04:53:37 PM » |
|
Ce repede ati trecut de Minulescu. Caci invatamantul romanesc e bun sa te c... in el, conform spuselor lui Bendeac : 10 motive pentru care sistemul de invatamant e bun sa te c..ci in el - Mihai Bendeac
> 1.Pentru ca nu ne lasa in 12 ani de scoala sa ne uitam la > harta!Hai recunoasteti ca ati trait vreme indelungata > inoculati cu ideea ca "suntem o tara > mica,saraca…" .Eu m-am uitat la harta!Fratilor!Suntem > mai mari decat Ungaria,Olanda,Bulgaria,Cehia… > > 2.Pentru ca balada noastra nationala este despre doi > ciobani care vor sa omoare al treilea cioban ca are oi mai > multe mandre si cornute. (as zice si futute dar ma abtin!) > Pe cioban il anunta o mioara ca astia vor sa-l beleasca si > el se apuca sa dea directive despre cum sa fie inmormantat: > cu fluierase la cap. > > 3.Pentru ca la scoala inca mai cautam > metafore,alegorii,influente shopenhauriene etc in > "Somnoroase pasarele" fara sa-si asume nimeni de > atata amar de vreme sa apara in fata oamenilor si sa urle : > "E o poezioara pentru copii,idiotilor!" > > 4.Pentru ca in Scrisoarea a treia este surprinsa esenta > conducatorilor acestei tari : "Eu imi apar saracia si > nevoile si neamul". Deci nu incerc sa le rezolv! LE > APAR! > > 5.Pentru ca,desi am fost la uman si n-am avut mari tangente > cu matematica,nimeni nu mi-a explicat care-i treaba cu > axioma si teorema.Axioma e o teorema care nu trebuie > demonstrata pentru ca e de la sine inteles ca adevarata.Dar > daca eu demonstrez teoria lui Pitagora de exemplu,nu o > transform in axioma?Deci aia din generatia urmatoarea nu mai > trebuie s-o demonstreze! > > 6.Pentru ca la romana elevii citesc comentarii in loc de > carti. > > 7.Pentru ca scoala te invata sa urasti poezia.Nimeni nu > citeste o poezie in scoala.Poezia e desfacuta ca o ecuatie > de gradul trei din care se extrag figuri de > stil,epitete,metafore,hiperbole, c***t faramitat…Bai > dobitocilor!Poezia inseamna altceva pentru fiecare dintre > noi!Poezia se trece prin suflet nu prin matematica! > > 8.Pentru ca elevii isi iau scutiri de la sport si ajung la > 30 de ani niste relicve dizgratioase iar fetelor le curg > suncile pe langa pantaloni. > > 9.Pentru ca la istorie sau geografie te invata niste date > pe care le uiti a doua zi dupa teza.ISTORIA E O > POVESTE!!!!!!!!Cea mai fascinanta poveste!!!Are > crime,intriga politista, > dragoste,aventuri,politica,razboi,cancan etc…Iar geografia > nu o poti invata decat de pe National Geographic. > > 10.Pentru ca TOATA LUMEA studiaza gramatica limbii latine > desi nu stapanesc nici gramatica limbii romane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
silviu stoica
|
 |
« Reply #25 on: February 24, 2009, 04:58:41 PM » |
|
Minulescu : Romanţă fără muzică
În seara când ne-om întâlni - Căci va veni şi seara-aceea - În seara-aceea voi aprinde trei candelabre de argint Şi-ţi voi citi Capitole din epopeea Amantelor din Siracuza, Citera, Lesbos Şi Corint... Şi-n seara când ne-om întâlni Te-oi întreba, Ca şi pe multele pe care le-am întrebat 'naintea ta: - Voieşti sau nu să fii a mea?
În seara când ne vom iubi - Căci va veni şi seara-aceea - În pat vom presăra buchete de trandafiri şi chiparoasă Ne vom închide-apoi în casă Şi vom zvârli în stradă cheia... Şi-n seaca când ne vom iubi Te-oi întreba, Ca şi pe multele pe care le-am întrebat 'naintea ta: - Voieşti să nu mai fii a mea?...
Şi-n seara când ne-om despărţi - Căci va veni şi seara-aceea - Vom stinge flăcările-albastre din candelabrele de argint, Iar florile de chiparoasă şi trandafirii-i vom presa În cartea roză-a epopeii Amantelor din Siracuza, Citera, Lesbos Şi Corint... Şi-n seara când ne-om despărţi Te voi ruga, Ca şi pe multele pe care le-am sfătuit 'naintea ta: - Să-ţi aminteşti c-ai fost şi-a mea!...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
silviu stoica
|
 |
« Reply #26 on: March 09, 2009, 02:29:09 PM » |
|
Ion Minulescu - Romanta policroma Nu-i cer nimic... Si totusi, daca-ar vrea - O, dac-ar vrea sa-mi dea ce nu-i cer inca - Ar face dintr-un lac o Marmara, Si dintr-un melc, un Sfinx sapat in stanca. Nu-i cer nimic... Dar daca-ar fi sa-i cer Ce-as vrea sa am si ce-ar putea sa-mi dea, As picura-ntr-o cupa cu eter Morfina Si i-as cere-apoi asa:
Da-mi tot ce crezi ca nu se poate da, Da-mi calmul blond al soarelui polar, Da-mi primul crepuscul pe Golgota Si primul armistitiu planetar.
Da-mi paradoxul frumusetii tale, Da-mi prorocirea viselor rebele, Da-mi resemnarea strofelor banale Si controversa versurilor mele.
Da-mi A.B.C. al vietii subterane, Da-mi simfonia flautelor mute, Da-mi talmacirea buzelor profane
Si rebusul icoanelor tacute.
Da-mi pretul primei victime-a femeii, Da-mi simbolul opalului si-agatei, Da-mi ritmu-nveninat al Salomeii Si tusea-n fa minor a Traviatei.
Da-mi Spleen-ul calatorilor pe apa, Da-mi spectrul verde-al zilelor de-apoi, Da-mi gravitatea mortilor spre groapa Si comicul funebrului convoi.
Da-mi tot ce-n prima clipa risipesti, Si tot ce-n clipa ultima aduni. Da-mi fastul siluetelor regesti Si perspectiva casei de nebuni...
Nu-i cer nimic. Si totusi, daca-ar vrea - O, daca-ar vrea sa-mi dea ce nu-i cer inca! - Ar face dintr-un lac o Marmara Si dintr-un melc, un Sfinx sapat in stanca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black mamba
Jr. Member

|
 |
« Reply #27 on: March 16, 2009, 10:46:11 PM » |
|
mie imi place, orice ar spune lumea, Adrian Paunescu, si nu numai...dar la el m-am dus prima data cu gandul..
Hmmm... da!...  Iertările - Adrian Paunescu tu să mă ierţi de tot ce mi se-ntâmplă că ochii mei sunt când senini când verzi că port ninsori sau port noroi pe tâmplă ai să mă ierţi altfel ai să mă pierzi văd lumea prin lunete măritoare şi vad grădini cu arme mari de foc sub mâna mea deja planeta moare şi în urechi am continentul rock ai să ma ierţi că sunt labilitate că trec peste extreme fulgerând ai să mă ierţi preablânda mea de toate eu sunt nemuritorul tău de rând ai să ma ierţi că nu pot fără tine şi dacă n-ai să poţi şi n-ai să poţi mie pierzându-te-mi va fi mai bine eu tristul cel mai liber dintre toţi şi cum se-ntâmplă moartea să le spele pe toate-nobilându-le fictiv ai să te-apleci deasupra morţii mele şi tot ai să mă ierţi definitiv ai să mă ierţi în fiecare noapte şi-am să te mint în fiecare zi şi cât putea-va sufletul să rabde cu cât îţi voi greşi te voi iubi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black mamba
Jr. Member

|
 |
« Reply #28 on: March 18, 2009, 09:28:46 PM » |
|
Poezie argotica
Balada motanului - Nichita Stanescu
Motan m-aş fi dorit să fiu cu coada-n sus, cu blana-n dungi, cu gheare şi musteţe lungi, c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.
La ora când târâş-grăpiş zăpada nopţii se adună eu, cocoţat pe-acoperiş, să urlu a pustiu la lună.
Şi-atuncea, şapte gospodine să dea cu bolovani în mine şi să mă-njure surd, de Domnul, că le-am stricat, urlând, tot somnul.
De sus, din vârful săptămânii, să le rânjesc urlat, scârbos: iubesc doar locul nu stăpânii, precum fac câinii pentr-un os.
Şi iarăşi şapte gospodine să dea cu bolovani în mine, iar eu să urlu, urlu-ntruna atât cât n-o apune luna.
Motan m-aş fi dorit să fiu cu coada-n sus, cu blana-n dungi, cu gheare şi musteţe lungi c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.
Când zorii ziua o deznoadă să mă tot duc, să mă tot duc şi tinicheaua prinsă-n coadă s-o zdrăngănesc pe străzi, năuc.
Jegos şi obosit, apoi, cu maţele în liturghie, să mă adun, să mă-ncovoi prin albiturile-n frânghie.
Ca-n faţa unui şobolan spinarea să mi-o fac colan să scuip, să scuip şi-n urmă iar hai-hui să plec pe străzi, hoinar.
Pisicile de prin vecini să le gonesc pe la pricini, să-mi fete fiecare-un pui c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.
Iar când o fi uitat să mor la cârciuma din mahala sorbită-n calea pumnilor posircă acră viu să stea.
"Hei... viaţă, viaţă... ieşi din cort hai, pune-mi-te iar pe danţ... te uită... zace colo-n şanţ motanul mort, motanul mort..."
11 august 1955
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black mamba
Jr. Member

|
 |
« Reply #29 on: March 24, 2009, 11:03:16 AM » |
|
Minciunile - Adrian Păunescu
Dar, hai, să ne spunem minciuni importante, Dar, hai, să ne spunem minciuni şi mai mici, Aşa cum amanţii le mint pe amante Şi ele îi mint pe pământ pe aici.
Dar, hai, să ne spunem cu patos braşoave, Dar, hai, să vedem cine minte mai mult, Ascultă delirul consoanelor grave, Cum şi eu minciunile tale le-ascult.
E foarte frumoasă, e foarte frumoasă Minciuna aceasta pe care mi-o spui, Aşa că, te rog, şi pe mine mă lasă Să palavrăgesc doar ce nu-i, doar ce nu-i.
Concurs de minciuni la echipe şi solo Şi ies campioni mincinoşii cei mari, Dar, dragă Păcală, tu ce faci acolo? În campionate de ce nu apari?
Se minte cum nu s-a minţit niciodată, E multă minciună la noi pe pământ, Sunt false recursuri şi nu-i judecată, Balanţa cea veche-a dreptăţii s-a frânt.
Dar, hai, să minţim fără nici o ruşine, Dar, hai, să minţim în direct şi-n răspăr, Că poate prin rău vom ajunge la bine, Minciuna supremă va fi adevăr.
1984
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|