Freddy la mine numai un sac de Orijen e ...cred vreo 360 de lei si e pentru o luna ! Plus gaturi , ficat, etc. , orez , ulei de masline , tot felul de pastile(sotia le stie...pot detalia) ! Milbemax , VMP-uri , Petphos , zgarda schimbata la 3 luni , batoane de dinti , recompense ! La care se mai aduna dar nu lunar Terramycin Spray , unguente pentru labe , jucarii ! Plus "logistice" - zgarzi , lese , ham , etc. , (majoritatea K 9

) , huse auto , perne , saltele , etc. !
Daca ii dai Orijen, aproape toate celelalte "alimente" enumerate sunt degeaba, ba mai mult, pot face mai mult rau decat bine. Nici nu stiu de unde sa incep...Deci, ii dai Orijen, una dintre cele mai complete si de calitate marci de hrana uscata pentru caini, dar adaugi OREZ in alimentatia cainelui, care pur si simplu nu are ce cauta acolo. Dintre vitamine, sorry, in afara de (poate) Pet Phos, este din nou total inutil si poate sa ii faca mult rau cainelui. In perioada de crestere, cu o mancare precum Orijen, eu mai degraba as da suplimente pentru articulatii si nu calciu. De altfel, banuiesc ca stii, Orijen nu se prea recomanda puilor de talie mare si foarte mare, deoarece s-a observat ca duce la o cresterea exploziva (care vine cu anumite probleme). Spray-uri, unguente & restul de genul sunt, cu tot respectul, bataie pura de joc la adresa cainelui. Citind prima data postarea pur si simplu m-am uitat inca odata in browser, sa fiu sigura ca sunt pe forumul de CIOBANESC GERMAN si nu pe vreun forum de Bichoni. Vorbim despre o rasa creata pentru munca, iar jumatate (daca nu si mai mult) din cele descrise de tine sunt reteta perfecta pentru un pampalau de caine, nicidecum pentru regele cainilor utilitari. Sa nu ma intelegi gresit, sunt perfect de acord cu o intretinere de calitate a cainelui, insa spre exemplu, la o hrana ca si Orijen, ar fi pacat sa-i suplimentezi mancarea cu gaturi si ficat, de orez nici nu mai zic, e bataie de joc. Iar din ce spui finantele nu sunt o problema.
Ca sa nu fiu acuzata de critica aiurea, iti spun cum procedez eu. Cainele meu mananca la ora actuala Pro Plan. Inainte de Pro Plan a mancat Acana, dar din motive neintelese de mine s-a cam plictisit de ea. Pe langa Pro Plan, primeste ulei de somon salbatic si carne de vita, cruda, din sursa sigura. Tot la doua saptamani iau cate 2,5-3 kg carne de vita. Asta vine undeva la 70 RON, depinde de cantitate si de pretul/kg. Cainelui i-am facut acum o luna un set complet de analize si totul este perfect. Pentru recompense folosesc tot carne de vita (taiata cubulete) sau uneori cubulete de cascaval. Nu se poate compara cu tampeniile de recompense din comert, care sunt "chimicale" curate. Si in cazul cainilor, ca si in muuulte altele, LESS IS MORE (cu conditia sa fie lucrurile facute cu cap). Inteleg ca in multi oameni a lovit puternic "consumerismul", dar totusi oameni buni, sa ne gandim la bunastarea cainilor inainte de orice si nu la obsesia noastra de a baga vitamine, pastile si "chestii" in el ca sa ne simtim noi bine. Lese, hamuri, huse etc nu au ce cauta in intretinerea lunara, ca nu le cumperi lunar. Ca asa, pot spune si eu cate sute de lei am cheltuit pe imbracaminte special dedicata lucrului, plimbarilor si iesirilor cu cainele (ca sa nu imi stric restul hainelor) dar nu le cumpar lunar, nu!?
Vizite lunare la medic si tratamente... aoleu si vai si-amar! Daca nu este bolnav cainele, nu au nici un scop. La un caine tanar, un set complet de analize/an este suficient, la unul in varsta repetate analizele odata la 6 luni ar trebui sa fie destul.