Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #30 on: July 18, 2007, 06:38:53 PM » |
|
Se poate sa fiu eu cam exagerata. Adevarul este ca toti cainii mei sunt o dieta extrem de stricta, n-au vazut in viata lor friptura, mici sau altceva cat de cat interzis. Acum cateva saptamani mi-a scapat o bucata de paine din mana fix in capul unei femele, in secunda urmatoare a si mancat-o, nici n-am apucat sa deschid gura sa spun nu. Dupa 5 minute a vomat-o.
Si eu imi rasfat cainii, in fiecare zi primesc bunatati ... cainesti. Am pungi intregi de biscuiti si diverse feluri de "treat-uri" care mai de care mai apetisante.
Eu nu as exagera cu dietele astea, un caine care nu este capabil sa digere o bucata de paine nu are ce cauta la reproductie. Ne tot legam de tot felul de chestii care mai de care mai savante, dar nu ne gandim ca distrugem felul de a fi al cainelui, care este in salbaticie un starvar. Voi chiar credeti ca aveti caini mai sanatosi daca ii indopati numai cu mancare "premium" .
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund
|
 |
« Reply #31 on: July 18, 2007, 07:02:18 PM » |
|
Sa inteleg ca nu e cel mai bun moment sa mentionez oasele, ... si mai ales crude... 
|
|
|
|
|
|
... you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one ...
|
|
|
|
|
|
Irina2007
|
 |
« Reply #32 on: July 18, 2007, 07:20:47 PM » |
|
Eu nu as exagera cu dietele astea, un caine care nu este capabil sa digere o bucata de paine nu are ce cauta la reproductie.... dar nu ne gandim ca distrugem felul de a fi al cainelui, care este in salbaticie un starvar. Voi chiar credeti ca aveti caini mai sanatosi daca ii indopati numai cu mancare "premium" .
Sa inteleg ca in salbaticie cainii mananca ... paine??? Daca mancarea uscata e artificiala si nepotrivita pentru un caine cum naiba e painea? Pai cine sta sa le coaca lupilor paine in padure? Sau sa le faca supa de legume cu carne fiarta? Procesul de domesticire si transformare a cainilor a durat secole, cainii nu prea mai au multe in comun cu lupii, in afara de numarul de picioare  E de-a dreptul hilar ca compari un "pichinetz" cu lupul. Chiar daca vorbim de cg, concluzia e tot aia: a compara un caine cu un lup e acelasi lucru cu a compara pisica Mitzi cu leul sau soparla cu T-Rex. Si da, eu cred ca am caini mai sanatosi daca ii tin pe mancare uscata. Nu au probleme de piele, digestive, nu sunt nici prea grasi nici prea slabi, sunt plini de energie, media de varsta e din ce in ce mai mare. Si sanatatea cainilor mei se simte in primul rand la buzunar: note de plata la vet strict pentru vaccinuri si examene anuale.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan
Hero Member

Navarro
|
 |
« Reply #33 on: July 19, 2007, 10:19:04 AM » |
|
Am spus ca in salbaticie cainele este un starvar, deci mananca starvuri, unele intrate in putrefactie si nu au probleme. Eu sunt pentru selectia naturala nu pentru cea facuta de om. Un caine care nu poate digera o bucata de paine e clar ca este inadaptat pentru conditii mai dure de viata, iar scopul nostru este sa avem caini duri care sa supravietuiasca in orice conditii. Te inteleg f bine cu privire la alimentatia cainilor tai, mai ales ca prin partea aia de lume tratamentele costa, dar nu crezi ca ar fi mai fain daca ai avea caini care sa nu aiba problemele enumerate de tine indiferent de modul in care este hranit ?!
|
|
|
|
|
|
MEMBRU ARCG! Le multumesc celor care ma vorbesc pe la spate! In acest fel am devenit centrul lumii lor.
|
|
|
razvanr
Newbie
|
 |
« Reply #34 on: July 19, 2007, 01:29:45 PM » |
|
Mai hraneste cineva cainii cu Royal Canin German Shepherd? Micutul meu o duce excelent de cand mananca Royal Canin German Shepher Junior, si dupa ce am urmarit gramajul de pe ambalaj a ajuns in 2-3 saptamani la o greutate care pare ideala(din ochi cel putin).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irina2007
|
 |
« Reply #35 on: July 19, 2007, 02:57:45 PM » |
|
dar nu crezi ca ar fi mai fain daca ai avea caini care sa nu aiba problemele enumerate de tine indiferent de modul in care este hranit ?! Faptul ca nu a digerat un aliment nesanatos nu are absolut nici o legatura cu reproductia. Daca ar fi sa urmam firul logic as putea spune ca are legatura cu instinctul de supravietuire: a ingerat ceva nesanatos, il da afara repede. Nu crezi? La fel vomita cand mananca seminte de artar (am unul urias in curte). Daca nu le vomita si sunt trecute prin stomac si intestine, fac intotdeauna cu sange, pentru ca sunt foarte ascutite si le produc zgarieturi pe intestinul gros. Cainii mei sunt perfect capabili sa manance orez cu carne si legume, lactate, etc. Dar recunosc, de starvuri nu cred ca s-ar atinge. Eu raman la parerea mea: cainele actual nu mai are nici o legatura cu cainele salbatic, dieta unuia nu se potriveste celuilalt. Acum sa fim seriosi, daca cineva ar decide sa isi hraneasca cainele cu starvuri, crezi ca dupa cateva zile/saptamani cainele ala ar mai fi sanatos si plin de energie, taman bun de dus la un concurs? Eu nu cred ca un cg indiferent cat de "dur" este, rezista mult pe starvuri, paine sau mai stiu eu ce prostii. Am mai spus-o si o repet, e treaba fiecaruia cum isi creste si ingrijeste cainele. Dar daca incerci prea mult sa faci un caine "dur" sfarsesti cu el bolnav. S-a mai discutat pe forum despre adeptii mancarii BARF, totul natural, nici un fel de chimicale, nu fac vaccinuri si nu dau antibiotice, bazandu-se pe selectia naturala. Nu vreti sa stiti cum arata bietii caini, cu par mat si uleios, asta in cazul fericit in care il mai au, si put de nu poti sta langa ei. Dar stapanii ii iubesc asa cum sunt si dorm in pat cu ei 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan Nitescu
Hero Member

WCh. Romano Dominus ( Tano )
|
 |
« Reply #36 on: July 20, 2007, 10:50:25 AM » |
|
Haideti sa va povestesc cateva intamplari care au legatura cu ceea ce discutati aici.
1. Terro, Dingo ....si intestinele de oaie! Eu am facut armata la vanatori de munte la Ghimbav, langa Brasov. Acolo, in unitate, exista si un caine dresat special pt salvare, pe nume Terro. Acest Terro era un cg gri/roscat foarte frumos si a fost cumparat gata dresat din fosta RDG. Parte proasta era ca nu exista nici un militar care sa se ocupe de el si era semisalbaticit....un fel de schelet ambulant, asa ca am facut cerere la comandant (insotita de atestarea de instructor si recomandarea AChR) ca sa ma ocup eu de el. Cererea a fost aprobata si asa a devenit Terro.....caine TR. Am inceput sa il dresez si pt. paza si aparare si am dat si cateva demonstratii de dresaj pt. cei din unitate. In fiecare zi faceam cheta dupa masa de pranz pt. el. Deja nu mai aruncau cu pietre dupa el. Cu o saptamana inainte de campionatul national de dresaj l-am avut in unitate si pe Dingo, pt. antrenament.....dar despre asta....alta data. Sa trecem la subiect! La un moment dat vine la mine seful GAZ-ului si imi spune ca la stana (undeva in munte), cu o noapte inainte, lupu' a rupt o oaie.......si ca nu ne-o baga noua la ratie....si ca daca vreau sa mi-o dea mie pt. caini. Evident ca am spus "DA"! Asa ca m-am trezit cu o oaie de aprox 25-30 kg de pe care lipsea doar blana. I-am dat toata oaia lui Terro.....sa vad ce face cu ea. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca Terro s-a repezit mai intai la intestine........nu la pulpe.....nu la alti muschi! Nu manca, de fapt infuleca cu o pofta.....de lup! Zgomotele pe care le scotea erau infioratoare! I-am pastrat si un pic lui Dingo.....sa vad ce face "mofturosul meu" cu astfel de "gretosenii". Am constatat ca si Dingo s-a repezit mai intai "la mate"!
2. Dingo.....si intestinele de pui! Stiind cele de mai sus, atunci cand mama a cumparat niste pui de gaina intregi (incl. intestine), am pus intr-o cratita intestinele si intr-o cratita carnea de pui care era pt Dingo. Dingo s-a repezit imediat si a mancat intestinele (care puteau ingrozitor!!!) si pe urma a mancat....in scarba....carnea si oasele de pui!
3. Ro si Ra......si brichetele de pui! Am avut 2 surori de cuib, Ro = Romano Rossi si Ra = Romano Rita, care au fost crescute (pe vremea lui Ceasca) cu "brichete de pui". Adica cu pui exclusi de pe banda pt. ca nu corespundeau dpdv al greutatii. Acesti pui erau intregi (incl. cap, picioare si intestine....dar fara pene), erau cam cat un pumn de barbat si erau congelati in brichete (50x40x20cm). Cate un pui intreg la o masa....amestecat cu un pilaf......mama, mama....ce rea la gura lor!
4. Cainii mei......... si oasele de tot felul! Pe toti cainii mei i-am invatat de mici cu orice fel de carne......in special cruda (atunci cand eram sigur ca era "sanatoasa"). Vita, vitel, peste, oaie, miel, cal, magar, pui, etc......toti faceau/fac parte din meniul cainilor mei. Desigur "carnea cu probleme", adica porc si mezeluri.....cu mare atentie......foarte rar si in cantitati mici!
Cu alte cuvinte: - cainii mei mananca orice fel de carne - dupa "schimbarea din '89", am incercat sa imi cresc cainii cu cele mai bune "boabe" (mancare industriala desidratata = premium) - daca au posibilitatea de a alege intre "boabe" (si credeti-ma ca vorbesc despre "boabe" de calitate) si mancare gatita......prefera mancarea gatita - astfel hraniti, cainii mei nu au avut niciodata "probleme de stomac", de crestere ......sau exeme.
"Masura" este cuvantul cheie in tot ceea ce faceti! Parerea mea!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irina2007
|
 |
« Reply #37 on: July 20, 2007, 02:47:07 PM » |
|
Sa inteleg d-le Nitescu ca sunteti adeptul mancarii BARF?  Normal ca un caine pus in pozitia de a alege va alege carnea cruda. Dar pentru asta exista stapani responsabili - sa faca alegerea pentru caine. Si copii ar manca numai ciocolata toata ziua, dar au parinti care le baga pe gat si niste mancare gatita si niste legume. Noi nu discutam aici despre ce ar alege un caine ci despre ce trebuie sa aleaga stapanul.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogdan Nitescu
Hero Member

WCh. Romano Dominus ( Tano )
|
 |
« Reply #38 on: July 20, 2007, 03:49:43 PM » |
|
Sa inteleg d-le Nitescu ca sunteti adeptul mancarii BARF?  Normal ca un caine pus in pozitia de a alege va alege carnea cruda. Dar pentru asta exista stapani responsabili - sa faca alegerea pentru caine. Si copii ar manca numai ciocolata toata ziua, dar au parinti care le baga pe gat si niste mancare gatita si niste legume. Noi nu discutam aici despre ce ar alege un caine ci despre ce trebuie sa aleaga stapanul. Stomacul.......de fapt tot aparatul digestiv al cainelui este format de catre natura.....pt. BARF.....nu pt. boabe! Sigur ca este mai comod sa ii dai de mancare "boabe". Aceasta varianta prezinta numeroase avantaje si (evident) cainii mei mananca in mod normal "boabe"......dar nu numai! Asta vroiam sa spun de fapt. In legatura cu partea a 2-a: Nu stiu care stapan este mai responsbil......cel ce isi hraneste cainele cu boabe....sau cel ce isi hraneste cainele cat mai natural? 1. "Boabele" au fost inventate pt. stapanii comozi, care nu prea au timp sa "gateasca", sa depoziteze hrana sau sa isi bata prea mult capul cu aportul de vitamine, saruri, oligoelemente, etc.! Daca faci parte din aceasta categorie, atunci "a fii un stapan responsabil" inseamna ca de cat sa iti hranesti prost cainele.....mai bine te rezumi la "boabe". Pt. partea "negativa" a "boabelor".....vezi detalii pe la subiectele: "hrana toxica", "voma cu spuma verde", "hrana cu stimulenti de crestere"........sau mai bine intreaba un medic veterinar adevarat! 2. "BARF" inseamna de fapt.....hranirea cainelui cu alimente cat mai naturale! Desigur pastrand echilibrul intre ingrediente, vitamine, etc. Oare asta inseamna ca cei care procedeaza asa........sunt "stapani iresponsabili"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irina2007
|
 |
« Reply #39 on: July 20, 2007, 05:03:07 PM » |
|
Aha, deci sunteti adeptul mancarii BARF  E greu sa spus care stapan e mai "responsabil" si cei care hranesc cu boabe si cei care hranesc cu mancare naturala se jura ca (virgula) cainii lor sunt cei mai sanatosi. Acum depinde si de calitatea boabelor, si de la calitatea mancarii BARF. Nu exista alb si negru, ci o infinitate de nuante de gri. Eu am vazut destui caini hraniti dupa retete naturale, si nu aratau deloc bine, nici nu poti sta langa ei de putoare. Mancarea BARF consta din carne si legume. Dar este absolut obligatoriu ca mancarea BARF sa fie suplimentata cu vitamine, calciu, si in mai toate retetele de astfel de mancare se adauga fish oil, flaxseed oil si uneori apple cidre vinegar. Acum stau si ma gandesc, daca aceasta mancare e atat de buna de ce mai sunt necesare toate aceste vitamine (chimicale)? Poate pentru ca nu prea este atat de buna? Pana la urma, cainii in salbaticie de unde iau pastile de calciu si vitamine? Ca sa nu mai spun ca legumele trebuie facute piure, cine face piure cainilor salbatici? Mancarea asa zis naturala nu este naturala decat in mica parte, atat timp cat este suplimentata cu pastile si uleiuri, adica substante care se gasesc in mancarea uscata. Eu am incercat pe cainii mei 2 feluri de mancare holistica, fara chimicale, prezervativi, etc. (se vedeau bucatile de legume in mancare precum si bucatelele de carne de pui). In 2 saptamani cainii aveau parul uleios, incepusera sa miroasa, puii slabisera ingrozitor. Aratau (si miroseau) exact precum cainii tinuti pe BARF. Am trecut inapoi pe boabe, in cateva saptamani aratau ca noi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
razvanr
Newbie
|
 |
« Reply #40 on: July 20, 2007, 05:06:47 PM » |
|
Cand ne gandim cum traiesc cainii in salbaticie nu trebuie sa luam in considerare ca, de fapt, cainii nostri nu au fost creati(ca rasa) pentru traiul in salbaticie? Si deci nu au acelasi nevoi si nu pot fi comparati in aspectul nutritiei?
Sau ma insel?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ramy
Newbie
von WINSBERG
|
 |
« Reply #41 on: July 21, 2007, 03:13:30 PM » |
|
3. Ro si Ra......si brichetele de pui! Am avut 2 surori de cuib, Ro = Romano Rossi si Ra = Romano Rita, care au fost crescute (pe vremea lui Ceasca) cu "brichete de pui". Adica cu pui exclusi de pe banda pt. ca nu corespundeau dpdv al greutatii. Acesti pui erau intregi (incl. cap, picioare si intestine....dar fara pene Ingredientul principal in multe mancaruri premium este faina proteica din carne de pui.Cine isi inchipuie ca este obtinuta din "frumoasele pulpe" din reclamele de la televizor se inseala  .Am lucrat mai bine de 1 an intr-un abator de pasari care are contract cu firme "cunoscute" care produc mancare industriala pt. caini:"boabe".Multe din certificatele sanitar veterinare care au insotit aceasta faina proteica la firmele producatoare de mancare industriala sunt semnate de mine.Compozitia acestei faini proteice(dupa buletinele de analiza):62-69% proteina,restul:saruri minerale,grasimi,aminoacizi,substanta uscata.Aceasta faina proteica este obtinuta din:80%:sange,pene(f. bogate in aminoacizi esentiali)si viscere(intestine),20%pui care nu corespund dpdv al greutatii,puii ce prezinta sangerare incompleta,gheare,capuri,oase ce rezulta la transare,piele,organe ce nu corespund dpdv organoleptic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rames
Full Member

Odin
|
 |
« Reply #42 on: July 25, 2007, 08:10:02 PM » |
|
Multumesc mult de lamuriri. Imi pare rau daca prin acest topic am ajuns la mici "intepaturi" intre membri ( intepaturile trec repede oricum). Uite asa mi-am mai extins putin aria de cunostinte in materie de nutritie canina. Sincer fara voi cei de pe acest forum, Odin al meu era mult mai nefericit si cine stie..poate nu asa sanatos. 10X again guys(and girls)
|
|
|
|
|
|
Nihil sine deus
|
|
|
|