Mie mi-a placut foarte mult si poza lui Bogdan si de aceea m-am abtinut sa votez.
Am patit si eu exact la fel, Ariana . Eram si eu indecisa , osciland intre cele doua poze superbe Am tot amanat din aceasta cauza votul, pana cand , luata de alte treburi, am uitat cu desavarsire de concurs,vizitand din nou topicul dupa expirarea termenului limita pentru vot. Astfel nici eu nu am votat .
Dar … chiar si asa ,,postum” trebuie sa marturisesc ca , poza lui Bogdan ,,m-a prins “ din start,si daca votam ii acordam votul meu in primul si in primul rand pentru ca
era foarte reprezentativa pentru tematica concursului aflat in derulare.
1. Poza este intr-adevar un ,, portret”, infatisand
doar chipul lui Harry,
DEX
Cuvantul cautat
Definitii pentru: portret
PORTRÉT, portrete, s.n. 1. Pictură, desen, sculptură, fotografie etc. care înfăţişează chipul unei persoane.2 Poza include toate ,,ingredientele” cerute de tematica concursului
,, Portret de iarna”. Un
chip de CG surprins intr-o
ambianta specifica de iarna, fulgii de zapada presarati din belsug pe moaca vicleanului Harry stand marturie in acest sens. Cu ochii aia sclipitori si verzi, Harry te strapunge din priviri si-ti insufla fiori reci peste sira spinarii , obligandu-te sa te zgribulesti si sa constientizezi prezenta de ,, discomfort”, specific unei nopti geroase de iarna.
3.
"Arta nu este ceea ce vezi ci ceea ce ii faci pe ceilalti sa vada." – Degas Privind acest portret de iarna , eu l-am vazut nu numai pe CG-ul numit Harry,dar si chipul si expresia tuturor acelor CG lasati de straja intr-o curte incremenita de ger. M-am topit toata si m-am umplut de caldura sub privirea lui Harry. Pentru ca in ochii aia verzi de licurici, se citeau deopotriva
rugamintea , dorinta dar mai ales sperantele CG-ului de pretutindeni, ca intr-o asemenea noapte geroasa ,vor fi poftiti ( poate) si el ,, dincolo de sticla”, in salonasul cel cald, unde trosnesc lemnele in soba si unde vor putea dezmorti si ei labutele ,,muscate” de ger , scufundandu-se apoi intr-un somn adanc , cu capsorul in poalele stapanului-fotograf.
Da , din toate aceste motive mi se pare si mie ca,
Da, si poza lui Bogdan e super!
In comparatie cu Harry, poza castigatoare este fara discutie una
,,de coperta”,care place mult ochiului.Mult mai rafinata, mult mai sofisticata decat poza lui Bogdan.Apoi, mai cred sincer , ca va arata mult mai bine si in varianta printata pe poster decat ar fi aratat portretul lui Harry.
Poza Arianei nu duce lipsa nici ea de incarcatura emotionala. Atat doar, ca in loc de portret, atmosfera sugerata de fotografie ma duce cu gandul spre
SERENITATE. Peisajul de basm, alb si imaculat care invaluie motaiala celor doi pitici osteniti de la joaca, emana atat de multa liniste, calm si seninatate , incat nici nu cred ca exista un habitat mai potrivit pentru puiutii senini si ei, pusi pe crestere ( ssst …crestem ! ). Doar intr-o astfel de atmosfera serena poti sa cresti intr-o ora , cat altii-n sapte
Fiind foarte frumoasa atat poza cat si subiectii fotografiati, nu ma mira faptul ca poza a placut si a castigat.
Stiu ce risc, continuandu-mi ideea, risc o noua remarca si trimitere la colt gen
,, …ailyne,... pe forum, avem parte de la tine
de o iubire tare educativa... …acuma... ca eu nu cred foarte tare in puterea educativa a criticii, conteaza prea putin... “
Nici gand sa continui totusi idéea in scop educativ,stiu ca prea putin conteaza ( nici eu nu mai cred foarte tare in puterea educativa , nici macar in cea desfasurata in unitatile noastre de invatamant ) dar indraznesc totusi sa risc cu o mica sugestie pentru viitoarele concursuri.
Si anume, atunci cand initiem un concurs ,initiatorul ( sau mai bine o ,, comisie " de experti fotografi) ar trebui sa creioneze macar vag criteriile de selectie. In lipsa acestora, la ce sa se raporteze ,, votantul” , pe ce baza sa stabileasca ierarhia pozelor si sa desemneze castigatorul ? In cazul concursului tematic de fotografii,(in opinia mea) ar trebui totusi clarificate ,chiar inainte de postarea pozelor, daca la votare trebuie sa conteze conformarea la tematica propusa , daca va trebui sa primeze impresia artistica de ansamblu al pozei,(chiar daca s-a facut o mica ,,divagatie” de la tema initiala), sau daca va trebui sa conteze
calitatea (tehnic vorbind) a pozelor.Sau , toate criteriile la un loc !!!
Poate, sunt doar niste exagerari, niste ,, deformatii profesionale “ aceste pretentii etalate aici (nici nu ma mira, dupa ani buni lucrati in domeniul verificarii si certificarii conformitatii produselor, intotdeauna cu raportare la standarde aplicabile) dar nu vad alta solutie de desemnare obiectiva a ,, pozelor de top “ , decat existand niste criterii clare de comparare a unei poze cu cealalta sau existand niste criterii de conformare fata de tematica propusa.
Insa,cred si in varianta simplificata a lucrurilor , concursul putand functiona foarte bine si daca procedam ca si pana acum.Adica , indiferent de tematica propusa initial, alegem ( dupa propriile noastre criterii subiective ) fotografia cea mai buna.
,, Cum stim ca o fotografie e buna ? Capteaza privirea, stimuleaza creierul, pune mintea in miscare si emotioneaza inima?" – (Julian Barnes)Din acest punct de vedere
felicitari lui Bogdan, felicitari domnului Paglesan.

Ambii a-ti reusit sa-mi ,, emotionati inima”