Buna tuturor,
Inca nu am gasit un mascul potrivit pentru Jessy, dar am o noua intrebare. Trebuie sa platesc pentru aceasta monta ? Eu stiam ca exista posibilitatea ca in urma montei , proprietarul masculuilui sa vina si sa isi aleaga un pui din cuib. Nu se mai doreste aceasta modalitate? Va rog sa ma lamuriti si pe mine cei care aveti experienta.
Multumesc frumos pentru toate sfaturile pe care mi le oferiti.
Se pare ca nu te-ai documentat temeinic! In toate cheltuielile ce implica obtinerea unui cuib (decrise de noi in anumite topicuri care explica pretul unui Cg de calitate, cu pedigree) se pomeneste de pretul montei.
Ca sa fiu mai explicita am sa detaliez totul in jurul femelei mele pe care o iau ca exemplu.
Sa zicem ca eu vreau sa fac o monta cu un mascul de calitate, cu teste de displazie, caracter beton, examen de lucru, anatomie buna/foarte buna, pigment bun, rezultate, etc...toate plusurile in vederea obtinerii unor pui super pe cat mai multe planuri.
Am sa aleg un mascul de varf, cu o genetica buna/foarte buna(de multe ori acel mascul este ales si de alti proprietari de femele) in care s-a si investit o suma frumusica de bani.
Proprietarul maculului stabileste pretul montei. Eu sunt constienta ca el detine un mascul si nu-si doreste ca peste 2 luni sa se trezeasca cu un puiut acasa, sa-l ingrijeasca (timp alocat socializarii, hranirii, vaccinarii-automat implica alte cheltuieli) si eventual sa-i si caute stapan cu gandul la recuperarea pretului montei. Si daca monteaza mai multe femele...va primi cate un pui din cand in cand de la cate o femela? Mi se pare total deplasat! Si daca nu supraveghez femela la fatare iar puii nu supravietuiesc, sau nu sunt intretinuti corect si sunt bolnaviori, sau sunt furati(exista cazuri), proprietarul masculului ce vina are? Sunt multe semne de intrebare.
Bineinteles exista situatii in care monta se face intre doi caini de valori apropiate iar proprietarul masculului doreste sa aleaga si sa pastreze un pui. De asemenea, sunt posibile anumite intelegeri...daca proprietarul femelei nu detine suma respectiva in acel moment( pretul montei poate varia de la 100-1000 euro in functie de situatie), daca este prieten cu posesorul masculului, etc...insa sunt exceptii de la regula si de obicei se fac intr-un cerc de prieteni de incredere.
Ca regula generala, o monta cu un mascul reproducator cu acte in regula se plateste.