Forum ciobanesc german
August 20, 2013, 08:46:14 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
herthaus
Anunturi: Expozitie Nationala de Club A.R.C.G, Cluj-Napoca, 23 martie 2013 - Rezultate

Home   Web Site Gallery Help Search Calendar Login Register  
forum
Pages: [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Achizitionarea unui pui de Ciobanesc German Q&A  (Read 19631 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
KurtSteiner
Newbie
*

« on: November 22, 2007, 04:57:06 PM »

As dori sa adresez doar cateva intrebari in speranta ca ma veti putea lamuri cu privire la cele relatate in articolul "Achizitionarea unui pui de Ciobanesc German".

"... are nevoie de plimbari lungi si dresaj sistematic."
Ce se intelege prin dresaj sistematic? Din partea mea sau a unui dresor?
Si daca trebuie dus la dresaj, ajunge doar o singura data, sau de mai multe ori?

"Pe de alta parte, insa, masculul il puteti pierde in orice zi, pentru ca prin imprejurimi tot timpul poate fi vreo femela in calduri si masculul poate fugi dupa ea foarte departe."
Nu se poate preveni asa ceva? Sper exemplu, in perioada cand e in calduri sa-l tin doar in casa? Pentru ca mi-ar parea nespus de mult ca dupa o perioada petrecuta impreuna sa fuga.

Referitor la alegerea sexului, parca trebuie sa alegi intre "beauty" si "brains".
"... de masculi, datorita curajului, rezistentei si dorintei neobositoare de a lucra. Masculii de regula sunt mai agresivi, mai independenti si batausi. Sunt mai solizi si trasaturile de rasa sunt mai evidentiate."

"ca femelele sunt mai intelegatoare, se adapteaza mai usor la conditiile de intretinere, sunt mai atasate de casa si stapanii sai. Fara indoiala intelectul femelelor este superior intelectului masculilor, perceperea emotionala a mediului inconjurator
este mai fina si in acelasi timp mai complexa, ceea aduce un plus in relatia dintre caine si om."

De aici ar reiesi ca femela e alegerea mai buna ca si companion. Voi ce spuneti? As dori niste pareri, daca sunteti amabili,  din partea stapanilor care au crescut masculi. Sincer, nu conteaza ce as alege, mascul sau femela, dar parca tot spre mascul tind, nu stiu de ce...
Referitor la femele, trebuie sa fii atent in permanenta la ele? Sa nu le lasi nesupravegheate pentru a nu "sari" vreun caine pe ele? Sau nu se "lasa" ele decat in perioada de calduri?
Iar cum se inteleg (ambele sexe) cu alti caini? Cand vad lumea care isi plimba cainii prin parcuri si sunt caini comunitari prezenti, asestia se tot tin dupa caine si stapan si uneori ataca. Conteaza sexul cainelui?

"Catel sau caine adult?"
Optez 100% pentru catel, pentru ca nimic nu se compara cu cresterea unui caine de mic, precum spunea in articol.
Dar de la ce varsta e cel mai bine? Cate luni ar trebui sa aiba catelul? 1 luna? 2 luni? Nu as vrea sa fie prea mare. Si de asemenea, cand e timpul potrivit pentru achizitionarea unui pui? As fi vrut cat mai curand, dar fiind iarna, ma gandesc ca nu-i face prea bine frigul. Oricum in casa l-as tine pe perioada iernii, dar ma gandeam la plimbari pe temperaturile astea, daca sunt indicate.

"... daca doriti un caine simplu "de suflet", atunci sarcina voastra se simpifica, pentru ca astfel de pui pot fi din parinti de calitate medie si nu costa scump."
Din nou, ce se intelege prin "scump"? Am vazut mai peste tot preturi de la 200-250 euro in sus, dar am inteles ca sunt destinati persoanelor care fac din asta o afacere. Participa cu ei la concursuri si expozitii sau ca si caini de paza. Dar pentru persoana de rand, care doreste un caine de companie nu specifica pretul.

Cam atat imi vine in minte deocamdata.

Va multumesc pentru rabdare. Smiley
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund

« Reply #1 on: November 22, 2007, 06:07:30 PM »

Si daca trebuie dus la dresaj, ajunge doar o singura data, sau de mai multe ori?
Ideal e daca stapanul se ocupa si de educatia cainelui/puiului. Asistat de dresor, carte, video...
Totul este in functie de ce se doreste de la un caine. De asta depinde cat trebuie sa te ocupi de dresaj, cata asistenta ai nevoie...

"Pe de alta parte, insa, masculul il puteti pierde in orice zi, pentru ca prin imprejurimi tot timpul poate fi vreo femela in calduri si masculul poate fugi dupa ea foarte departe."
Nu se poate preveni asa ceva? Sper exemplu, in perioada cand e in calduri sa-l tin doar in casa? Pentru ca mi-ar parea nespus de mult ca dupa o perioada petrecuta impreuna sa fuga.
Masculul nu e in calduri. Nu poti controla cand e prin apropiere vre-o femela. Si femela e afectata in perioadele cand e in calduri, nu lucreaza la fel, insa fiind de 2 ori pe an, e mai controlabil.

Referitor la alegerea sexului, parca trebuie sa alegi intre "beauty" si "brains".
"... de masculi, datorita curajului, rezistentei si dorintei neobositoare de a lucra. Masculii de regula sunt mai agresivi, mai independenti si batausi. Sunt mai solizi si trasaturile de rasa sunt mai evidentiate."

"ca femelele sunt mai intelegatoare, se adapteaza mai usor la conditiile de intretinere, sunt mai atasate de casa si stapanii sai. Fara indoiala intelectul femelelor este superior intelectului masculilor, perceperea emotionala a mediului inconjurator
este mai fina si in acelasi timp mai complexa, ceea aduce un plus in relatia dintre caine si om."

De aici ar reiesi ca femela e alegerea mai buna ca si companion. Voi ce spuneti? As dori niste pareri, daca sunteti amabili,  din partea stapanilor care au crescut masculi. Sincer, nu conteaza ce as alege, mascul sau femela, dar parca tot spre mascul tind, nu stiu de ce...
Referitor la femele, trebuie sa fii atent in permanenta la ele? Sa nu le lasi nesupravegheate pentru a nu "sari" vreun caine pe ele? Sau nu se "lasa" ele decat in perioada de calduri?
Iar cum se inteleg (ambele sexe) cu alti caini? Cand vad lumea care isi plimba cainii prin parcuri si sunt caini comunitari prezenti, asestia se tot tin dupa caine si stapan si uneori ataca. Conteaza sexul cainelui?
Femelele "se lasa" doar cand sunt in calduri, de regula de 2 ori cateva zile pe an.

"Catel sau caine adult?"
Optez 100% pentru catel, pentru ca nimic nu se compara cu cresterea unui caine de mic, precum spunea in articol.
Dar de la ce varsta e cel mai bine? Cate luni ar trebui sa aiba catelul? 1 luna? 2 luni? Nu as vrea sa fie prea mare. Si de asemenea, cand e timpul potrivit pentru achizitionarea unui pui? As fi vrut cat mai curand, dar fiind iarna, ma gandesc ca nu-i face prea bine frigul. Oricum in casa l-as tine pe perioada iernii, dar ma gandeam la plimbari pe temperaturile astea, daca sunt indicate.
Ideal e sa petreci putin timp cautand ceea ce vrei, dupa ce gasesti parintii viitorului pui sau cuibul din care vei lua un pui, si il poti lua pe la 2/3 luni. Nu e problema iarna, sa aiba un loc cald si linistit unde sa se retraga la odihna, sa nu ramana ud, ...
Observatie: Daca va creste in casa, in primavara o sa fie o surpriza "mutarea" lui in afara casei...

"... daca doriti un caine simplu "de suflet", atunci sarcina voastra se simpifica, pentru ca astfel de pui pot fi din parinti de calitate medie si nu costa scump."
Din nou, ce se intelege prin "scump"? Am vazut mai peste tot preturi de la 200-250 euro in sus, dar am inteles ca sunt destinati persoanelor care fac din asta o afacere. Participa cu ei la concursuri si expozitii sau ca si caini de paza. Dar pentru persoana de rand, care doreste un caine de companie nu specifica pretul.
Huh
Afacere? Cu pui de 250 Euro?
Ca si la orice, preturile difera, iar limita superioara nu prea exista...
Multi am auzit, "vreau doar un caine de companie" si se mira dupa 1 an cand se gandesc totusi la o expozitie...

... you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one ...
crb
Hero Member

« Reply #2 on: November 22, 2007, 06:47:31 PM »

Cam atat imi vine in minte deocamdata.

Va multumesc pentru rabdare. Smiley

pe linga ce raspunsuri ai primit as face o completare privind aspectul  "Pretz":
(*) 200-300 Eur e pret de Romania, pentru un pui de 6-8 saptamani, un % destul de ridicat de pui proveniti din parinti fara examen de munca, examen de displazie de sold si de cot ...asta e un pret care reflecta intr-o oarecare masura cheltuielile pe care le are crescatorul cu femela si puii, incepind de la "dreptul de monta" si sfarsind cu intretinerea femelei gestante si a puilor pentru 6-8 sapt...
..parerea mea e ca un pret corect al unui pui cu perspective reale, atat pentru hobby / pet cat si pentru competitie / selectie /  reproductie, in RO si aiurea,..la varsta de 6-8 saptamani, din parinti cu ex de selectie si ex radiologic de sold si de cot, ar trebui sa se situeze intre 400 si 800 Eur,..variatie determinata de cat de titrati sunt genitorii, ce linii de sange se gasesc intre ascendenti si sexul puiului...repet, asta e parerea mea  Wink

indiferent de destinatia unui catel , pet sau expo, costul de achizitie e relativ mic in comparatie cu celelate cheltuieli ce se impun, asta insemnand schema de vaccinare , alimentatie,...dresaj,...examene radilogice ulterioare...din nou,..parerea mea   Wink

/ LATER : ... am uitat sa precizez : indiferent de costul puiului, 500 sau ... 5000 Euroi, nimic nu iti GARANTEAZA ca vai avea cine stie ce CAMPION,...si la fel, chiar daca parintii sunt liberi de displazie,..asta nu inseamna ca esti asigurat ca, catelul tau nu va avea probleme...toate cerintele legate de "calitatea" parintilor iti ofera doar o PROBABILITATE SPORITA de a avea un caine bun si sanatos...discutia poate continua... Cheesy

ce nu te omoara ,te intareste ?  ... aiurea !! doar te umple de nervi !!!
crb
Hero Member

« Reply #3 on: November 22, 2007, 07:03:56 PM »

@KurtSteiner - de ce ai "botezat" titlul topicului cu "Q&A" la sfarsit?

M_Luiza
Hero Member

« Reply #4 on: November 22, 2007, 07:11:02 PM »

i agree crb la cat se cheltuieste cu o femela pretul e relativ mic.. in afara un pui cu pedigrii nu se gaseste sub 600 de euro...cel putin din ce am vazut eu pe net...

@KurtSteiner - de ce ai "botezat" titlul topicului cu "Q&A" la sfarsit?
question & answer ? .. sper ca  am scris corect  Roll Eyes
crb
Hero Member

« Reply #5 on: November 22, 2007, 07:19:42 PM »

question & answer ? .. sper ca  am scris corect  Roll Eyes

Probabil ai dreptate...

Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #6 on: November 22, 2007, 07:25:06 PM »

In ce priveste plimbarile...ciobanescul german are nevoie de multa miscare, nu in mod special plimbari. Are nevoie de activitate fizica, actiune...atat psihica . cat si "musculara". In functie de "viitoarea meserie" a catelului (companie, paza etc) dresajul e pe masura, adica poate merge la "gradinita". "scoala primara" , "liceu" , "facultate" daca va multumiti cu cunostintele acumultate la dresajul de baza, va opriti, daca nu ...mai avansati
. Daca vreti sa va fie un bun companion, e necesar un minim dresaj.....care sa constea in indeplinirea comenzilor de baza- comanda de interdictie, mersul la pas, sezi, culcat, aici...apoi  daca se doreste mai mult se poate avansa cu dresajul/comenzile la distanta --asteptarea..etc. Daca se doreste un dresaj asa zis specializat- se face mai complex...cu atac la infractor, urma, aport si nenumarate giumbuslucuri.

Masculii nu intra in calduri, ei sunt apti pt. imperechere  intotdeauna cand simt o femela in calduri. Femelele intra in calduri de doua ori pe an, preponderent primavara si toamna. Totusi, un mascul bine educat poate fi cat de cat controlat cand simte o femela in calduri. De cele mai multe ori un proprietar va recunoaste comportamentul masculului care simte femela in calduri si nu-i va da drumul.

parerea mea e ca femelele sunt la fel de curajoase ca si masculii, unele chiar mai aprige. Poate intradevar sunt ma devotate familiei, mai iubarete probabil si datorita instinctului matern care-si apara familia dar nici aici diferentele nu sunt asa uriase. Aproape intotdeauna femelele vor iubi mai mult barbatii din familie decat persoanele de sex feminin si probabil invers. in rest...nu vad diferente. Inconveniente exista in ambele parti...femela intra de 2 ori pe an in calduri (femela accepta masculul doar aproximativ 7 zile de doua ori pe an)...atrage masculi...eventual face pui. Masculii urineaza pe toata vegetatia din curte/toate casele..la fiecare colt  Angry  .

"Catel sau caine adult?"

Intradevar nimic nu se compara cu cresterea unui catel de mic. Cel mai indicat ar fi sa-l luati din cuib la varsta de 8-12 saptamani, mai repede doar in cazuri extreme.

In nici un caz aceste preturi nu se adreseaza afaceristilor ci persoanelor care vor un Cg cu pedigree. Acestea sunt preturile unui pui de Cg cu pedigree, care provine din parinti in care s-a investit mult (in unele exemplare chiar foarte mult) si nu este un pret deloc exagerat. Un crescator serios investeste doar intr-un puiut pana la varsta de 2 luni cel putin 50 de euro (mancare, deparazitari, vaccinuri, tatuaj).
Asadar, si dumneavoastra puteti avea un ciobanesc german cu pedigree, este optiunea dumneavoastra daca vreti sau nu sa mergeti cu el in expozitie.

Inainte sa iti cumperi un catel citeste si aici:

In ce priveste plimbarile...ciobanescul german are nevoie de multa miscare, nu in mod special plimbari. Are nevoie de activitate fizica, actiune...atat psihica . cat si "musculara". In functie de "viitoarea meserie" a catelului (companie, paza etc) dresajul e pe masura, adica poate merge la "gradinita". "scoala primara" , "liceu" , "facultate" daca va multumiti cu cunostintele acumultate la dresajul de baza, va optiyi, daca nu ...mai avansati
. Daca vreti sa va fie un bun companion, e necesar un minim dresaj.....care sa constea in indeplinirea comenzilor de baza- comanda de interdictie, mersul la pas, sezi, culcat, aici...apoi  daca se doreste mai mult se poate avansa cu dresajul/comenzile la distanta --asteptarea..etc. Daca se doreste un dresaj asa zis specializat- se face mai complex...cu atac la infractor, urma, aport si nenumarate giumbuslucuri.

Masculii nu intra in calduri, ei sunt apti pt. imperechere  intotdeauna cand simt o femela in calduri. Femelele intra in calduri de doua ori pe an, preponderent primavara si toamna. Totusi, un mascul bine educat poate fi cat de cat controlat cand simte o femela in calduri. De cele mai multe ori un proprietar va recunoaste comportamentul masculului care simte femela in calduri si nu-i va da drumul.

parerea mea e ca femelele sunt la fel de curajoase ca si masculii, unele chiar mai aprige. Poate intradevar sunt ma devotate familiei, mai iubarete probabil si datorita instinctului matern care-si apara familia dar nici aici diferentele nu sunt asa uriase. Aproape intotdeauna femelele vor iubi mai mult barbatii din familie decat persoanele de sex feminin si probabil invers. in rest...nu vad diferente. Inconveniente exista in ambele parti...femela intra de 2 ori pe an in calduri (femela accepta masculul doar aproximativ 7 zile de doua ori pe an)...atrage masculi...eventual face pui. Masculii urineaza pe toata vegetatia din curte/toate casele..la fiecare colt  Angry  .

"Catel sau caine adult?"

Intradevar nimic nu se compara cu cresterea unui catel de mic. Cel mai indicat ar fi sa-l luati din cuib la varsta de 8-12 saptamani, mai repede doar in cazuri extreme.

In nici un caz aceste preturi nu se adreseaza afaceristilor ci persoanelor care vor un Cg cu pedigree. Acestea sunt preturile unui pui de Cg cu pedigree, care provine din parinti in care s-a investit mult (in unele exemplare chiar foarte mult) si nu este un pret deloc exagerat. Un crescator serios investeste doar intr-un puiut pana la varsta de 2 luni cel putin 50 de euro (mancare, deparazitari, vaccinuri, tatuaj/microcip).
Asadar, si dumneavoastra puteti avea un ciobanesc german cu pedigree, este optiunea dumneavoastra daca vreti sau nu sa mergeti cu el in expozitie.
Inainte sa cumperi un catel citeste si aici:

http://www.ach.ro/info%20home/crescatori_comerciali.pdf

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
KurtSteiner
Newbie
*

« Reply #7 on: November 22, 2007, 07:52:06 PM »

Va multumesc mult pentru raspunsuri, cu toate ca nu am inteles prea mult din cele postate de "crb" (examen de displazie de sold si cot, drept de monta, etc).

Cand am spus "afacere", m-am exprimat gresit se pare. Ma refeream la altceva. Smiley
Revin putin la pretul de achizitie, si nu intretinere (pentru ca tatal meu a terminat medicina veterinara si ma poate ajuta cu alimentatia si vaccinurile lui). Fiind nou, dupa cum va puteti da si seama, mi s-a parut putin cam mult 250 euro. Nu exagerat, dar putin peste asteptarile mele. Deci daca as dori un ciobanesc german doar pentru companie, nu voi gasi mai ieftin de 250 euro? Pentru mine nu are importanta ce parinti are sau ce merite au avut acestia. Tot la fel de mult voi tine la el si il voi ingriji daca e de rasa pura sau...mai putin.

Si o ultima intrebare. De unde pot achizitiona un ciobanesc german, in cele din urma? Mentionez, din nou, un pui de ciobanesc german care sa nu fie "incarcat" de atatea insusiri exceptionale transmise de parinti lui.

Ariana
Administrator

« Reply #8 on: November 22, 2007, 07:56:45 PM »

Am mutat posturile offtopic aici sau dupa cum spune crb "restul discutiei s-a mutat aici":
http://www.ciobanescgerman.net/forum/index.php/topic,936.msg35208.html#msg35208

medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
KurtSteiner
Newbie
*

« Reply #9 on: November 22, 2007, 08:03:04 PM »

"Decizia de a lua un câine reprezintă un angajament pe mai multi ani (10-20)."
Cat e durata de viata a unui ciobanesc german? Undeva intre cifra specificata in articol?
Ariana
Administrator

« Reply #10 on: November 22, 2007, 08:05:46 PM »

poti gasi in mod exceptional pui de Cg cu pedigree la 150 euro..dar nu stiu exact ce calitate. Daca tatal tau e medic veterinar atunci inseamna ca stie el ce e cu testul de displaziei. Daca tot nu vrei ciobanesc german cu pedigree...poti gasi fara pedigree la un pret mai mic.
In ce oras locuiesti?

medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
Ariana
Administrator

« Reply #11 on: November 22, 2007, 08:06:49 PM »

"Decizia de a lua un câine reprezintă un angajament pe mai multi ani (10-20)."
Cat e durata de viata a unui ciobanesc german? Undeva intre cifra specificata in articol?

Speranta de viata este  de 12-15 ani.

medic veterinar

Eu NU sunt membru CNCG!
crb
Hero Member

« Reply #12 on: November 22, 2007, 08:13:14 PM »

Va multumesc mult pentru raspunsuri, cu toate ca nu am inteles prea mult din cele postate de "crb" (examen de displazie de sold si cot, drept de monta, etc).

Cand am spus "afacere", m-am exprimat gresit se pare. Ma refeream la altceva. Smiley
Revin putin la pretul de achizitie, si nu intretinere (pentru ca tatal meu a terminat medicina veterinara si ma poate ajuta cu alimentatia si vaccinurile lui). Fiind nou, dupa cum va puteti da si seama, mi s-a parut putin cam mult 250 euro. Nu exagerat, dar putin peste asteptarile mele. Deci daca as dori un ciobanesc german doar pentru companie, nu voi gasi mai ieftin de 250 euro? Pentru mine nu are importanta ce parinti are sau ce merite au avut acestia. Tot la fel de mult voi tine la el si il voi ingriji daca e de rasa pura sau...mai putin.

Si o ultima intrebare. De unde pot achizitiona un ciobanesc german, in cele din urma? Mentionez, din nou, un pui de ciobanesc german care sa nu fie "incarcat" de atatea insusiri exceptionale transmise de parinti lui.

...pai,..asta e o MAREEE problema....printre alte rase de caini,..si CG poate fi afectat de o maladie a articulatiei soldului sau cotului,..numita displazie...maladie care se transmite si genetic, intr-un procentaj X%...teoretic,....din parinti cu displazia ok,..probabilitatea este mai redusa de a avea pui cu aceasta pb...ar fi bine sa citesti topicurile dedicate displaziei...

De cresterea si selectia Ciobanescului German ar trebui sa se ocupe Clubul National,..si acordarea dreptului de monta unor caini , masculi si femele, ar trebui sa se faca pe baza unor criterii (examen de munca si selectie (conformitatea cu standardul descris de Clubul German , emitent al standardului de crestere), examen radiologic,..etc)...care sa nu permita "inmultirea" unor caini cu probleme caracteriale sau care nu corespund standardului...

..practic,... intervine aspectul "pretz mai redus, pentru pui din genitori selectionati foooarte lejer, via regulamentele ACHR"..pretz mai ridicat un pic,...pentru pui sanatosi, frumoshi, si de perspectiva pentru rasa....asta e "en gross"..recomandarea mea  e sa te inarmezi cu infinita rabdare si sa iei la citit forum-ul...
daca aspectul pret este prioritar,..testea-za piata..ai pe forum o sectiune "canise"..incerca cu cei din zona ta...

Bafta... Wink

razvan
Ciobanesc German
Administrator

www.ciobanescgerman.net

« Reply #13 on: November 22, 2007, 08:13:41 PM »

@KurtSteiner: Citeste si AICI

Eu NU sunt membru cncg!
Eu SUNT membru ARCG si ma mandresc cu asta!
M_Luiza
Hero Member

« Reply #14 on: November 22, 2007, 08:20:34 PM »

nu e o afacere pt cei care vand puii pana in 250 de euro... dar  un pui din parinti campioni are ceva in plus genetic ... fata de unul metis ..fara pedigri dar nu iti garanteaza ca  va fi mai destept sau mai .. bun ... sau sanatos...e un risc indiferent cum pui problema ..insa atata timp cat e asumat e ok.. trebuie sa stii ca pt a intretine un cg pui tre sa cheltui in jur de ...4   milioane eu cel putin cam atata am dat.. mancare buna vitamine si minerale jucari si alte acesorii ... padocul iar e un cost suplimentar.. iar daca nu ai banii astia lunar pt intretinerea lui e mai bine sa nu risti si sa nu i oferi ce are nevoie ca apoi sa ai un caine bolnav insuficient dezvoltat sau mereu cu diferite probleme...
+ cel putin 2 ore pe zi cu el / ea 
Pages: [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  

Jump to:  

forum

pavora 

turenhof