Ok...
Ca de multe ori, adevarul e undeva la mijloc. Insa punerea la gramada ca canilor cu pedigree si catalogarea lor ca mutanti nu e decat un mod de a face senzatie si a aduce numele unei ziariste in prim plan.
ok... sa spunem ca documentarul a fost/este exagerat in anumite privinte - dar nu iese fum fara foc. Sa nu uitam ca insusi presedintele KC intervievat in documentar a recunoscut (parca chiar cu mandrie) ca a imperecheat bunic cu nepoata!! ..dar inainte sa mai spun ceva, datimi voie sa postez ceam spicuit eu si tradus in graba (scuze pt greselile ortografice)
motive cauzatoare ale actualelor probleme ale cainilor cu pedigree
motivul 1 - inbreeding (consangvinizare)
2 - dog showing!!!
c german - subiectul celor mai infocate dezbateri - multi din cg'ii folositi in lucru de politie inca arata ca cg'ul original - criticii vb de cgul modern ca find jumate caine jumate broasca
'cainii au fost initial crescuti pt anumite activitati, iar subiectii caresi faceau treaba bine erau reprodusi mai departe si, prin acest proces sa stabilit evolutia rasei moderne, dar cand sa ajuns pe la mijlocul sec al 19lea toatea aceste lucruri sau schimbat... iar scopul initial al cresterii, care era abilitatea cainelui de a executa o activitate bine, sa schimbat in .. aspect, cat de bine arata cainele... cand ma uit la un concurs de frumusete canina nu vad nimic care are legatura cu sanatatea si buna desfasurare...'
eugenic breeding!!!!!!!!!!! unde ce era mai bun era stabilit in functie de cum aratai
CAINII DE STRADA SUNT MAI SANATOSI SI TRAIESC MAI mult
..din 10.000 caini din rasa Pug in Marea Britanie, doar 50 sunt catalogati ca fiind 'diferiti' (restul fiind rezultatele conssangvinizarii!)
'...am ingaduit prea multe schimbari dealungul timpului pe considerente cosmetice'
'...exista cresctori (min 49 in film) care incerca din toate puterile sa isi faca treaba pe considerente de sanatate si functionalitate, dar sunt impiedicati in cadrul concursurilor de show, care dadesea promoveaza/premiaza opusul a ceea ce acesti crescatori fac.
'...crescatorii trebuie sa treaca de la obsesia frumusetii (aspectului) la urmarirea calitatii bune a vietii, daca nu aducem o schimbare acum, cainele cu pedigree nu are nici o sansa in viitor''
..la cele spuse in acest doc, voi avea 'tupeul' sa adaug ca am personal inregistrare video (chiar eu am filmat) de la concurs de show (ciobanesc german) unde cainii au executat ce li sa cerut ca vai steaua lor, chiar se poate auzi arbitrul vorbind in engleza (arb. din germania!) spunand lucruri de genul 'nu se poate asa ceva' Din mai multe motive am considerat ca nu e indicat sa postez inregistrarea pe net, motivul principal fiind respectul fatza de anumite persoane.
Si mai clar ca in trecut, pt mine, este ca directia luata de cresterea cainilor pt show este una gresita si clar ma voi feri de a mai reproduce subiecti de show; Ada, cateaua mea de show, o iubesc si isi va petrece tot restul vietii alaturi de mine dar nu va mai avea catei;
incepeam prin a spune ca poate doc'ul a exagerat in anumite privinte, dar (si e un DAR mare!) din ce in ce mai des apar pe situri in toata lumea comentarii sau poate ar trebui sa le numesc semnale de alarma cu privire la cresterea pt show; chiar pe cunoscutul site Videx, Reinhard Meier personal a postat un articol urias in care a prezentat pericolele mari existente in actuala crestere a cg'ului de show. Am impresia ca articolul a fost de curand sters dar eu l'am salvat pe pc, pt orice eventualitate; daca timpul miar fi permis, las fi terminat de tradus pana acum si il postam, dar va mai dura putin.
Dealungul ultimului an eu am postat (cu precadere in topicul destinat cg'ului de lucru) cu oarece 'sageti' la dresa cg'ului de show (repet, eu avand in curte si un cg de show, nepoata de Ursus v Batu); raspunsurile au fost destul de dure din partea unora din membrii forumului, evident crescatori de caini de show si binenteles, avand in vedere implicatiile emotionale care au loc in cresterea cainilor, am inteles de ce comentariile au fost dure (pana la un anumit nivel) dar eu nicidecum nhu am vrut sa fie atac la persoana sau caine, ci doar asupra anumitor elemente de crestere care in ochii multora (cu numar in crestere) sunt probleme.
Sper, sincer, ca cei care cresc caini de show, poate chiar din dragoste pt caine, sa deschida ochii la situatia actuala cu cg'ul de show. Daca cineva considera ca prin ceea ce postez lovesc in cainele/cainii lui/ei/lor, sami scrie pe
dani81176@yahoo.com sa le trimit articolul lui Meier, ca sa fie clar ca nu vorbesc doar din perspectiva simplei mele opinii.