THARA din Cj spune( nu stiu cum sa extrag citate):
" Ca urmare a cresterii interesului general pentru aceasta rasa,se punea deosebit de acut problema satisfacerii cererii exprimate de masa tot mai larga de amatori si mai cu seama de organele de ordine,care au inceput sa-si insuseasca cel mai mult secretul punerii in valoare si al exploatarii calitatilor rasei pentru serviciul politiei.Apar insa unele dificultati in legatura cu pretul de cumparare al cainilor din strainatate,care era exorbitant.La aceasta au contribuit urmarile nefaste ale razboiului,precum si goana dupa cainele lup manifestata de englezi si americani,care practicau un adevarat comert cu aceasta rasa.Gasirea unei cai de rezolvare nu a intarziat prea mult;jandarmeria a achizitionat de la populatie un numar mare de catele,care semanau in oarecare masura,sub aspect fenotipic cu cainele lup,pentru a fi folosite la reproductie."
Are dreptate , am gasit in carte un pasaj , in care erau invidiati japonezii ca reusisera sa si doteze armata cu 300 de caini lup.
Noi incercam pe atunci o selectie din ceea ce aveam deja in "ograda" , adica caini cu oarecare asemanare cu

.In subcapitolul "Alegerea cainelui "sunt date criteriile care le aveau la selectarea cainilor buni pentru politie .
Am sa va citez cateva ce mi se par mai interesante;
"aspectul exterior trebuie sa fie al rasei din care face parte"
"inaltimea cea mai potrivita pentru cainii de politie si pentru nevoile armatei, este aceea de mijloc(60-65cm)"
"sunt preferati cainii curagiosi chiar cei indaratnici in locul celor fricosi"
"capul lunguet asigura spatiu suficient pentru creier si simturi"
''urechile ridicate sunt cele mai bune''
"culoarea cainelui nu intereseaza la cainii de politie .Pentru cainii insa din serviciul armatei ,se recomanda caini de culori putin vizibile si care se adapta() mai usor la teren.
Tot la fel sunt date si criterii pentru alegerea dresorilor:
"prima calitate este iubirea animalelor"
"nu pot ajunge niciodata la rezultate bune oamenii nervosi, neseriosi"
'' nu pot fi niciodata dresori oamenii rai, pentru ca si exteriorizeaza acestdefect....."
Foarte interesant mi s a parut acest pasaj .
"dresorul trebuie sa stie ca ideile si puterea de judecata sunt lipsuri naturale oricarui animal"
dintr un alt loc rezulta(pe care nu l gasesc acum) ca are doar memorie.
Cartea da la sfarsitul ei in bibliografie 22 de lucrari de specialitate din care s a inspirat autorul. Sunt carti franceze si germane de aici se simte probabil in ele influenta catehismului catolic .Din cate stiu eu ,nici cel ortodox nu spune altceva. Voi ce parere aveti?
foto ; cainele de povara din dotarea armatei