Forum ciobanesc german
October 13, 2016, 03:27:16 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  
Pages: [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Ciobanescul German in Romania  (Read 21662 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Thara
Global Moderator

« on: February 22, 2009, 01:21:05 PM »

Exista un topic despre Istoria Ciobanescului German "modern" in Romania dar nu si despre ciobanescul german de linie veche cum este numit acum,adica despre cainele lup pe care il stim cu totii.Aseara am scos din biblioteca o cartulie intitulata Cainele lup - crestere si utilitate scrisa de inginer zootehnist Mihai Santa si Florin Santa,aparuta in 1984 la editura Ceres.

Cand si cum a aparut aceasta rasa in tara noastra
"Nu se poate stii cu exactitate cand a patruns primul caine lup(a se citi ciobanesc german) pe teritoriul tarii noastre.Oricum,suntem siguri ca pana la data primelor importuri oficiale,inaintea anului 1933,existau la noi asemenea caini,adusi din strainatate,fara nici un act,de catre diversi particulari care i-au raspandit apoi in mai multe gospodarii prin cateii rezultati din imperecheri.
Dupa primul razboi mondial si in Romania se contureaza ideea folosirii unor rase de caini in serviciul organelor de ordine,datorita calitatilor lor exceptionale,indeosebi a celor din rasa caine lup care erau cei mai susceptibili pentru serviciul de politie.Astfel,Inspectoratul general al jandarmeriei a procurat direct din Germania un numar de 6 caini de rasa pura,dintre care doi masculi si patru femele,punandu-se astfel bazele unei crescatorii pe langa scoala de jandarmi din Oradea,unde s-a infiintat si o sectie de dresaj.
Frumusetea exemplarelor si rezultatele la dresaj au cucerit nu numai pe lucratorii organelor de ordine dintre care multi au inceput sa-si procure pe cont propriu caini lupi,dar chiar si pe unii amatori din randul populatiei care doreau tot mai mult sa achizitioneze si sa creasca in gospodariile lor caini din aceasta rasa.Un rol important in procurarea si cresterea acestor caini l-a avut infiintarea in 1934 a "Asociatiei Proprietarilor de Caini de Rasa",care a inceput sa tina unele evidente si sa organizeze si demonstratii cu cainii.Revista editata de aceasta asociatie a constituit o mare stimulare pentru amatori,oferindu-le posibilitatea de a-si insusi unele reguli de crestere si ingrijire,probleme de profilaxie,descrierea si tratamentul unor boli etc.
Ca urmare a cresterii interesului general pentru aceasta rasa,se punea deosebit de acut problema satisfacerii cererii exprimate de masa tot mai larga de amatori si mai cu seama de organele de ordine,care au inceput sa-si insuseasca cel mai mult secretul punerii in valoare si al exploatarii calitatilor rasei pentru serviciul politiei.Apar insa unele dificultati in legatura cu pretul de cumparare al cainilor din strainatate,care era exorbitant.La aceasta au contribuit urmarile nefaste ale razboiului,precum si goana dupa cainele lup manifestata de englezi si americani,care practicau un adevarat comert cu aceasta rasa.Gasirea unei cai de rezolvare nu a intarziat prea mult;jandarmeria a achizitionat de la populatie un numar mare de catele,care semanau in oarecare masura,sub aspect fenotipic cu cainele lup,pentru a fi folosite la reproductie.
Din aceasta lucrare,efectivele achizitionate reprezentau un amalgam de indivizi,atat de eterogeni din punct de vedere genetic incat cu greu se putea crede ca intr-un timp relativ scurt se vor omogeniza atat de mult,prin imperecheri.Totusi,dupa cativa ani,roadele unor imperecheri rationale au inceput sa apara.Dupa cel de-al doilea razboi mondial,statul acorda o mai mare atentie acestei probleme,importand in 1948 un prim lot de caini din Cehoslovacia,plasati la crescatoria Calinesti-Prahova.S-a continuat totodata si achizitionarea unor exemplare corespunzatoare de la populatie,avandu-se in vedere o mai riguroasa selectie pe baza pedigree-lor introduse in 1934 de Asociatia Proprietarilor de Caini de Rasa.
In anii 1950-1960 s-a facut cel mai mare import de caini din Cehoslovacia,intrucat in aceasta tara s-a pastrat nealterata rasa,cu calitati genetice superioare,constituind un adevarat filon de lucru pentru crescatoriile infiintate in tara noastra.
Este important de retinut ca in cursul celor 12 ani care s-au scurs de la achizitionarea primului lot de caini din Cehoslovacia,a inceput si la noi sa se aplice o crestere pe baze stiintifice,in primul rand in centrele speciale de crestere,care au constituit un model pentru toti crescatorii particulari.S-au pus bazele unei cresteri stiintifice,introducandu-se evidentele zootehnice si alimentatia rationala in raport de starea fiziologica si efortul la care sunt supusi cainii,efectuarea imperecherilor dupa anumite criterii de selectie,ceea ce a permis realizarea unui progres genetic important."

si cateva poze extrase din cartulie:

hano
Hero Member

« Reply #1 on: February 22, 2009, 03:49:11 PM »

noroc ca te-am rugat eu sa ma ajuti ca altfel nu mai deschideai cartea LOL LOL LOL

PS:multumesc mult de ajutor  Not Worthy Not Worthy Not Worthy

Din bucata mea de paine am hranit un om si-un caine
Cainele ma recunoaste, omul nu ma mai cunoaste...
dux
Hero Member

« Reply #2 on: February 22, 2009, 03:54:43 PM »

stiu cartea.este una micuta.pozele sunt luate dupa cartea,,dresajul cainelui de serviciu'' editura militara 1979 .dumitru stoenescu.
in revista ,,dog fancy'' a aparut un articol despre istoricul cainilor de lucru si este abordat si subiectul ,,c.g.-ul de lucru in romania''.
Thara
Global Moderator

« Reply #3 on: February 22, 2009, 03:59:10 PM »

stiu cartea.este una micuta.
asa e.  Smiley

noroc ca te-am rugat eu sa ma ajuti ca altfel nu mai deschideai cartea LOL LOL LOL

PS:multumesc mult de ajutor  Not Worthy Not Worthy Not Worthy
cu placere.si cam da...nu am mai luat-o de multa vreme de pe raft...  Grin
hans
Sr. Member

« Reply #4 on: February 22, 2009, 10:29:33 PM »

Ce de amintiri imi provoaca pozele astea ... Interesante cartile, din pacate le-am pierdut acum cativa ani. Incerc sa le gasesc prin anticariate insa slabe sanse.
Thara
Global Moderator

« Reply #5 on: February 22, 2009, 10:39:57 PM »

cartulia aceasta o am de la tata.totusi cred ca sunt sanse sa le gasiti in anticariate.sper sa le gasiti.  Smiley
traianj
Jr. Member
**

« Reply #6 on: August 13, 2009, 10:23:52 PM »

Acesta este primul meu post pe  forumul dedicat ciobanescului german. Urmaresc forumul de putin timp si sunt in asteptare pentru a mi lua  un catel ,(poate chiar din aceasta toamna) .Depinde de...si de  catea .
   Deocamdata nu ma prezint , am sa o fac impreuna cu catelul ce l voi lua  incurand.
   Am ales acest topic, pentru ca detin si eu o carte despre si din acele timpuri, de care aminteati si voi .  Anul de gratie  Smiley 1933
 Iata cartea:

* IMG_0219.JPG (59.89 KB, 600x800 - viewed 331 times.)
traianj
Jr. Member
**

« Reply #7 on: August 13, 2009, 10:47:56 PM »

Cartea a aparut  in 1933, tiparita de EDITURA "SISTEM ", FABRICA DE CAIETE ORADEA .
Am sa va prezint antetul cuvant cu cuvant:

"In anul 1932 luna Martie pe langa Scoala de Jandarmi Oradea  a luat fiinta" Centrul de dresaj si crescatorie a cainilor de politie" pentru serviciul Jandarmeriei, din ordinul Domnului General Dimitrescu Constantin Inspector General al Jandarmeriei.
  Fata de ajutorul moral si material ce a dat acestei ramuri de activitate ,respectuos inchinam Domniei Sale ,primul manual ce am intocmit, ca rezultat al studiului,munci(i) si experientei castigata in scopul de a corespunde increderi ce ne a acordat , pentru reusita intrebuintarei cainelui in serviciul Jandarmeriei."

Curtea   cu  soproanele si custile in planul  secund.
Cartea este impartita imparita in cinci mari titluri:
1)Intretinerea si ingrijirea cainelui de politie
2)Dresajul cainelui de politie
3)Cainele din serviciul armatei
4)Reproductia cainilor
5) anexa   Cainele de vanatoare

* IMG_0220.JPG (44.01 KB, 800x600 - viewed 303 times.)

* IMG_0221.JPG (38.93 KB, 800x600 - viewed 266 times.)
traianj
Jr. Member
**

« Reply #8 on: August 13, 2009, 10:59:14 PM »

Sunt multe texte cel putin interesante, dar nu pot sa le pozez asa incat  sa fie citete .
Imaginile nu sut asa multe , asa ca va pun o parte dintre ele .
Am sa scriu  exact asa cum e tiparit  sub fiecare foto din carte. La unele chiar trebuie pt ca sa ti dai seama ce reprezinta imaginea .Cu cartea n fata, e mai simplu .
....22 Pozitia asezat
....23 Pozitia culcat
....24 Sarituri
....25 Sarituri

* IMG_0222.JPG (36.49 KB, 800x600 - viewed 275 times.)

* IMG_0223.JPG (40.22 KB, 800x600 - viewed 285 times.)

* IMG_0224.JPG (39.41 KB, 800x600 - viewed 271 times.)

* IMG_0225.JPG (40.3 KB, 800x600 - viewed 232 times.)
traianj
Jr. Member
**

« Reply #9 on: August 13, 2009, 11:04:17 PM »

....26 Urcatul pe scara
....27 Scoboratul pe scara
....28 Luarea mirosului
....29 Apararea stapanului

* IMG_0226.JPG (43.17 KB, 800x600 - viewed 235 times.)

* IMG_0227.JPG (42.3 KB, 800x600 - viewed 216 times.)

* IMG_0228.JPG (39.99 KB, 800x600 - viewed 240 times.)

* IMG_0229.JPG (47.46 KB, 800x600 - viewed 267 times.)
traianj
Jr. Member
**

« Reply #10 on: August 13, 2009, 11:15:41 PM »

Paza obiectului
  Paza unui individ      ( Nu i spuneau infractor Wink
  Transferare             (individului de mai sus)

Mai sunt multe foto dar mi e necaz ca nu pot sa le reproduc cum trebuie . Poate o sa improvizez un stativ si o lumina mai puternica sa bata pe ele  , atunci cred ca o sa se vada mai bine .
   Daca sunt interesati sa mai vada si alte informatii si poze din cartulie  ,sa dea un semn ca se rezolva .

* IMG_0230.JPG (46.81 KB, 800x600 - viewed 250 times.)

* IMG_0231.JPG (37.36 KB, 800x600 - viewed 227 times.)

* IMG_0232.JPG (37.41 KB, 800x600 - viewed 259 times.)
Bogdan Nitescu
Hero Member

WCh. Romano Dominus ( Tano )

« Reply #11 on: August 13, 2009, 11:47:57 PM »

Exista un topic despre Istoria Ciobanescului German "modern" in Romania dar nu si despre ciobanescul german de linie veche cum este numit acum,adica despre cainele lup pe care il stim cu totii.Aseara am scos din biblioteca o cartulie intitulata Cainele lup - crestere si utilitate scrisa de inginer zootehnist Mihai Santa si Florin Santa,aparuta in 1984 la editura Ceres.

.,.......
si cateva poze extrase din cartulie:

Imi pare tare rau ......dar toate pozele de mai sus sunt din cartea "Cainii si utilitatea lor" scrisa de Carnatiu Emil.....prin 1979-80 (daca imi aduc bine aminte)!
Probabil a fost doar reeditata in 1984.
Oricum, pt. vremurile acelea a fost o carte foarte interesanta.....pe care am citit-o pe "nerasuflate" si din care am invatat multe.
Daca vorbim despre aceeasi carte scrisa de Carnatiu.....desi este pe alocuri depasita.....nu pot decat sa o recomand doritorilor de "istorie a cg in Romania".
traianj
Jr. Member
**

« Reply #12 on: August 14, 2009, 09:41:06 AM »

THARA din Cj spune( nu stiu cum sa extrag citate):
  " Ca urmare a cresterii interesului general pentru aceasta rasa,se punea deosebit de acut problema satisfacerii cererii exprimate de masa tot mai larga de amatori si mai cu seama de organele de ordine,care au inceput sa-si insuseasca cel mai mult secretul punerii in valoare si al exploatarii calitatilor rasei pentru serviciul politiei.Apar insa unele dificultati in legatura cu pretul de cumparare al cainilor din strainatate,care era exorbitant.La aceasta au contribuit urmarile nefaste ale razboiului,precum si goana dupa cainele lup manifestata de englezi si americani,care practicau un adevarat comert cu aceasta rasa.Gasirea unei cai de rezolvare nu a intarziat prea mult;jandarmeria a achizitionat de la populatie un numar mare de catele,care semanau in oarecare masura,sub aspect fenotipic cu cainele lup,pentru a fi folosite la reproductie."

Are dreptate ,  am gasit in carte un pasaj , in care erau invidiati japonezii ca reusisera sa si  doteze armata cu 300 de caini lup.
  Noi incercam pe atunci o selectie din ceea ce aveam deja in "ograda" , adica caini cu oarecare asemanare cu   .In subcapitolul "Alegerea cainelui "sunt date criteriile care le aveau la selectarea cainilor buni pentru politie .
  Am sa va citez cateva ce mi se par mai interesante;
"aspectul exterior trebuie sa fie al rasei din care face parte"
"inaltimea cea mai potrivita pentru cainii de politie si pentru nevoile armatei, este aceea de mijloc(60-65cm)"
"sunt preferati cainii curagiosi chiar cei indaratnici in locul celor fricosi"
"capul lunguet asigura spatiu suficient pentru creier si simturi"
''urechile ridicate sunt cele mai bune''
"culoarea cainelui nu intereseaza la cainii de politie .Pentru cainii insa din serviciul armatei ,se recomanda caini de culori putin vizibile si care se adapta() mai usor la teren.

Tot la fel sunt date si criterii pentru alegerea dresorilor:
"prima calitate este iubirea animalelor"
"nu pot ajunge niciodata la rezultate bune oamenii nervosi, neseriosi"
'' nu pot fi niciodata dresori oamenii rai, pentru ca si exteriorizeaza acestdefect....."

Foarte interesant mi s a parut acest pasaj .

"dresorul trebuie sa stie ca ideile si puterea de judecata sunt lipsuri naturale oricarui animal"
dintr un alt loc rezulta(pe care nu l gasesc acum) ca are doar memorie.
Cartea da la sfarsitul ei in bibliografie 22 de lucrari de specialitate  din care s a inspirat autorul. Sunt carti franceze si germane de aici se simte probabil in ele influenta catehismului catolic .Din cate stiu eu ,nici cel ortodox nu spune altceva. Voi ce parere aveti?

foto ; cainele de povara din dotarea armatei

* IMG_0233.JPG (59.24 KB, 1024x768 - viewed 270 times.)
dia_boca
Hero Member

Rocky & Modjo

« Reply #13 on: August 14, 2009, 10:20:59 AM »

... superb topicul... cate amintiri...

off topic, acum 25 de ani, ABC-darul meu a fost "Almanahul vanatorului si pescarului sportiv" sectiunea caini...

"Dogs are God's angels sent here to look out for us," Denice Shaughnessy
dia_boca
Hero Member

Rocky & Modjo

« Reply #14 on: August 14, 2009, 10:32:33 AM »

si totusi, inca mai exista exemplare care pastreaza linia stramosilor   din Ro ...
daca gresesc, va rog sa ma corectati...

* Tano (1).JPG (10.18 KB, 157x262 - viewed 343 times.)

* Tano (2).JPG (12.93 KB, 238x296 - viewed 322 times.)

"Dogs are God's angels sent here to look out for us," Denice Shaughnessy
Pages: [1] 2 3 4   Go Up
  Print  

Jump to: