Forum ciobanesc german
October 16, 2017, 07:41:05 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
Anunturi: SiegerShow 2015 in Nurnberg

Home   Web Site Help Search Calendar Login Register  

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: care sunt masculii reproducatori din Romania  (Read 38764 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ioana
Newbie
*

Ciobanesc German

« on: October 28, 2005, 01:42:09 AM »

vreau si eu sa stiu care sunt cei mai buni reproducatori de la noi.pana acum am vazut ca Romano Pando este cel mai bun,care mai sunt?si daca puteti sa mi ziceti si din ce linii provin
ioana
Newbie
*

Ciobanesc German

« Reply #1 on: October 28, 2005, 01:46:15 AM »

Pando este descendent din partea tatalui din Jeck,nu?dar din partea mamei?

razvan
Ciobanesc German
Administrator

www.ciobanescgerman.net

« Reply #2 on: October 28, 2005, 08:06:08 AM »

Pedigree Romano Pando

Eu NU sunt membru cncg!
Eu SUNT membru ARCG si ma mandresc cu asta!
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund

« Reply #3 on: October 28, 2005, 08:53:24 AM »

Chiar un subiect interesant.
Sa incepem cu o intrebare:
Cum devine un mascul bun reproducator? Cum ne dam seama de calitatea produsilor?

... you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one ...
anja
Full Member

ANJA are un loc special in inima mea

« Reply #4 on: October 28, 2005, 09:22:03 AM »

nu pui spun calitatea tatalui?Huh dar eu gindesc ca si mama trebuie sa transmita bine. sper sa fie o logica buna. cel putin la noi Pando a demonstrat ca da pui buni, dar si catea noastra are singe bun, are ca tata pe Romano Liston (Robi) si bunic Romano Dominus.

voi duce mai departe motto-ul lui CRB
"ce nu te omoara ,te intareste ?  ... aiurea !! doar te umple de nervi !!!"
dsh
Hero Member

« Reply #5 on: October 28, 2005, 11:13:04 AM »

absolut interesanta discutia... dar cu foarte multe variabile...
- fireste ca prima masura a calitatii masculului este calitatea puilor; calitatea NU cantitatea! (exista si aspectul conjunctural al echipei care deserveste interesele unui proprietar de mascul - mai exact, cati oameni sunt dispusi sa-si prezinte cainii in competitii pentru a imbogatii palmaresul de reproducator al unui caine...)
- apoi, depinde foarte tare la ce ne referim cand spunem ,,cel mai bun" - normal ar fi sa ne referim la puii lui cu rezultate in competitii - si ajungem la conjuncturalul de mai sus; daca e vorba de gusturi si preferinte, e relativ - personal, imi plac foarte tare puii din pando, la noi, iar pe-afara, din cat am apucat sa vad, imi plac cainii din linie esko (cu ceva probleme la caracter, se zice!!), ursus si wallace si dux (chiar daca quantum imi displace total, trebuie recunoscut ca linia a reprodus super!)
- cred ca trebuie tinut cont ca NU exista caine perfect, asa ca, la monta, as alege un mascul despre care sa stiu ca-si transmite calitatile nu si defectele, sau trebuie tinut cont in ce masura sunt dispusa sa accept anumite defecte pe care le transmite pentru a abtine calitatile sale deosebite; oricine alege un mascul de monta se va uita, in afara de puii produsi, si la fratii sai si la bunici...
un subiect inepuizabil!
aa! si mai exista un mascul in tara, un import, care dintr-un numar destul de mic de monte a scos multi pui buni - canto dell'utveggio

Those who believe that dogs have no soul, have never looked into the eyes of a GERMAN SHEPHERD!
Ariana
Administrator

Nati von Klausenburg&Tzitziri de Catalina&Magnus

« Reply #6 on: October 28, 2005, 02:42:11 PM »

Din cate stiu eu valoarea unui bun reproducator se masoara in functie de produsii rezultati si calitatile transmise acestora-in primul rand!Asta nu numai la caini ci si armasari ,tauri...etc.
  Si degeaba ne amagim sau am dori sa ne axam mai mult pe masculi deoarece informatia genetica se transmite 50%-50% de la ambii parinti.

"Satisfacerea unei pasiuni inseamna fericire!"
 medic veterinar
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund

« Reply #7 on: October 28, 2005, 03:35:11 PM »

Calitatea puilor unui mascul unde se vede? La diferite expozitii la care participa puii, asa cum a spus dsh. Aici intr-adevar depinde si de proprietarii respectivi, daca sunt interesati de expozitii.
Cel mai bine se vede puterea de reproductie al unui mascul la prezentarea unui grup de urmasi. Aici la un loc se aduna puii din diferite generatii, din diferite mame. Si se poate face comparatia si cu puii altor masculi.
Concluzia mea personala este ca un mascul poate fi numit reproducator foarte bun, daca se reuseste prezentare a mai multor grupe de urmasi, de-alungul timpului. Asa se vede foarte bine care sunt caracteristicile pe care le transmite.
Un mascul este un reproducator excelent, daca caracteristicile transmise de el (cele pozitive ne intereseaza) apar si la a doua generatie. Adica ceea ce am vazut la grupul de urmasi sa se poata observa si la nepoti.

Pe langa asta, conteaza foarte mult (pentru mine, personal) pedigree-ul, originea cainelui. Este foarte important un pedigree curat. Asta inseamna parinti, bunici, strabunici cu HDa (test de displazie reusit), examen de lucru/selectie (pe bune). Deci nu neaparat rezultate, ci caini sanatosi si cu caracter OK.

Putem sa spunem si faptul ca unii masculi sunt preferati (stapanii), altii poate nebagati in seama din diferite motive.
In afara de asta, fiecare isi are gusturile.

Imi place miscarea si pigmentatia data de Iff Lärchenhain, chiar si temperamentul. Din fericire, deja se vede si la nepoti. Masculul in sine nu imi place in mod deosebit. Din pacate nu am avut ocazia sa-l vad pe Romano Pando si nici grup de urmasi prezentat de el. Insa amandoi au in pedigree un lucru neclar, si care va ramane probabil un mister in lume.

La alegerea masculului pentru monta, m-as uita la linia mascului in comparatie cu cea a femelei, la pedigree-ul masculului, dupa care anatomic comparatia dintre mascul si femela. Foarte important este cel putin un examen de lucru luat, test de displazie la fel foarte important si chiar un test ADN. Testul de displazie la cot nu-l mai mentionez, desi deja obligatoriu in Germania.
Desi examen de lucru, neaparat tin sa vad cainele la lucru, de exemplu la un campionat la proba de atac si comportamentul in ring.

dsh
Hero Member

« Reply #8 on: October 28, 2005, 04:40:35 PM »

super pertinent ce spui tu, clcg!
extrem de important caracterul, atat al exemplarului in sine cat si al produsilor;
intr-adevar - un reproducator bun se vede si in nepoti, nu doar in pui;
foarte corect si ce ai spus despre mascul / femela - tipul cainilor si tipul dorit - degeaba fac consangvinizare pe ursus batu, sa zicem, daca masculul arata intr-un fel iar femela este de un tip total diferit, trebuie sa am ceva noroc sa obtin un pui exact cum imi doresc, adica undeva la mijloc, eventual sa semene cu cainele pe care s-a facut consangvinizarea; NU AS MERGE LA MONTA DECAT CU O FEMELA IN TIPUL PE CARE IL CAUT, LA UN MASCUL DE ACELASI TIP, IN IDEEA DE A OBTINE UN ANUMIT TIP DE CAINE, EVENTUAL IMBUNATATIT SI PRIN CONSANGVINIZARE!  sistemul ,,mergem la monata cu o femela cu anumite defecte la un mascul care are calitati in zonele problematice, in ideea ca va imbunatati tipul" mi se pare o loterie... daca femela are defecte grave (sa zicem un front foarte deschis, sau o calcatura forte defectuoasa pe frontul posterior - strans sau de-a dreptul incrucisat pe sol) n-as spera ca montand cu un mascul cu front corect si aploburi posterioare corecte imi va da un cuib bun - cel mult un pui bun, dar per ansamblu e greu ca tot cuibul sa  aibe EXACT calitatile ambilor parinti, adica sa iasa la mijloc, sa ia doar partile bune...
cat despre teste de sold si adn... din pacate, avem muuult de recuperat; sper ca in viitorul cat mai apropiat lucrurile sa se schimbe... este motivul pentru care, personal, in acest moment as alege un pui dintro femela din Pando (despre care, din fericire, stiu dincolo de orice dubiu ca are solduri curate) si un mascul de afara sau dintr-o femela importata si u mascul de afara...

Those who believe that dogs have no soul, have never looked into the eyes of a GERMAN SHEPHERD!
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund

« Reply #9 on: October 29, 2005, 02:56:29 PM »

Da.
Dar exact asta cautam, ca o femela cu un anumit defect sa fie imbunatatita de un mascul care pune o amprenta puternica in acea zona. Cuibul evident nu va fi foarte omogen, cred ca putine cuiburi sunt chiar omogene. Acesta este motivul pentru care o femela poate fi corectata, prin produsii sai, insa masculul trebuie sa fie foarte bun, ca sa se merite monta cu el. Desigur sunt si femele care reproduc accentuat defectele proprii si nu se lasa corectate.
La caracterul, temperamentul parintilor nu as face compromis. Din pacate am ajuns in faza in care mult mai des intalnim ciobanesti germani slabi la caracter, fara pofta de alergare si de vanare, desi corecti anatomic, personal la acestia nici nu ma uit.

Si testul ADN e o chestie. Nu stiu ce ar iesi daca s-ar face un astfel de test in tara Shocked

Ariana
Administrator

« Reply #10 on: October 31, 2005, 01:51:08 AM »

Buuun sa le iau in ordine..
  Femele fara defecte sau mai bine spus femele foarte bune nu sunt(ca defecte avem toti)?Sau ideea este sa imbunatatim descendentii celor "cu defecte".
  Testul de displazie se poate face si in RO sau numai in Ungaria?Mai consta si-n altceva inafara de radiografie?
       Eu una as impune si testul displaziei cotului
   Testul ADN pe ce se axeaza?Ce se urmareste de fapt(inafara de stabilirea  partii paterne)?

medic veterinar
dsh
Hero Member

« Reply #11 on: October 31, 2005, 01:31:05 PM »

Femele fara defecte sau mai bine spus femele foarte bune nu sunt
de unde pana unde??!  Shocked in bucuresti, cel putin, stiu vreo 3 - 4 femele mai bune decat majoritatea masculilor pe care ii cunosc!
Testul ADN pe ce se axeaza?Ce se urmareste de fapt(inafara de stabilirea  partii paterne)?
sa stabileasca veridicitatea ascendentei declarate

Dar exact asta cautam, ca o femela cu un anumit defect sa fie imbunatatita de un mascul care pune o amprenta puternica in acea zona.
eu NU asta caut - caut o femela corecta, nu cu defecte, sau cu defecte minore; daca defectele sunt majore NU fac selectie cu ea, caut alta catea, nu-mi bazez toata munca de selectie pe mascul; accept defectele catelei doar daca are calitati suficiente pt. a merita sa-si transmita genotipul / fenotipul mai departe; asta vroiam sa spun - fireste ca sper ca defectele ei sa fie indreptate prin aportul masculului (care, insa, are si el defecte, ca am stabilit ca nu exista caine perfect); concluzie: as monta 2 caini de acelasi tip iar femela as monta-o daca as considera-o cel putin foarte buna, presupunand ca masculul este excelent!

Ariana
Administrator

« Reply #12 on: October 31, 2005, 06:54:34 PM »

Ma gandeam ca se urmareste si altceva la testul ADN--nu m-am gandit ca se face doar pentru stabilirea veridicitatii....se obisnuiesc falsuri la noi?
  MA gandeam eu ca sunt femele foarte valoroase dar m-a cam sacait faptul ca in posturile anterioare se vorbea mai mult despre defectele femelelor-mult prea mult Grin  ,atata tot.

medic veterinar
Der Gebrauchshund
vom Kastanienwald
Administrator

Deutscher Schäferhund

« Reply #13 on: October 31, 2005, 08:37:53 PM »

Dar exact asta cautam, ca o femela cu un anumit defect sa fie imbunatatita de un mascul care pune o amprenta puternica in acea zona.
eu NU asta caut - caut o femela corecta, nu cu defecte, sau cu defecte minore; daca defectele sunt majore NU fac selectie cu ea, caut alta catea, nu-mi bazez toata munca de selectie pe mascul; accept defectele catelei doar daca are calitati suficiente pt. a merita sa-si transmita genotipul / fenotipul mai departe; asta vroiam sa spun - fireste ca sper ca defectele ei sa fie indreptate prin aportul masculului (care, insa, are si el defecte, ca am stabilit ca nu exista caine perfect); concluzie: as monta 2 caini de acelasi tip iar femela as monta-o daca as considera-o cel putin foarte buna, presupunand ca masculul este excelent!
Asta am spus si eu, doar mai pe scurt.
nu m-am gandit ca se face doar pentru stabilirea veridicitatii....
Pe acel doar se bazeaza tot calculul genetic! Doar o mica minciuna si a dat peste cap totul.
se obisnuiesc  falsuri la noi?
Grin
Asta-i buna. Se fura la noi?
Desi in Germania se face testul ADN, totusi apar multe cuiburi anulate, adica pui care nu vor avea pedigree, pentru ca ceva nu era in ordine la test. Tu ce crezi, la noi unde nu verifica nimeni nimic, ce se intampla?
Intreaba pe cineva, care stie putina istorie, de Doriyan Yohannesberg.
Oare ce ar iesi la un test ADN facut la cainii din Romania? Oare?
Numai gandeste putin ce importanta are acest test.

stilgar
Full Member

Ciobanesc German

« Reply #14 on: January 16, 2006, 05:32:16 PM »

apropo de pedigree......
nu ma pricep la selectie dar dupa multe articole citite as prefera un mascul frumos cu cat mai putine consagvinizari in pedigree....
oare exista asa ceva?
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7   Go Up
  Print  

Jump to: